Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS EXCEL rodné číslo na datum

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS EXCEL rodné číslo na datum"— Transkript prezentace:

1 MS EXCEL rodné číslo na datum

2 Rodné číslo Rodné číslo je identifikační údaj, skládající se z části data narození, pořadového čísla a případně kontrolní číslice. V rodném čísle je dále zakomponována informace, zda patří muži či ženě. Z rodného čísla lze snadno odvodit datum narození. Pomocí Excelu tak můžeme jednoduše např. odvodit z rodných čísel zaměstnanců datum jejich narozenin.

3 Konstrukce vzorce Možností sestavení vzorce pro převod rodného čísla na datum je celá řada. Ten, který uvedu umí pracovat s rodnými čísly před rokem 1954 (devítimístnými) i současnými (desetimístnými). Pokud budeme brát v úvahu pouze "běžná" rodná čísla (ignorujeme výjimky), pak bychom datum z rodného čísla, zapsaného v buňce A1, mohli získat pomocí následujícího vzorce:

4 Pozor:počítáme se zadáváním do buňky A1
=DATUM(KDYŽ(A(DÉLKA(A1)=10;ČÁST(A1;1;2)<54);ČÁST(A1;1;2)+2000;ČÁST(A1;1;2)+1900);ČÁST(A1;3;2)-KDYŽ(ČÁST(A1;3;2)*1>12;50);ČÁST(A1;5;2)) Použité funkce A - ověřuje pravdivost několika podmínek ČÁST - vrátí zvolený počet znaků od zadaného počátku DATUM - složí s čísel datum DÉLKA - vrátí počet čísel rodného čísla KDYŽ - ověří pravdivost podmínky

5 Vysvětlení použitých funkcí
1)A A(loghod1;loghod2; ...) Příklady: A(2+2=4; 2+3=5) - rovná se PRAVDA Spojuje i dvě podmínky najednou

6 2) ČÁST ČÁST(text;start;počet_znaků) Text - je textový řetězec, ze kterého se budou vybírat znaky. Start - je pozice prvního znaku; pro první znak v řetězci se hodnota argumentu start rovná hodnotě 1 atd. Počet znaků určuje, kolik znaků se má z textu vybrat. Je-li hodnota počet_znaků záporná, vrátí funkce ČÁST chybovou hodnotu #HODNOTA!. Příklad ČÁST("Tomáš Novák"; 1; 5) rovná se "Tomáš " ČÁST("Tomáš Novák"; 7; 20) rovná se "Novák"

7 3) DATUM DATUM(rok;měsíc;den)
Rok se jako argument může skládat z jedné až čtyř číslic. Aplikace Microsoft Excel převádí argument rok podle používaného kalendářního systému. Ve výchozím nastavení používá aplikace Excel pro systém Windows kalendářní systém Aplikace Excel pro systém Macintosh používá kalendářní systém 1904.

8 4) Délka DÉLKA DÉLKA(text)
Text je text, jehož délku chcete zjistit. Mezery jsou považovány za znaky. 5) Když

9 Rozbor vzorce 1 - Pro určení roku narození potřebujeme zjistit, jestli je rodné číslo devítimístné (do roku 1954) nebo desetimístné (od roku 1954). 2 - Zjistíme zda je první dvojčíslí menší než 54. 3 - Pomocí funkce A tyto dvě podmínky spojíme 4 - Funkce KDYŽ bere v potaz výsledek 3 a vrátí 5 resp. 6. Tím dostaneme rok narození. 5 - Pokud je výsledek 3 PRAVDA, vezme se první dvojčíslí rodného čísla a přičte se k němu 2000.

10 6 - Pokud je výsledek 3 NEPRAVDA, vezme se první dvojčíslí rodného čísla a přičte se k němu 1900.
7 - Vezmeme druhé dvojčíslí. 8 - Pokud je druhé dvojčíslí větší než 50, pak funkce vrátí číslo 50. Jedničkou zde násobíme, abychom převedli text na číslo. 9 - Od druhého dvojčíslí odečteme 50 v případě, že je větší než 50. Tím získáme měsíc narození. 10 - Třetí dvojčíslí rodného čísla je den narození.


Stáhnout ppt "MS EXCEL rodné číslo na datum"

Podobné prezentace


Reklamy Google