Suroviny pro cukráře II. ročník VY_32_INOVACE_16-2-07-Tuky - cvičení Autor: Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Materiál je určen k upevnění znalosti z tématického celku Tuky. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství.
Pravidla hry Vyberte barvu svého týmu – červená nebo zelená. Cílem je, stejně jako ve stejnojmenné soutěži, spojit tři strany trojúhelníka. V případě, že na otázku odpovíte správně, získáte pole ve své barvě. Další otázku volí protihráč. V případě, že na otázku odpovíte špatně, pole nezískáváte a možnost odpovědět má váš protihráč. Pokud protihráč nechce opravit naší odpověď, a získat tak pole, má možnost volby jiné otázky. V případě, že otázka na vybraném poli nebyla správné zodpovězena ani vámi, ani protihráčem, můžete vybrat ještě otázku náhradní. Rozhodčí měří čas. na zadání
Pro vedoucího soutěže Kliknutím na žlutý čtverec s číslem je vyvolána otázka. Po správné odpovědi klikni na čtverec s číslem otázky barvy družstva, které správně odpovědělo. Po chybné odpovědi klikni do modrého šestiúhelníku s číslem otázky. Zabarví se šedě. Za šedě zabarvené buňky lze volit náhradní otázku (N1 – N6). Při správné odpovědi pokračuj podle bodu 2.
N4 N5 N6 N2 N3 N1 1 1 15 15 2 16 2 16 3 17 3 17 1 4 4 18 18 5 19 5 2 3 19 6 6 20 20 4 5 6 7 7 21 21 8 22 8 22 7 8 9 10 9 9 23 23 15 10 10 11 12 13 14 24 24 11 25 11 25 17 18 19 20 21 16 12 12 26 26 13 27 13 27 25 26 27 28 22 23 24 14 14 28 28
Otázka č. 1 Co se děje při špatném skladování tuku? Tuky …… a …… . Žluknou a mydelnatí. na zadání
Otázka č. 2 Které tuky se vyrábějí průmyslově? Ztužené pokrmové tuky (100% tuk) Margarín na zadání
Otázka č. 3 Vyjmenuj alespoň dva rostlinné tuhé tuky. Kokosové, palmové, palmojádrové, kakaové máslo na zadání
Otázka č. 4 Z chemického hlediska jsou tuky sloučeniny ……. vyšších mastných kyselin s trojsytným alkoholem-glycerolem na zadání
Otázka č. 5 Co podporuje žluknutí tuku? Kyslík, světlo a teplo. na zadání
Otázka č. 6 Jaké vitamíny jsou rozpustné v tucích? V tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K, na zadání
Otázka č. 7 Co způsobuje velké množství cholesterol? Způsobuje neprůchodnost cév. na zadání
Otázka č. 8 Jaký vitamín je obsažen v rybím tuku? Vysoký obsah vitamínu D. (Důležitý hlavně u malých dětí – kosti.) na zadání
Otázka č. 9 Vyjmenuj alespoň 6 druhů rostlinných olejů. Olivový, slunečnicový, řepkový, sojový, kukuřičný, palmový, lněný, klíčkový, bavlníkový, z oříšků lískových, vlašských na zadání
Otázka č. 10 Jako barvu mají olivy? Barvy zelené a černé na zadání
Otázka č. 11 Kolik % tuků obsahují – pokrutiny? 8% tuku. na zadání
Otázka č. 12 Vyjmenuj 2 způsoby lisování olejů Za studena, za tepla. na zadání
Otázka č. 13 Tuky podle původu dělíme na …. Živočišné a rostlinné. na zadání
Otázka č. 14 Jakou barvu má květ řepky olejné? Žlutý květ. na zadání
Otázka č. 15 Jakou nevýhodu má máslo? Krátká trvanlivost. na zadání
Otázka č. 16 Jaká je teplota tání másla? Tání probíhá při 30 – 37°C na zadání
Otázka č. 17 Z čeho se vyrábí máslo? Smetany, sladké nebo zakysané na zadání
Otázka č. 18 Jaké je máslo vyrobené ze zakysané smetany? Je chutnější, trvanlivější na zadání
Otázka č. 19 Jaké rostlině je podobná sója? Luštěnina (fazole) na zadání
Otázka č. 20 Co probíhá při stloukání másla? Drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky - máselné zrno na zadání
Otázka č. 21 Od čeho se oddělí máselné zrno v odlučovači? Od podmáslí. na zadání
Otázka č. 22 Hodí se sojový olej na smažení? Ano. na zadání
Otázka č. 23 Vysvětlí co znamená Značkový olej? Je vyroben z jednoho druhů např. slunečnicový,…. na zadání
Otázka č. 24 Čím se olej po rafinací vybělí? Aktivním uhlím. na zadání
Otázka č. 25 Z jakého zvířete se získává lůj? Z hovězího skotu. na zadání
Otázka č. 26 Obsahuje sádlo vodu? Ne. na zadání
Otázka č. 27 V potravinářském průmyslu využívá lůj k výrobě…… K výrobě margarínu. na zadání
Otázka č. 28 Surový olej má nepříjemný zápach, chuť a zákal, čím se to odstraní? Rafinací. na zadání
Náhradní otázka č. 1 Který tuhý rostlinný tuk je nejstálejší. Nejstálejším tukem je kakaové máslo. na zadání
Náhradní otázka č. 2 Obohacují se oleje o vitamíny? Ano. na zadání
Náhradní otázka č. 3 K jakému účelu se využívá nekvalitní lůj? K výrobě mýdla. na zadání
Náhradní otázka č. 4 Pěstuje se řepka na olej v ČR? Ano. na zadání
Náhradní otázka č. 5 Při hodnocení máslo získává body. Kolik bodů má výběrové máslo? 90 bodů. na zadání
Náhradní otázka č. 6 Provádí se pomocí rozpouštědla Čím se provádí extrakce olejů? Provádí se pomocí rozpouštědla Nízko vroucím benzenem a benzínem. na zadání
POUŽITÁ LITERATURA Bláha, L., Šrek, F., Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. INFORMATORIUM, spol. s r. o., Praha ISBN 80-85427-86-9