Obezita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obezita Hejmalová Michaela.
Advertisements

Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Zdravotní problém lidstva
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Pohyb v prevenci nádorového onemocnění V. Březková, Z. Bartošová Podpořeno z programu MZ ČR "Národní akční plán a koncepce na rok 2013", prevence nádorových.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Srdeční selhání Jitka Pokorná. Srdce frekvence /min TK - 120/80 TK v aortě 120 torr TK v a.pulmonalis 20/12 minutový srdeční výdej 6 l/min ( 3,5)
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluPoruchy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika dětské obezity MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Cíl Cílem je optimální souhra parasympatického a sympatického větve nervového, endokrinního a imunitního systému jako výraz optimální přizpůsobivosti organismu.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Osteoporóza a pohybový aparát
Projekt zaměřený na zdravý životní styl adolescentů
Proudové chrániče.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dobrý den Horská klinika 2011.
Osteoporóza.
Diabetes mellitus.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Právo sociálního zabezpečení
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
RIZIKO.
Dynamika průběhu závislosti
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Gravidita a bariatrie Mottlová Alena
Jak stárnout úspěšněji
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
METABOLISMUS a jeho měření
Spirometrie.
RIZIKO.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Preventivní program podpory zdraví „HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ“
Organické duševní poruchy
Diferencované stravování
Inzulinová rezistence
Ischemická choroba srdeční
1) nemocný, kde existuje reálná možnost ukončení DPV
Když vás potká vyhoření
Význam individualizovaných edukačních materiálů pro nemocné s CKD/DKD
Inkontinence Michaela Matoušková.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Problematika osteoporózy
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obezita

Definice stav, charakterizovaný nadměrnou tělesnou hmotností, která je způsobena zvýšeným ukládáním tukové tkáně podstatou obezity je tedy nadměrné množství tukové tkáně (podkoží, viscerální oblast, parenchymové orgány) nadváha je předstupeň obezity

Výskyt obezity v ČR

Příčiny obezity dědičnost rodinné zvyklosti neurologické faktory endokrinní faktory psychické faktory farmakologické faktory sociálně - ekonomické vlivy ostatní faktory faktory životního stylu

Klinický obraz obezity dynamická fáze – rychlý nárůst tělesné hmotnosti stabilizovaná fáze – hmotnost je již konstantní a obezita je rozvinuta

Klasifikace obezity podle fáze obezity – stabilní, nestabilní podle příčiny obezity – primární, sekundární kvantitativní klasifikace – podle hmotnosti (BMI), podle množství tuku v těle kvalitativní klasifikace – podle distribuce tuku v těle

Klasifikace podle BMI

Klasifikace podle % tuku v těle (BIA) muž žena podvýživa < 10 % < 20 % norma 10 – 20 % 20 – 30 % nadváha 20 – 25 % 30 – 35 % obezita 25 – 30 % 35 – 40 % extrémní obezita > 30 % > 40 %

Kvalitativní klasifikace androidní typ (jablko) gynoidní typy(hruška) cushinogidní typ

Hodnoty obvodu pasu ↑ riziko vysoké riziko muži > 94 cm > 102 cm ženy > 80 cm > 88 cm

Diagnostika nejjednodušší jsou antropometrické metody: tělesná hmotnost, tělesná výška → indexy měření obvodů měření tloušťky kožních řas bioelektrická impedance (BIA)

Léčba cílem je trvalá redukce hmotnosti a snížení rizika metabolických a kardiovaskulárních komplikací dietoterapie, kognitivně – behaviorální teapie (KBT) zvýšení a úprava fyzické aktivity psychoterapie farmakoterapie chirurgická terapie (bariatrie)

Dietoterapie, KBT omezení energie, příjmu tuků a sacharidů v závislosti na přísnosti diety, při zachování příjmu bílkovin pravidelnost (rovnoměrné rozdělení energie) dodržovat pitný režim přijatelnost z hlediska chuťových preferencí porušení diety je nutno korigovat a v dietě vytrvat alkohol

Pohybová aktivita krátkodobý a dlouhodobý pozitivní efekt cvičení aerobního charakteru, střední intenzity v délce trvání 30 – 45 minut a to 3 – 6 x týdně mělo by být dosaženo 60% maximální zátěže chůze, běh, jízda na kole, plavání

Farmakoterapie anorektika (sibutramin) – Meridia, Lindaxa inhibitory pankreatické lipázy (orlistat) – Xenical antoagonista kanabinoidních receptorů (rimonabant)

Chirurgická terapie baritrická chirurgie BMI > 40, nebo > 35 v případě komplikací selhání konzervativních léčebných postupů spolupracující pacient

Typy bariatrických výkonů restriktivní – bandáž žaludku, sleeve gastrektomie zkratové – střevní bypassy kombinované – gastrický bypass

Intragastrický balón

Bandáž žaludku

Sleeve resekce

Gastrický bypass

Komplikace obezity kardiovaskulární metabolické plicní gastrointestinální gynekologické ortopedické kožní endokrinní chirurgické onkologické psychologické

Obezita a riziko smrti

Děkuji za pozornost