Společenská výchova – V restauraci Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablony VY_32_INOVACE SPV Název DUMu SPV.1315.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Společenská výchova Vzdělávací okruh Společenské chování Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s významem co je slušné chování a dodržováním společenských pravidel chování. Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Společenské - slušné chování, etiketa Datum 29.8..2012
V R E S T A U R A C I
Návštěva restaurace je dnes celkem běžnou záležitostí Návštěva restaurace je dnes celkem běžnou záležitostí. Tvoří součást života společenského, pracovního i soukromého. Máme možnost si vybrat z široké škály typů pohostinských zařízení různých úrovní. Podle toho se oblékáme, chováme, objednáváme.
Kdo vybírá restauraci? Pohostinské zařízení/restauraci vybírá ten, kdo zve. Tato osoba se pak ocitá v roli hostitele. Nejčastěji je to muž, a to jak ve vztahu muž/žena, tak i v početnější skupině. Dnes se může této role ujmout i žena – např. manažerka pozve na oběd obchodního partnera, zástupce jiné firmy.
2. Kdo vchází jako první do restaurace, usedá ke stolu a vstává? Nezávisle na tom, kdo je v roli hostitele, platí, že žena do restaurace jako první nevchází. Řídíme se historicky zavedenou zásadou, že jde o neznámé a pro ženu i možná nebezpečné místo. Proto vchází první muž. Ten se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky komfortnější místo (u zdi, s výhledem) nebo místo společensky významnější (po pravici).
Nejprve usedá žena nebo osoba společensky nejvýznamnější. Vstane-li během společenské události žena od stolu, vstává i muž nebo jen muž, po jehož pravici žena sedí.
Muž se v prostředí rychle zorientuje a vybere nejvhodnější stůl a ženu usadí na společensky nejlepší místo (u zdi, s výhledem) nebo místo společensky významnější (po pravici). Nejprve usedá žena nebo osoba společensky nejvýznamnější. Vstane-li během společenské události žena od stolu, vstává i muž nebo jen muž, po jehož pravici žena sedí.
3. Kdo a jak objednává? Až se všichni usadí, přinese číšník jídelní lístky a podá je otevřené na první straně od společensky nejvýznamnější osoby všem u stolu. Při volbě menu se nekomentují ceny a vybírá se tak, aby všichni u stolu měli stejný počet chodů. Respektuje se volba osoby společensky nejvýznamnější (žena, host). Té se ostatní přizpůsobí.
Odmítne-li žena nebo jiný host předkrm, neobjedná si ho nikdo jiný u stolu. Po příchodu obsluhy objednává každý sám za sebe. Jako první objednává žena nebo jiná společensky významná osoba, hostitel vždy jako poslední. Muž může objednávat i za ženu.
4. Kdo platí? Konvenčně zavedené pravidlo říká, že platí muž. Zde se počítá s tím, že muž ženu zve a je v roli hostitele. Dnes není výjimkou, že manažerka – žena pozve svého partnera na oběd, v takovém případě platí žena, protože je v roli hostitele ona. Jde-li o početnější skupinu, platí vždy hostitel, tedy ten, kdo ostatní pozval a restauraci vybral.
5. Jak se platí? Způsobů placení je několik. Nejčastěji u stolu. Obecně platí, že cena se nekomentuje. K placené částce se standardně přidá 10 % jako spropitné. Platíme-li kartou, dáme spropitné zvlášť. Při početnější skupině se hostitel dohodne s obsluhou a zaplatí přímo u ní bez přítomnosti ostatních. Je zdvořilé hosty vůbec nezasvěcovat do výše útraty.
Úkol: Kdo vchází první do restaurace? Kdo usedá ke stolu jako první? 3. Kdo si objednává jako první ? Jak se platí v restauraci? Co je to spropitné?
Použitá literatura: SMEJKAL Vladimír, BACHRACHOVÁ Hana, Lexikon společenského chování, 3.vyd. Praha: Grada, 2002. 264 s. ISBN 80-247-0209-6 Obrázky: str.4 [cit.2013-02-15]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images> str.2 : autor