Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Gymnázium, Broumov, Hradební 218
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Německá historická škola
IdentifikátorVY_32_INOVACE_vaše číslo AnotaceŽák se seznámí s početními výrazy a s výrazy s proměnnou AutorJMÉNO PŘÍJMENÍ, Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_228.NEJ.34 Weihnachten in Tschechien.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_360.ŠPJ.34 Madrid - prezentace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_076.MAT.01 Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_058.ICT.13 Automatická prezentace.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_066.MAT.01 Největší společný dělitel, nejmenší společný.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_043.ICT.13 Práce s předlohou snímku.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_049.ICT.13 Zoner Callisto – tvarování objektů.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 134.ANJ.34 Over the map of Canada.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 124.ANJ.34 Sightseeing of Prague.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_040.ICT.34 Tvorba webových stránek – web a databáze.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_107.MAT.02 Řešení kvadratických rovnic I.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_072.MAT.01 Hospodářské výpočty 2 – Trojčlenka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Hospodářské výpočty 1 – Převody jednotek 2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Hospodářské výpočty 4 – Směšovací počet
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 125.ANJ.34 Region Vysočina.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
Graf kvadratické funkce
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_120.MAT.02 Logaritmická funkce.
Tvorba webových stránek – místa v síti
Tvorba webových stránek – registrace domény
Relativní a absolutní odkazy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Hospodářské výpočty 4 – Směšovací a rozdělovací počet
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_117.MAT.02 Inverzní funkce.
Barcelona - prezentace
Great Britain - general information
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rozklad na prvočinitele
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Název školy Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Filosofická antropologie
Grafické řešení kvadratických nerovnic
Hospodářské výpočty 3 – Rozdělovací počet
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_ 128.ANJ.34 London.
Hospodářské výpočty 6 – Úrokový počet 1
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_115.MAT.02 Posunutá hyperbola.
Australia- general information
Pedagogika a psychologie
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_119.MAT.02 Exponenciální funkce.
Over the map of The Czech Republic
The Czech Republic - general information
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_103.MAT.02 Vrchol paraboly.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0744 Šablona: VY_32_INOVACE Číslo DUMU: 324. FIL.34 Název materiálu: Prezentace G.W.F. Hegel Autor: PaedDr. Marian Gurka Předmět: Filozofie Formát: Prezentace Microsoft Powerpoint Velikost: 662 kB Stupeň a typ vzdělávání: SŠ – odborné vzdělávání Licence k obrazovému materiálu: CC BY, CC BY-SA Datum vytvoření :1.10.2012 Klíčová slova: dialektika, triáda, idealizmus Anotace: Výstup slouží k lepšímu pochopení filozofie Friedricha Hegela a ujasnění si jeho některých názorů

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) "Podstatou člověka je svoboda" http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hegel.jpg Zdroj: http://www.hegel.net/en/gwh3.htm Autor: Julius Ludwig Sebbers (1804–1843) Lazarus Sichling (1812–1863) Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831)

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831) německý idealistický filozof, přednášel F na univerzitách v Jeně, Heidelbergu, Berlíně (v Jeně spolupůsobili Schiller, Fichte, Schelling), vedl gymnázium v Norimberku byl ovlivněn: a) Kantem b) křesťanstvím, hlavně Novým zákonem, chtěl podat výklad myšlenky „Na počátku bylo slovo.“ c) německým romantizmem (Fichte, Schelling) d) čínskou a indickou F – protiklady e) Herakleitem z Efesu ovlivněn silným zážitkem-viděl v Jeně Napoleona Co je podstatou skutečnosti a co je podstatou člověka? – hlavní otázka Hegela Dílo: Fenomenologie ducha, Věda o logice, Základy filozofie práva

Dialektika: pojem v sobě zahrnuje svoji vlastní negaci, mezi pojmem a jeho negací je boj. Ten je vyřešen vzestupem na vyšší úroveň, zde je pochopen, usmířen. Vytváří se nový pojem, který opět vytváří svoji vlastní negaci…Teze-antiteze-synteze (láska - nenávist - snášenlivost).Dialektika je dle Hegela podstatným momentem skutečnosti, není to výplod logiky. Sebeuvědomění- dítě se vidí jinak než dospělý, existují různé stupně sebeuvědomění, které se rozvíjí.

Jednotu člověka vidí v lásce, která je současně výrazem mravnosti člověka a odpovídá jeho přirozeným sklonům A (má někoho rád) ------------------ B (a v B je obsaženo i A) Tím, že máme někoho rádi, si uvědomujeme i sami sebe. „Pravá podstata lásky je v tom, že se vědomí vzdává samo sebe, zapomíná se v jiném já, a přece v tomto zániku a zapomenutí sama sebe má a vlastní.“ „Láska je život sám.“ Ve všem rozdělení (jsou dva)cítí milující snahu o znovusjednocení. I život sám je neustálé dění, dělení a spojování, odcizování a smiřování. Všechno je božské (duchovní), ale ne jakožto osobní Bůh, ale Bůh světa. Lidský duch je pro H. nejdokonalejší zobrazení Boha ve světě. „Bůh je absolutní duch.“ I věci, příroda, rostliny a zvířata mají duchovní podstatu. My se pouze domníváme, že vše má materiální povahu.

Jak se vyvíjí podle Hegela absolutní duch (jakožto věčné jsoucno)? 1.Duch (Bůh) ve fázi před stvořením přírody. 2.Duch se odcizuje sám sobě, vytváří námi viditelný svět, přírodu, lidského ducha – člověka = zobrazení absolutního ducha. 3.Návrat B. k sobě samému – ukazuje se v individuální existenci a v dějinách, v právu, vědě, náboženství, filozofii. Člověk pochopí celou skutečnost jako zobrazení božského ducha. Hegel pojímá celou skutečnost jako zobrazení absolutního ducha. Kritika: svět není dokonalý =Bůh je nedokonalý? Svět spíše není zobrazením Boha.

Otázky : 1.Na kterých německých univerzitách Hegel přednášel? 2. Jaké je Hegelovo nejslavnější dílo? 3. Kterého vojevůdce Hegel obdivoval a jaký vliv to na H. mělo? 4. Co je Hegelova triáda? 5. Jaký vliv mají podle Hegela historické osobnosti na chod dějin lidské společnosti? 6. Co je „absolutní duch“ podle Hegela? http://en.wikipedia.org/wiki/File:Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel00.jpg Zdroj: http://portrait.kaar.at/

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hegel.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hegel.jpg WILHELM WEISCHEDEL. Zadní schodiště filosofie. 1995. vyd. Praha: Votobia, 1995. ISBN 80-7198-015-3 HANS JOACHIM STÖRIG. Malé dějiny filosofie. 1993. vyd. Praha: Zvon, 1993. ISBN 80-7113-058-3 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. gurkam@oa-ji.cz