Suroviny pro cukráře II. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Advertisements

Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
AZ KVÍZ desetinná čísla
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál : AZ.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
: Suroviny pro cukráře III. ročník
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
: Suroviny pro cukráře III. ročník
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Matematika + opakování a upevňování učiva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Suroviny pro cukráře II. ročník VY_32_INOVACE_16-2-07-Tuky - cvičení Autor: Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti z tématického celku Tuky. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.

Pravidla hry Vyberte barvu svého týmu – červená nebo zelená. Cílem je, stejně jako ve stejnojmenné soutěži, spojit tři strany trojúhelníka. V případě, že na otázku odpovíte správně, získáte pole ve své barvě. Další otázku volí protihráč. V případě, že na otázku odpovíte špatně, pole nezískáváte a možnost odpovědět má váš protihráč. Pokud protihráč nechce opravit naší odpověď, a získat tak pole, má možnost volby jiné otázky. V případě, že otázka na vybraném poli nebyla správné zodpovězena ani vámi, ani protihráčem, můžete vybrat ještě otázku náhradní. Rozhodčí měří čas. na zadání

Pro vedoucího soutěže Kliknutím na žlutý čtverec s číslem je vyvolána otázka. Po správné odpovědi klikni na čtverec s číslem otázky barvy družstva, které správně odpovědělo. Po chybné odpovědi klikni do modrého šestiúhelníku s číslem otázky. Zabarví se šedě. Za šedě zabarvené buňky lze volit náhradní otázku (N1 – N6). Při správné odpovědi pokračuj podle bodu 2.

N4 N5 N6 N2 N3 N1 1 1 15 15 2 16 2 16 3 17 3 17 1 4 4 18 18 5 19 5 2 3 19 6 6 20 20 4 5 6 7 7 21 21 8 22 8 22 7 8 9 10 9 9 23 23 15 10 10 11 12 13 14 24 24 11 25 11 25 17 18 19 20 21 16 12 12 26 26 13 27 13 27 25 26 27 28 22 23 24 14 14 28 28

Otázka č. 1 Co se děje při špatném skladování tuku? Tuky …… a …… . Žluknou a mydelnatí. na zadání

Otázka č. 2 Které tuky se vyrábějí průmyslově? Ztužené pokrmové tuky (100% tuk) Margarín na zadání

Otázka č. 3 Vyjmenuj alespoň dva rostlinné tuhé tuky. Kokosové, palmové, palmojádrové, kakaové máslo na zadání

Otázka č. 4 Z chemického hlediska jsou tuky sloučeniny ……. vyšších mastných kyselin s trojsytným alkoholem-glycerolem na zadání

Otázka č. 5 Co podporuje žluknutí tuku? Kyslík, světlo a teplo. na zadání

Otázka č. 6 Jaké vitamíny jsou rozpustné v tucích? V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K, na zadání

Otázka č. 7 Co způsobuje velké množství cholesterol? Způsobuje neprůchodnost cév. na zadání

Otázka č. 8 Jaký vitamín je obsažen v rybím tuku? Vysoký obsah vitamínu D. (Důležitý hlavně u malých dětí – kosti.) na zadání

Otázka č. 9 Vyjmenuj alespoň 6 druhů rostlinných olejů. Olivový, slunečnicový, řepkový, sojový, kukuřičný, palmový, lněný, klíčkový, bavlníkový, z oříšků lískových, vlašských na zadání

Otázka č. 10 Jako barvu mají olivy? Barvy zelené a černé na zadání

Otázka č. 11 Kolik % tuků obsahují – pokrutiny? 8% tuku. na zadání

Otázka č. 12 Vyjmenuj 2 způsoby lisování olejů Za studena, za tepla. na zadání

Otázka č. 13 Tuky podle původu dělíme na …. Živočišné a rostlinné. na zadání

Otázka č. 14 Jakou barvu má květ řepky olejné? Žlutý květ. na zadání

Otázka č. 15 Jakou nevýhodu má máslo? Krátká trvanlivost. na zadání

Otázka č. 16 Jaká je teplota tání másla? Tání probíhá při 30 – 37°C na zadání

Otázka č. 17 Z čeho se vyrábí máslo? Smetany, sladké nebo zakysané na zadání

Otázka č. 18 Jaké je máslo vyrobené ze zakysané smetany? Je chutnější, trvanlivější na zadání

Otázka č. 19 Jaké rostlině je podobná sója? Luštěnina (fazole) na zadání

Otázka č. 20 Co probíhá při stloukání másla? Drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky - máselné zrno na zadání

Otázka č. 21 Od čeho se oddělí máselné zrno v odlučovači? Od podmáslí. na zadání

Otázka č. 22 Hodí se sojový olej na smažení? Ano. na zadání

Otázka č. 23 Vysvětlí co znamená Značkový olej? Je vyroben z jednoho druhů např. slunečnicový,…. na zadání

Otázka č. 24 Čím se olej po rafinací vybělí? Aktivním uhlím. na zadání

Otázka č. 25 Z jakého zvířete se získává lůj? Z hovězího skotu. na zadání

Otázka č. 26 Obsahuje sádlo vodu? Ne. na zadání

Otázka č. 27 V potravinářském průmyslu využívá lůj k výrobě…… K výrobě margarínu. na zadání

Otázka č. 28 Surový olej má nepříjemný zápach, chuť a zákal, čím se to odstraní? Rafinací. na zadání

Náhradní otázka č. 1 Který tuhý rostlinný tuk je nejstálejší. Nejstálejším tukem je kakaové máslo. na zadání

Náhradní otázka č. 2 Obohacují se oleje o vitamíny? Ano. na zadání

Náhradní otázka č. 3 K jakému účelu se využívá nekvalitní lůj? K výrobě mýdla. na zadání

Náhradní otázka č. 4 Pěstuje se řepka na olej v ČR? Ano. na zadání

Náhradní otázka č. 5 Při hodnocení máslo získává body. Kolik bodů má výběrové máslo? 90 bodů. na zadání

Náhradní otázka č. 6 Provádí se pomocí rozpouštědla Čím se provádí extrakce olejů? Provádí se pomocí rozpouštědla Nízko vroucím benzenem a benzínem. na zadání

POUŽITÁ LITERATURA Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9