Svitavské památky – kostel svatého Jiljí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
Advertisements

Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Kultura raného středověku
Románský sloh Kostel sv. Mikuláše Kostelní náměstí
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku. Historie Na místě stál původně dřevěný kostelík sv. Michala ze 14. stol. Nynější děkanský kostel byl vystavěn jezuity.
Druhá část Rok 2013 ……. Snímky navazují na první část kostelů a kaplí z minulého roku. Tyto byly pořizovány v jednotlivých městských částech Brna, ve.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Vypracovala : Lucie Zahálková. Poloha Obec Ježov Blízko vodní nádrž Želivka, Humpolec 465 m.n.m.
SVITAVY.
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Gotická kultura.
Bazilika svatého Václava
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
Česká románská kultura
Vzdělanost a umění raného středověku
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Románská kultura Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová 1.
Opava.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
R OMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.02 2.Číslo.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_47A_TÁBORSKO - SOBĚSLAV Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_05_Románské umění TEMA: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Bolfíková Nikola.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Modernizace společnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Svitavské památky– Budigovy vily
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Architektura do začátku 20. století.
Tato prezentace je hrazena z projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Svitavské památky – Langrova vila
Svitavské památky– dům U Mouřenína
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Dějepis
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Svitavské památky – sochařství
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
Transkript prezentace:

Svitavské památky – kostel svatého Jiljí Ivana Pavlišová

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu tvoří pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

Kostel sv. Jiljí 1

Charakteristika Hřbitovní kostel sv. Jiljí je nejstarším kostelem ve městě. Byl založen již kolem r. 1170 litomyšlskými premonstráty. Jedná se o trojlodní baziliku s emporami nad bočními loděmi. V průčelí je věž s cibulovitou bání a po jejích stranách schodiště na empory. Interiér je barokní ze 17. a 18. století. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Počátky kostela Byl orientovanou stavbou bazilikálního typu s vyšší, samostatně osvětlenou, a dvěma nižšími loděmi. Uzavíral jej půlkruhový presbytář. Původně byl postaven z levného materiálu, pravděpodobně z opukových kamenů a dřeva. Díky své poloze na vyvýšeném místě na levém břehu řeky Svitavy plnil i obrannou funkci.

Barokní přestavba Raně barokní přestavba z let 1679 - 1689 včlenila původní románskou baziliku do nové kompozice kostela, jehož součástí. Nad bočními kaplemi byly postaveny empory, k nimž vedou boční zděná a krytá schodiště. Na západním průčelí stojí hranolová věž, která s kostelem byla spojena přístavbou vstupní předsíně. Báň věže kostela je dílem tesaře J. Krumwalda z roku 1732. Střecha věže i kostela byla pokryta šindelem a teprve po opravách v 18. století byla nahrazena břidlicí.

Zjistěte Jaký obraz dominuje oltáři? Kdo je jeho autorem? Kdy a kým byl renovován? obraz Sv. Jiljí před loveckou družinou, Ludwig Geissler, renovovován 1843 svitavským malířem Johannem Dittmannem Jaký obraz je zavěšen v nástavci oltáře? obraz P. Marie Jaké sochy jsou po stranách oltáře?Jaká nad oltářem? sochy sv. Petra a Pavla, nad oltářem archanděl Michael mezi anděly.

Zjistěte Co je presbytář? Jaký oltář zde stojí? kněžiště,  chrámový prostor vyhrazený kněžím, např. kolem hlavního oltáře oltář Nejsvětější Trojice Jak se jinak nazývá kaple P. Marie Bolestné, čím je zdobena? Dušiček nebo Mrtvých, vyzdobena štukatérskou prací Baltazara Fontany s motivy lebky a zkřížených hnátů.

Zdroje 1 JARDA 75. Wikipedia.org [online]. [cit. 31.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Church_of_St._Giles_%28Svitavy%29_3.jpg AUTOR NEUVEDEN. Kostel sv. Jiljí [online]. [cit. 31.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.muzeum.svitavy.cz/stale-exp/mestsky-pamatkovy-okruh/kostel-sv-jilji/57-1/ AUTOR NEUVEDEN. Svitavské památky a městský památkový okruh [online]. [cit. 11.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.svitavy.cz/cs/m-113-pamatkovy-okruh/ AUTOR NEUVEDEN. Římskokatolická farnost Svitavy [online]. [cit. 12.10.2013]. Dostupný na WWW: http://svitavska_farnost.sweb.cz/