DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 20 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Civilizační choroby Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: 17.11.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s nesprávnými stravovacími návyky. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY
OBSAH Nesprávné stravovací návyky Civilizační choroby Prevence
NESPRÁVNÉ STRAVOVACÍ NÁVYKY NEDOSTATEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY POCIT HLADU PODRÁŽDĚNÍ ÚNAVA PODVÝŽIVA NADBYTEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY OBEZITA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK KŘEČOVÉ ŽÍLY ÚNAVA ŽLUČOVÉ KAMENY ONEMOCNĚNÍ KLOUBŮ
NEDOSTATEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY - VEDE K PORUCHÁM PŘÍJMU POTRAVY CIVILIZAČNÍ CHOROBY NEDOSTATEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY - VEDE K PORUCHÁM PŘÍJMU POTRAVY MENTÁLNÍ ANOREXIE úmyslné snižování hmotnosti odmítání potravy BULIMIE záchvatové přejídání úmyslné vyvolání zvracení nebo průjmu
NADBYTEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY - CIVILIZAČNÍ CHOROBY NADBYTEČNÝ PŘÍJEM POTRAVY - NÁSLEDKEM JE OBEZITA Ateroskleróza Cévní mozková příhoda Infarkt Rakovina Diabetes Hypertenze Alzheimerova choroba Deprese
DOSTATEK FYZICKÉHO POHYBU PREVENCE JE TŘEBA DODRŽOVAT - ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY DOSTATEK FYZICKÉHO POHYBU ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
ZDROJE Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 17.11.2012