Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od vigvamů k mrakodrapům.
Advertisements

SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
III/2 XV A
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Registrační číslo projektu
AMERIKA obyvatelstvo.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Amerika úvodní hodina autor: Mgr. Jana Mikešová
Zámořské objevy.
XVI. století - Španělské století
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Objevné cesty a mořeplavectví
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Kolumbovy výpravy a objevy. Kryštov Kolumbus * Janov † Valladolid mořeplavec a kolonizátor Otec: tkadlec vlny, obchodník se sýry.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola Městec Králové
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Mgr. Jindřiška Řehořková
Kryštof Kolumbus.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_11_ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Sada : Člověk a jeho společnost
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr. Hana Kindlová Název : VY_32_INOVACE_09_D_Kindlová_zámořské objevy Téma: zámořské objevy Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2189 Datum tvorby: 22.10.2012

Anotace a metodický postup Materiál je určen pro žáky 2. stupně ZŠP. Využitelný při práci s interaktivní tabulí.

Zámořské objevy Seznámení, Kryštof Kolumbus. Doplňování vět – práce s textem.

Zámořské objevy Od druhé poloviny 15. století se snažilo stále více evropských zemí objevit přímou cestu do Indie a dalších východních krajin. Z východu se dováželo zlato, koření a jiné vzácné suroviny. Staré cesty, vedoucí po souši, se ale stávaly nebezpečnými. Důvodem nebezpečí byli Turci. Ti ovládali území, využívaná kupeckými karavanami. Doplň: Snažili se objevit přímou ______ ____ do ____. Z východu se dováželo ____ a _____. Kdo představoval vážné nebezpečí pro obchodní karavany směřující z Indie? námořní cestu Indie zlato koření INDIÁNI KUPCI TURCI EVROPANÉ

Pozornost mořeplavců se začala obracet z oblasti Středozemního moře na Atlantský oceán. Jeden z nejdůležitějších zámořských objevů se podařilo až španělskému loďstvu. Mořeplavec Kryštof Kolumbus dostal povolení vést španělské lodě do Indie západním směrem. Kryštof Kolumbus se pak po mnohadenní vyčerpávající plavbě dostal ke břehům neznámého světadílu, který byl později nazván Amerikou. Doplň: Jak se jmenuje mořeplavec, který dostal povolení vést španělské lodě do Indie západním směrem.______________. Objevil neznámý světadíl, který byl nazván _______. Kryštof Kolumbus Amerikou

Protože se Španělé domnívali, že dorazili západním směrem do Indie, pojmenovali domorodé obyvatele indiány. Z Ameriky byly do Evropy přivezeny nové plodiny, jako například brambory, rajčata, pálivé papriky, tabák. Doplň: Domorodé obyvatele pojmenovali _____. Jaké nové plodiny byly přivezeny do Evropy? _______, ______, ___________ a _____. indiány Brambory rajčata pálivé papriky tabák

OBJEVENÍ AMERIKY 3. srpna 1492 vyplula pod vedením Kryštofa Kolumba od španělských břehů směrem ke Kanárským ostrovům tři malé plachetnice – Nina, Pinta a Santa Maria.

OBJEVENÍ AMERIKY Z Kanárských ostrovů se lodě plavily Atlantským oceánem na západ třicet tři dnů.

OBJEVENÍ AMERIKY 12. řijna 1492 přistál Kolumbus u jednoho z ostrovů v Karibském souostroví.

OBJEVENÍ AMERIKY Kolumbovi lidé prozkoumali ostrovy, na kterých objevili domorodé obyvatele, zlato a nové druhy rostlin.

Doplň jméno objevitele Ameriky. KR_ŠT_F K_L_MB_S Y O O U U

Po stopách Kryštofa Kolumba se pak na americkou pevninu vydali španělští dobyvatelé. Výsledkem výprav dobyvatelů bylo zotročení původních obyvatel Ameriky a zničení jejich kultury. Španělé nejdříve využívali indiány jako levnou pracovní sílu na plantážích, Indiáni však postupně vymírali. Proto se do Ameriky začali dovážet jako otroci černoši z Afriky. Objevení Ameriky mělo velký vliv na růst evropského bohatství i na rozvoj poznávání okolního světa. O několik let později jiná španělská výprava první cestu kolem světa a podala přesvědčivý důkaz o kulatosti Země.

Vyznač, která osoba je původním obyvatelem Ameriky, která dobyvatelem a která dovezeným otrokem. původní obyvatel dobyvatel otrok

Věty uprav tak, že škrtneš nesprávné slovo. Objevení Ameriky mělo-nemělo pro Evropu velký význam. b) Objevení Ameriky přineslo-nepřineslo Evropě nový zdroj bohatství a poznávání okolního světa. c) Objevení Ameriky nepříjemně zasáhlo-nezasáhlo do života jejich původních obyvatel.

Jaké plodiny byly dovezeny z Ameriky do Evropy? brambory tabák pálivé rajčata papriky

Použité zdroje: PaeDr.Milan Valenta, Mgr. Oldřich Müller, Dějepis pro 8.ročník zvláštní školy. Nakladatelství PARTA, 1999.ISBN 80-85989-54-9 Kryštov Kolumbus– str. 9 Objevení Ameriky– str. 9 Oldřich Müller,Jaroslava Müllerová Dějepis pro 8.ročník zvláštní školy – pracovní seši. Nakladatelství PARTA, 1999.ISBN 80-85989-55-7 Obyvatelé Ameriky – str. 11 Dovezené plodiny z Ameriky do Evropy str. -12