Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
JAN HUS.
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Husova ulice - Benešov Webová stránka: [cit. 2007–9-15] Fotografie: Lubor Brázda.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Od Karla IV. k husitským válkám
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Martin Kreutzer MISTR JAN HUS.  Narození- kolem 1370, Husinec  Umrtí- 6.července 1415, Kostnice  Rektor Karlovy Univerzity, Kněz, Spisovatel  Vystudoval.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název učebního materiálu
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Hádej kdo jsem? Obr. č. 1.

Mistr Jan Hus Byl jedním z proslulých kazatelů, hlasatelů reformace. Studoval na pražské univerzitě a stal se mistrem (učitelem). Kázal proti církvi v kapli Betlémské. Byl proti kupčení s odpustky, odsuzoval blahobytný život vysokých církevních hodnostářů. Později byl zvolen rektorem Karlovy univerzity. Pražský arcibiskup zakázal v té době kázání v Betlémské kapli.

Betlémská kaple Obr. č. 2.

Mistr Jan Hus Hus neuposlechl a byl dán do klatby arcibiskupem. Klatba = církevní trest, prokletí. Následoval zákaz bohoslužeb, křtů, svateb papežem. Jan Hus v této době raději z Prahy odešel. Začínal kázat na venkově, v okolí města Tábor. Chtěl své učení ospravedlnit na veřejném procesu na církevním shromáždění, který se konal v Kostnici.

Mistr Jan Hus před koncilem v Kostnici Obr. č. 3.

Mistr Jan Hus Zikmund, jako německý císař, dal Mistru Janu Husovi na cestu listinu, která držiteli zaručovala bezpečnost. Měla mu umožnit svobodné slyšení a chránit před zatčením. Brzy po příjezdu byl Hus zajat a uvězněn. Na církevní sněm přijel i papež s devíti kardinály.

Mistr Jan Hus I papež mu slíbil bezpečnost, ale slib nedodržel. Byl vyzván, aby odvolal své učení. Když ho neodvolal, byl jako kacíř odsouzen. Mistr Jan Hus byl upálen 6. července 1415. Tento den je i státním svátkem České republiky. Jeho učení ale žilo dál, Čechové spatřili v Husově odsouzení odsouzení celého národa.

Upálení Mistra Jana Husa 1415 Obr. č. 4.

Mistr Jan Hus Sjela se česká a moravská šlechta a dopisem protestovala proti upálení kněze. Bylo to vyhlášení odboje proti císaři Zikmundovi, který dal Husovi slovo a dané slovo porušil. Obr. č. 5.

Všechny uveřejněné odkazy jsou dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Obr. č. 1. [cit. 2012-04-11]. Jan Vilímek. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Mistr_Jan_Hus.jpg> Obr. č. 2. [cit. 2012-03-30]. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Betlemska_kaple.jpg> Obr. č. 3. [cit. 2012-03-30]. Václav Brožík. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brozik,_Vaclav_-_Jan_Hus_souzen_na_snemu_Kostnickem_r._1415.jpg> Obr. č. 4. [cit. 2012-03-30]. Kamil Vladislav Muttich. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Muttich,_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg> Obr. č. 5. [cit. 2012–03-30]. Neznámý mistr 16. století. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Hus_2.jpg>