Algoritmizace a programování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Vstup a výstup Ing. Lumír Návrat  katedra informatiky, A-1018 
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Seznamy Seznam = očíslovaná posloupnost skalárů Zápis seznamu do kulatých závorek: ("máslo")# jednočlenný seznam (1,2,3)# seznam se 3 členy ("jedna",2,3,"osm",100,$pozdrav)
Pascal - příklady.
MS EXCEL rodné číslo na datum
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
C# pro začátečníky Mgr. Jaromír Osčádal
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
MATLAB® ( část 3 - scripty).
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Datové typy a práce s nimi
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
OSNOVA: a)Programování se soubory b)Záloha databáze v souboru c) Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
OSNOVA: a) Příkazy pro cykly II. b) Příkazy pro řízení přenosu c) Příkazy – příklad d) Řetězce v C e) Funkce “stdio.h“ pro řetězce f) Funkce “string.h“
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
VISUAL BASIC PRALG.
Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Databázové systémy I Cvičení č. 8 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2015.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Algoritmizace a programování Aritmetické, Relační a Logické operátory, Knihovny.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Procvičování. Příklady Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu obdélníka Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Algoritmizace a programování
Úvod do Pythonu – IO operace se soubory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Úvod do programování 6. hodina
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Řetězce

Co je to řetězec Řetězcem se rozumí: Příklad: posloupnost znaků Řetězce se skládají z menších částí (alfanumerických znaků) pole znaků Můžeme přistupovat k jednotlivým jeho částem Příklad: mesto=“Brno” pismeno=mesto[2] print(pismeno) // zobrazí písmeno n print(mesto[-1]) // zobrazí poslední písmeno o

Vlastnosti řetězce Řetězce jsou neměnné Např. mesto[0]=‘A’ způsobí chybu Řešením je spojení řetězců (zřetězení) mesto = “Brno” nove_mesto = ‘A’ + mesto[1:] print (nove_mesto) // vypíše Arno Operátor in přezkoumá, zda je zadaný řetězec součástí jiného: ‘o’ in “ahoj” // vrátí True

Traverzování Traverzování = procházení řetězce znak po znaku s využitím cyklu Cyklus while: index=0 while index < len(mesto): print(mesto[index]) index=index+1 Cyklus for: for char in mesto: print (char) V každém cyklu smyčky se přiřadí znak řetězce proměnné char. Smyčka projde postupně všemi znaky.

Úseky řetězce Syntaxe: Příklad: proměnná[n:m] n = počáteční znak m = koncový znak-1 Příklad: mesto[1:3] // ze slova Brno vypíše rn mesto[:2] // vypíše Br mesto[2:] // vypíše no

Funkce pro práci s řetězci Délka řetězce: len(mesto) // 4 delka=len(mesto) // 4 mesto[-1] // vrátí poslední písmeno řetězce mesto o Po importu knihovny string získáme přístup k dalším funkcím pro práci s řetězci: import string

Funkce pro práci s řetězci Funkce find: find(řetězec, znak, start=0, krok=1) Parametry start a krok jsou nepovinné mesto=“Brno” pozice=str.find(mesto,“n”) print pozice // vypíše 2 Převod na velká písmena: str.upper(mesto) // vypíše BRNO Převod na malá písmena: str.lower(mesto) // vypíše brno

Formátování řetězců Pro formátování se využívá operátoru % “Jmenuji se %s.“ % ”Petr” “Jmenuji se Petr.” Použití více řetězců jmeno = “Karel” vek = 10 “Jmenuji se %s a je mi %d let“ %(jmeno, vek) “Jmenuji se Karel a je mi 10 let” s označuje řetězec (string), d dekadické číslo a f desetinné číslo (float)

Příklady Do proměnné uložte řetězec “CFHPM” a do dalšího řetězce uložte “etr”. Pomocí cyklu vytvořte všechny možné kombinace těchto dvou řetězců (Cetr,Fetr,Hetr,Petr,Metr). Pomocí formátování zobrazte na monitor následující text: 2**10 = 1024 and 4*5 = 20.000000 kde 1024 je výsledkem operace 210 kde 4 a 5 jsou hodnoty proměnných n1 a n2 kde 20.00000 je součin proměnných n1 a n2

Příklady Načtěte z klávesnice Vaše jméno a příjmení (vše malým písmem) a určete délku jména a délku příjmení. Dále počáteční písmena změňte na velká a vypište. Sestavte program, který přečte větu (což je posloupnost písmen a mezer ukončená tečkou) a určí, kolik věta obsahuje slov.

Pěkný zbytek dne 