Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012"— Transkript prezentace:

1 ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Objevení Ameriky

2 Obsah 1. Vikingové 3 2. První výprava Kryštofa Kolumba 4 3. Další výpravy Kryštofa Kolumba 5 4. Španělské kolonie 6 5. Zdroje 7

3 Vikingové V roce 1000 objevil Leif Eriksson, jako první Evropan Ameriku Byl poslán do vyhnanství a opustil rodnou zemi, objevil Grónsko. Když pluli Vikingové do Grónska, tak vlny odnesly jejich lodě a Grónsko minuli. Tehdy poprvé viděli Ameriku ale jenom z dálky. Když to Eriksson slyšel z vyprávění, tak se rozhodl tu zemi najít. Když dorazil, pojmenoval zemi Markland, což znamená země lesů.

4 První výprava Kryštofa Kolumba
Započala 3.srpna 1492, kdy Kryštof Kolumbus vyplul na svou první plavbu do domnělé Indie ze španělského přístavu Palos. Zemi poprvé spatřil z lodě Pinta ve dvě hodiny odpoledne 12.října námořník jménem Rodrigo Triana Kolumbus pojmenoval ostrov San Salvador (domorodci ho nazývali Guanahani, jedná se o dnešní Bahamy).

5 Další výpravy Kryštofa Kolumba
Uspořádal další tři expedice, na Malé Antily, k ústí Orinoka a do Panamy. Kolumbus se domníval, že stanul v asijském předpolí, a proto domorodé obyvatelstvo nazýval Indiány. Až do své smrti roce 1506 však Kolumbus zastával názor, že doplul do Asie a nepřipouštěl si, že objevil nový světadíl.

6 Španělské kolonie Představitelé rodícího se Španělska si počínali prozíravěji. V roce 1494 podepsali se zástupci Portugalska smlouvu, která určovala vliv obou mocností na nově objevená území. Pomyslná čára, která rozdělovala území, procházela ve vzdálenosti asi 2000 kilometrů západně od Kapverdských ostrovů. Nově objevená území ležící na západ od této linie měla připadnout Španělsku, na východ pak Portugalsku.

7 Zdroje


Stáhnout ppt "ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012"

Podobné prezentace


Reklamy Google