NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
ŽIVOT ZA VLÁDY PRVNÍCH PŘEMYSLOVCŮ Pravidla hry Gabriela Mikulková
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Prezentace Ústecký kraj.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Český spisovatel, novinář,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Vizovice Eliška Kratinová.
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Opava.
„Škola nejen ve škole“ Projekt je financován z „Opera č ního programu Vzd ě lávání pro konkurenceschopnost“ a ze státního rozpo č tu Č R.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Český stát za vlády Lucemburků
Statutární město Opava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nela Ševčíková, 9.A.  Osada Vizovice byla založena v době pohanské, roku 864.  První písemná známka o Vizovicích je z roku  Roku 1570 byly Vizovice.
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
Nela Sováková, Johana Černá
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.9 Města Pardubického kraje Téma: Česká republika jako součást.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
České země ve 2. polovině 18. století
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_08_PRVOUKA 3.R. TEMA: KRAJINA KOLEM NÁS ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Zámek Hluboká Webové stránky zámku
Nový Bydžov město českých královen a studentských merend
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
Pomocné vědy historické
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Pomocné vědy historické
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Královské město Rakovník
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA 3.R. TEMA: Z HISTORIE DOLNÍHO BENEŠOVA ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/21.1262

Anotace: Stručná historie Dolního Benešova Slavní rodáci Dobové fotografie Kulturní památky žáci pracují na interaktivní tabuli fixem správné řešení se objeví po kliknutí

Něco z historie města Mocný šlechtický rod Benešoviců, z něhož pocházeli slavní páni z Kravař, zvěčnil své jméno v osadě, připomínané poprvé v listině z r. 1312. Benešov se stal významným panským sídlem. Drahotušové vymohli na králi Vladislavovi Jagelonském 9.4.1493 povýšení Benešova na město s udělením práva jarmarku a týdenního trhu. Město dostalo právo pečetit zeleným voskem a v erbu mělo štiku držící plotici v tlamě. Drahotušové osvobodili měšťany od robot a poskytli právo vařit pivo. Koncem 16.století vymřeli po meči. Zdejší tvrz ze 14.století byla na přelomu 16. a 17. století přestavěna na renesanční zámek.

V majetkové držbě Mošovské a jejich dědice r V majetkové držbě Mošovské a jejich dědice r. 1710 vystřídali baroni Kalkreutové, r. 1774 Henneberkové a r. 1846 Rothschildové. V roce 1890 byla v Benešově postavena továrna D.J.Holuschi jako strojírna, slévárna a výrobna obráběcích strojů. Rothschildové zde vybudovali elektrárnu. Po připojení Dolního Benešova k ČR mělo r. 1921 město rozlohu 1074 ha, 241 domů, školu z r. 1837, 3 hostince a Koskovu pilu. Moravskoslezská armaturka se stavěla v letech 1949 - 1953 a pro ni v r. 1951 byla postaveno podnikové sídliště Osada míru.

Do seznamu kulturních památek byl zařazen již výše zmíněný zámek se zámeckým parkem, kostel sv.Martina, přestavěný r. 1747 s věží z r. 1860, kostnice z 18.století, pseudogotická kaple od F.Exnera z Brém, barokní socha Immaculaty z r. 1784 na náměstí Cypriana Lellka.

Slavní rodáci Cyprian Lelek Narodil se 20.října 1812 v Dolním Benešově. Otec Jiří Lelek byl kožešníkem a patřil mezi benešovské měšťany. Matka pocházela z rodu Kladivova. Rodina byla poměrně zámožná, zabývali se i zemědělstvím. Cyprian byl nejstarší syn a protože se dobře učil , dali jej rodiče na studie. V roce 1822 studoval na hlavní škole v Opavě. Roku 1832 maturuje na gymnáziu v Hlubčicích. Odsud odchází do Vratislavi, kde vystudoval bohosloveckou fakultu. Velký vliv na jeho vývoj má v této době český učenec Jan Evangelista Purkyně. V roce 1835 se Lelek stává pomocným knězem v Bavorově. Od roku 1839 - 1849 působí jako kaplan v Hlučíně a celých 28 let až do své smrti působí jako hlavní kaplan opět ve Wodce u Hlubčic. Zemřel náhle 26.4.1883 a je pochován na hřbitově ve Wodce u Hlubčic.

Cyprian Lelek nebyl jen duchovním správcem, ale vykonával funkci místního školního inspektora, byl spisovatelem, sběratelem národních písní, novinářem i politikem. Spolu se svými českými přáteli se snažil o zachování českého jazyka. Napsal český slabikář a čítanku, podle které se vyučovalo na moravských školách ještě v roce 1873. V revolučních letech 1848 -1849 vystupoval jako mluvčí pruských Moravců, ale také jako představitel Poláků.

Vilém Balarin (11.3.1894 - 1978)- malíř Narodil se v selské rodině v Zábřehu u Hlučína a již od mládí se projevoval jeho výtvarný talent. Studoval v Ratiboři a na královské akademii výtvarných umění ve Vratislavi. Od poloviny dvacátých let podnikal pravidelné studijní cesty do Vídně a seznamoval se s moderním malířstvím. Válka znamená pro umělce ztrátu zaměstnání a odchází ze Zábřehu. Po válce žije v Hlučíně, ale jeho tvorba je nedoceněna a prakticky neznáma. Teprve v roce 1956, kdy vystavuje při příležitosti 700. výročí města Hlučína, stává se známým širší veřejnosti. Od roku 1969 vystavuje pravidelně v Opavě se skupinou X. Maloval portréty, figurální kompozice, koně, krajiny i zátiší.

Ondřej z Benešova Úspěšný obhájce Opavy za ruského vpádu knížete Danila. Beneš z Drahotuš /zemřel 1569/ Komorník knížectví krnovského a statečný obhájce češtiny i zemských práv. Páter Cyprian Lelek /1812-1883/ Novinář, kněz, účastník frankfurtského sněmu a autor Opisu Slezska. Ernst Dubový /1891-1945/ Autor četných teologických spisů. Heinrich Dominik /1882-1974/ Autor německy psaných divadelních her.

Dobové fotografie

Citace www.dolnibenesov.cz. [online]. [cit. 2012-09-10]. (se souhlasem MÚ Dolní Benešov) Text upraven autorem 10.9.2012