psychologie osobnosti - motivace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Anotace: Diskutovat se žáky o využívání volného času Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Občanská nauka Tematický.
PSYCHICKÉ JEVY.
ZÁKLADY OŠETŘOVÁNÍ Potřeby člověka.
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_14
Motivace.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
Školení trenérů Brno, února 2007 Motivace svěřenců Martina Clausová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
KATEGORIZACE HODNOT Mgr. et Mgr. Šárka Kubcová
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Emoce (city).
OSOBNOST.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Abraham Harold Maslow „To, co člověk může být, to musí být.”
Motivace, vůle. 1. Vypište všechno, co potřebujete k tomu, abyste měli radost / byli spokojení 2. Zkuste uvedené potřeby roztřídit do skupin na biologické,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – DYNAMICKÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MOTIVACE.
Kultura Vladimír Velešík.
MOTIVACE Zora Syslová.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Transkript prezentace:

psychologie osobnosti - motivace Mgr. Jiřina Boušková

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Člověk jako jedinec Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s  problematikou motivace . Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Součástí materiálu je i test, který ověří znalosti žáků. Pomůcky: interaktivní tabule.

Motivace souhrn činitelů, který jedince podněcuje, podporuje, aktivizuje, nebo naopak utlumuje a brzdí motiv pohnutka příčina jednání člověka motiv: cíl směr intenzita trvalost

Základní motivy potřeby zájmy návyky cíle přání hodnoty postoje emoce

Potřeby elementární životní potřeby kyslík potrava spánek odpočinek ochrana před nebezpečím sexuální potřeby

Potřeby 2. potřeba jistoty a bezpečí projevuje se ve chvílích ohrožení, v nepřehledných situacích špatná emoční atmosféra v rodině vztah k partnerovi 3. potřeba činnosti, změny, podnětů radost z realizace činnosti dětské hry

Potřeby 4. potřeba sociálního styku vztahy s lidmi vzájemná pomoc, porozumění přijímání a dávání kladných citových projevů péče a rozvíjení sociálních kontaktů 5. potřeba výkonu a společenského uznání dobré výsledky ve škole, v práci i zájmových činnostech uznání od ostatních společenská prestiž

Potřeby 6. potřeba uskutečnit své životní cíle krátkodobé (v dětství) dlouhodobé (životní perspektivy) seberealizace (stát se lékaře, veterinářem, sportovcem, dobrým rodičem)

Maslowova pyramida potřeb 1

Maslowova teorie potřeb „Obecně platí, že níže položené potřeby jsou významnější a jejich alespoň částečné uspokojení je podmínkou pro vznik méně naléhavých a vývojově vyšších potřeb. Toto však nelze říci zcela bezvýhradně a je doloženo, že uspokojování vyšších potřeb (estetických, duchovních) může napomoci v mezních situacích lidského života, ve kterých je možnost uspokojování nižších potřeb omezena (např. v prostředí koncentračních táboru).“

Zájmy vztah jedince k určitému druhu činnosti sportovní technické výtvarné

Postoje získané dispozice, které dávají impuls k určitému chování či jednání jsou založeny na vztahu k určité skutečnosti a jejím citovém hodnocení kladný nebo záporný postoj k určitému vyučovacímu předmětu, oboru apod.

Hodnoty hodnotová orientace soubor hodnot a jejich hierarchie vyjadřují naše preference

Organizujte hodnoty podle důležitosti bezpečí domova a státu (ochrana) společenské uznání (úcta, obdiv) moudrost (zralé porozumění životu) svět krásna (krása přírody a umění) pohodlný život (život v dostatku) svět v míru (bez válek a konfliktů) potěšení (radostný, poklidný život) svoboda (nezávislost, svobodná volba) rodinné zabezpečení (postarat se o své blízké) štěstí (spokojenost) vnitřní harmonie (bez vnitřního konfliktu) rovnost (stejná příležitost pro všechny) vzrušující život (aktivní, podněcující) sebeúcta (sebedůvěra) skutečné přátelství zralá láska (sexuální a duchovní spříznění) smysl pro dokonalost (trvalý přínos) duchovní hodnoty (věčný život)

Test Vysvětli pojem motivace a motiv. Vyjmenuj 5 základních motivů lidské činnosti. Vysvětli Maslovowu teorii potřeb. Dej příklad kladného a záporného postoje k určitému jevu. Dej příklad alespoň 10 hodnot. Doplň pyramidu potřeb: 1

Zdroje a použitá literatura Hladík, Jaroslav: Společenské vědy v kostce pro střední školy,Fragment, Havlíčkův Brod, 1996 Doležalová, Ladislava, Vlková, Marie: Občanský a společenskovědní základ Psychologie, Computer Media s.r.o., Kralice na Hané, 2010, ISBN: 978-80-7402-060-5 Obrázek č. 1 RIPCLAW. Wikipedia [online]. [cit. 18.11.2013]. Dostupný na WWW: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Maslow-pyramida_potreb.gif Ostatní obrázky pocházejí z galerie Klipart Microsoft PowerPoint: www.office.microsoft.com