Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
nahrazen jiným atomem (př. Cl) nebo skupinou prvků (př. -OH, )
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Halogenderiváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
CHEMIE 9. ROČNÍK HALOGENDERIVÁTY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halogenderiváty a dusíkaté deriváty uhlovodíků
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Halové deriváty uhlovodíků
DOMINIK CHAROUZ & PAVEL ANDRÁŠKO
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Vlastosti halogenderivátů uhlovodíků II.
Halogenderiváty uhlovodíků
Identifikace vzdělávacího materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Deriváty uhlovodíků - halogenderiváty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Halogenderiváty.
Halogenderiváty uhlovodíků
Halogenderiváty uhlovodíků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 16 TEMA: Chemie – Deriváty uhlovodíků,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Organická chemie Název : Halogenderiváty – vlastnosti a použití.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
Účinky kyseliny mravenčí
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_ Halogenderiváty
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
Člověk a jeho svět, Prvouka, Zdravá výživa
Příprava a izolace arenů.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Člověk a jeho svět, Prvouka, Škola Autor: Mgr. Vendula Janešová
Období: září – prosinec 2011
Názvosloví derivátů uhlovodíků
Člověk a jeho svět, Prvouka, Povolání Autor: Mgr. Vendula Janešová
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Období: září – prosinec 2011
Prezentace k doplňování
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Léto v přírodě Autor:
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a v prostoru,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Zima v přírodě Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Čísla a početní operace, Slovní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název a číslo materiálu: VY­_52_INOVACE_25/III.SADA Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku, slouží k výkladu učiva Halogenderiváty Období: leden až květen 2012

Vodík je v nich nahrazen halogenem (F, Cl, Br ,I) Halogenderiváty Vodík je v nich nahrazen halogenem (F, Cl, Br ,I)

Vlastnosti halogenderivátů Freony Fluorované uhlovodíky Hnací plyny do sprejů (laky na vlasy, deodoranty, barvy ve spreji….) Chladící média ! Ničí ozonovou vrstvu! (používání celosvětově omezováno)

Tetrafluorethylen Vzorec: CF2=CF2 Model molekuly: Polymerací se z něho vyrábí teflon Teflon je odolný v teplotním rozmezí od -70 do 250oC. F F C C F F

Bromované uhlovodíky Používají se jako tzv. zpomalovače hoření Např. v PC, televizorech a dalších elektropřístrojích Bromtrifluormethan CBrF3 a dibromdifluormethan CBr2F2 se používají jako náplně halonových hasících přístrojů

Chloroform Vzorec: CHCl3 Systematický název : trichlormethan Model molekuly : Využití: rozpouštědlo, ! Karcinogenní ! Jako rozpouštědlo se rovněž využívá tetrachlormethan Cl Cl C Cl

Chlorethen – vinylchlorid Vzorec: H2C=CHCl Základní surovina pro výrobu polyvinylchloridu neboli PVC Používá se na výrobu podlahových krytin, obalových materiálů apod.

Zajímavost DDT- velmi účinný insekticid Užíval se v obrovských množstvích pro hubení hmyzu, který přenáší nemoci ( hlavně malárii a tyfus) Až mnohem později se zjistilo, že se hromadí v živých organismech, kde vyvolává mutace Výroba a používání DDT bylo zakázáno ( u nás od roku 1974)

Minitest Jak je vzorec tetrachlormethanu? Napiš vzorec a pojmenuj tento halogenderivát Řešení: CCl4 CH2Br2 dibromethen Br C C Br

Zdroje: Obrázky na snímcích 3,5,6,7 z galerie www.office.com Obrázky modelů molekul - vlastní MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia. první. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s.r.o., 2005. ISBN 80-7182-057-1.