Moc ve společnosti a občanská společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Spolkové a nadační právo Téma: Úvod do studia spolkového a nadačního práva.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Kategorizace osob Osoby fyzické právnické člověk korporace fundace ústav spolek obchodní korporace nadace nadační fond § 214 NOZ ZOK § 306 NOZ § 394 NOZ.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Aktuálně k novele zákona o účetnictví v souvislosti s rekodifikací soukromého práva Odbor účetnictví a audit Ministerstvo financí.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_19.
Organizace občanské společnosti Magdaléna Šťovíčková Katedra občanského sektoru, FHS UK, 2013/2014.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
NNO Neziskový sektor v České republice Snímek 2 Tento sektor můžeme v zásadě rozdělit do dvou skupin 1. Nestátní neziskové organizace 2. Jiné.
Tematické setkání KAP Jihomoravského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Účetnictví a rozbory ve VS úvod. Vymezení prostoru „nestátní“ sektor = nevýdělečné organizace Patří sem: – Spolky (dříve občanská sdružení) – Obecně prospěšné.
Tematické setkání KAP Ústeckého kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
N EZISKOVÉ ORGANIZACE Základní termíny a pojmy. N EZISKOVÉ ORGANIZACE JAKO SOUČÁST OS Sektor, občanský, jeden ze sektorů národního hospodářství; řadíme.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Josef Středula, předseda ČMKOS
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Státní organizace.
Ekonomika Finanční řízení neziskových organizací 3.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vybrané problémy mezinárodních organizací
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Sociální ekonomika Mirka Wildmannová.
Terapeutické komunity
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Všeobecná deklarace lidských práv (výtah)
PBSNPB2: Úvodní informace o předmětu Vymezení nestátního neziskového sektoru Historie neziskového sektoru v ČR Jakub Pejcal ESF.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název projektu: Moderní škola
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Název projektu: Moderní škola
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Neziskový sektor 1. přednáška Vymezení pojmu Historie
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
PBSNPB2: Úvodní informace o předmětu Vymezení nestátního neziskového sektoru Historie neziskového sektoru v ČR Jakub Pejcal ESF MU,
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Seznámení s Elrond z.ú..
Cílové skupiny sociálního podnikání
Neziskové organizace po
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Neziskové organizace po
Transkript prezentace:

Moc ve společnosti a občanská společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.

Moc a společnost Konvenční pojetí moci: subjekt A může donutit (má schopnost) donutit subjekt B Moc jako dis-fokusní kvalita (Michael Foucault) – důležité i pro sociální práci Zdroje moci Max Weber – panství (tradiční, charismatické, byrokratické - legální)

Moc v moderní společnosti Zastupitelská demokracie Stranický systém a jeho reprezentace společenských zájmů Participativní demokracie Nepolitická politika (?)

Diskuse o politice v post-moderní společnosti Krize demokracie? Zájmové skupiny a jejich vliv ve společnosti Vláda oligarchie - bohaté a mocné skupiny spojené s politiky Neviditelné finanční elity Svoboda médií jako svoboda jejich vlastníků Problém reprezentace společnosti (viz. Václav Bělohradský)

Občanský sektor (občanská společnost) Oblast lidské činnosti nacházející se mezi rodinou, trhem a státem. Vyplňují ji soukromá sdružení občanů zakládaná dobrovolně. Musí respektovat právní řád. Organizovaná občanská společnost (různorodost tradic a hodnotových zdrojů)

Historie Od 18. století – rozvoj demokracie, svobody jednotlivce a uznáním všeobecných lidských práv Alexis de Tocqueville – „Demokracie v Americe“ – význam místních aktivit, osobností Spolkové hnutí v 19. Století (1867 – Zákon o právu spolčovacím) + odbory

Historie - pokračování Potlačení během totality Existence občanských iniciativ Velký rozvoj od 80. let 20. století . NNO, hnutí, neformální skupiny, shromáždění Organizovaná i neorganizovaná občanská společnost

Typy organizací Občanská sdružení, zapsané spolky, spolky Církve a církevní organizace Nadace a nadační fondy Obecně prospěšné organizace (o.p.s.), ústavy

Od 1.ledna 2014 – změny (nový Občanský zákoník) Občanská sdružení Nadace a nadační fondy Obecně prospěšné společnosti Církve a církevní organizace Zapsané spolky (z.s.) Podmnožina Fundací, NF mohou podnikat Ústavy (za účelem provozování společensky prospěšné činnosti) Církve a c.o. – beze změny Sociální družstva

Pojmy spojené s neziskovým sektorem Participativní demokracie versus zastupitelská demokracie Význam občanské společnosti pro zachování demokracie (Robert Putnam) Sociální sítě - reálné a virtuální