Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Městec Králové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Městec Králové"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_32_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Objevné plavby Anotace: Prezentace k výkladu o objevných plavbách Datum:

2 Objevné plavby Výkladová prezentace

3 Předpoklady objevných plaveb
Proč Evropané vyplouvali ke vzdáleným břehům? Nedostatek zlata a stříbra v Evropě. Velká poptávka po koření. Tradiční cesty na východ jsou přerušeny. Co umožnilo objevné plavby? Zdokonalený kompas. Střelné zbraně. Stavba větších a dokonalejších lodí. Vznik silného španělského státu.

4 Portugalské plavby Od počátku 15. století Portugalci objevují pobřeží Afriky. Jejich plavby směřují stále dál na jih. Doufají objevit námořní cestu do Indie. U počátku portugalských objevných plaveb stojí princ Jindřich Mořeplavec. Portugalci zakládali podél pobřeží obchodní stanice a odtud získávali obrovské bohatství kontinentu.

5 Jindřich Mořeplavec

6 Král ho ale přejmenoval na mys Dobré naděje.
Bartolomeo Diaz doplul konečně roku 1488 k nejjižnějšímu cípu Afriky a nazval ho Bouřlivý mys. Král ho ale přejmenoval na mys Dobré naděje.

7 Evropané v Indii Vasco da Gama roku 1498 doplul k břehům Indie nedaleko města Kalikatu. Při dalších plavbách Vasco da Gama a jeho následovníci postupně ovládli řadu měst a přístavů na pobřeží a vytvořili tak základ portugalské koloniální říše. Za své zásluhy byl Vasco da Gama jmenován místokrálem Indie, krátce nato ale zemřel.

8 Vasco da Gama (1469 – 1524)

9 Vasco da Gama s portugalskou standartou u indických břehů před přístavem Kalikat

10 Přístav Kalikat kolem roku 1500
Zobrazení v atlasu Civitates orbis terrarum z roku 1572 od George Brauna a Franze Hogenberga

11 ŠPANĚLSKÉ PLAVBY Na podzim roku 1492 vyplul mořeplavec Kryštof Kolumbus ve službách španělské koruny ze Španělska směrem na západ. Chtěl tak potvrdit svůj názor o tom, že Země je kulatá a že je tedy možné plout do Indie západním směrem. Vyplul směrem ke Kanárským ostrovům se třemi loděmi a 12. října 1492 přistál na ostrově, který nazval Hispaniola, dnes se nazývá San Salvador.

12 Kryštof Kolumbus Na obraze z počátku 16. století vidíme patrně skutečnou podobu mořeplavce.

13 Kolumbovy lodě Santa Maria a Pinta
– moderní repliky

14 Představa o Kolumbově příchodu do Ameriky
na obrázku z konce 19. století. Důležitým symbolem je vztyčení vlajky a zabrání země ve jménu španělské koruny.

15 Mapa Kolumbových cest do Ameriky

16 První cesta kolem světa
První cestu kolem světa vykonal v letech – 1521 Fernão de Magalhães (Ferdinad Magellan). Vyplul směrem na západ a objevil průliv mezi Atlantským a Tichým oceánem, Magalhãesův průliv. Plavbu zahájilo pět starých plachetnic, ale vrátila se jen jediná, Victoria. Na Filipínách zahynul i sám Magalhães. Magalhães a jeho plavci definitivně dokázali, že je Země kulatá.

17 Moderní rekonstrukce lodi Victoria, kterou přivedl zpět ke španělským břehům po Magalhãesově smrti kapitán Juan Sebastián Elcano.

18 Detail lodi Victoria z mapy Abrahama Ortelia z roku 1589

19 Mapa Tichého oceánu Abrahama Ortelia z roku 1589.
V dolní části, mezi břehy Jižní Ameriky a Austrálie je zachycena loď Victoria.

20 Mapa Magalhãesovy plavby kolem světa

21 Citováno v licenci Wikimedia Commons 8. 5. 2013
Snímek 3: Portugalská karavela Snímek 6: Jindřich Mořeplavec Snímek 7: Mys Dobré naděje Snímek 8: Vasco da Gama Snímek 9: Vasco da Gama s portugalskou standartou u indických břehů před přístavem Kalikat. Ernesto Casanova, Snímek 10: Kalikat Snímek 12: Kryštof Kolumbus Snímek 13: La Pinta Santa Maria Snímek 14: Kolumbus připlouvá do Ameriky Snímek 15: Mapa Kolumbových cest do Ameriky. Viajes_de_colon_cs.svg.png Snímek 17: Victoria Snímek 18: Victoria Detail_from_a_map_of_Ortelius_-_Magellan%27s_ship_Victoria.png Snímek 19: Mapa Tichého oceánu. Abraham Ortelius Snímek 20 Mapa fr.svg.png


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Městec Králové"

Podobné prezentace


Reklamy Google