Stezka vlčat a Cestička světlušek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Advertisements

Spojené lesní školy Nejhravější instruktorská lesní škola !
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
Jaroslav Šlehofer „Cobra“
ROVERING co nabízí a přináší
Poslání, principy a metoda skautingu
Praha, Vzájemně podpůrný spolek pro přípravu k nejvyšší certifikaci.
CrossFire (Beilstein on-line) Jan Šarek, katedra organické chemie, UP, PřF, web: Motto: Sekundární chemická.
Myšlenka? Aktivita? Životní styl.
Formální stránka práce
Kristýna Vyvialová ZAKLADATELÉ CO JE SKAUTING CO TAM D Ě LÁME O NAŠEM ODDÍLE ZNÁMÉ OSOBNOSTI.
Mateřská škola u Bílého králíka, s.r.o., Žizníkov, Česká Lípa Tradice a slavnosti ve škole i v přírodě PODZIM MgA. Ivana Honsnejmanová.
Ptáci v zimě Jak jsme rozvíjely zájem dětí o dané téma, vedly je k poznávání, přemýšlení, naslouchání, objevování, chápání a porozumění sobě i přírodě.
Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Co se honí želvími hlavami. Celoroční plán Proč jej dělat? – Práce s dětmi není náhodná, chceme někam směřovat – Všichni vedoucí chtějí dosáhnout s dětmi.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Plánování činnosti cíle, motivace a samostatnost ….
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Projekt „Stezka technických atraktivit“ Ing. Richard Žabka.
124.1 Dopravní výchova – dopravní prostředky, jedeme autem
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
Poznej volně žijící zvířata
Křížovka – příbuzenské vztahy
Prázdniny a co dál … Nejdříve se mi nebude chtít odejít od mojí třídy (ze školy) bude se mi po nich stýskat nevím s kým zažiju ještě takovou srandu nikdo.
Příroda nebo člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Rodokmen Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
Stupeň a typ vzdělávání: první stupeň, první období Typická věková skupina: 6 až 7 let Metodické doporučení: některé snímky lze žákům vytisknout Ověřeno.
MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN
Naučná stezka okolím naší školy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Žáci pomocí návodných hesel hádají název pohádky, relaxační část hodiny sloužící ke změně práce a motivace AutorMgr. Eva Dvořáková JazykČeština.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Vítejte Indiáni z 3.A. Termíny  1.6. den dětí  uzavření klasifikace  odevzdání učebnic  týden sportu  zahradní slavnost.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Volný čas Volný čas a jeho využití a jeho využitíOB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
1 Stezka pro vlčata a světlušky STEZKA PRO VLČATA A SVĚTLUŠKY.
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Čím chci být až vyrostu…
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Rastrová grafika Základy práce s rastrovým editorem – výběrové nástroje.
Logo pro veverky a kamarády
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Stezka vlčat a Cestička světlušek

Proč máme stezky pro vlčata a světlušky? Pomáhají nám dosáhnout výchovných cílů Slouží k osobnímu rozvoji dětí a motivují k němu Jsou pomůckou pro tvorbu zajímavého program pro děti

Jak vypadají a kolik jich je pro vlčata? Při vstupu do smečky 2. třída 3. třída 4. třída

Jak vypadají a kolik jich je pro světlušky? Při vstupu do roje 2. třída 3. třída 4. třída

Vodní vlčata a žabičky jiný symbolický rámec (příběž Čolka a Žabky) a doplněné vodácké aktivity zbytek stejný jako u vlčat a světlušek) Použitelné i pro koedukované nevodácké oddíly

6 oblastí stezky dle oblasti osobního rozvoje Jak fungují? Co je jinak? 6 oblastí stezky dle oblasti osobního rozvoje Co umím a znám Kdo jsem Můj kamarád Moje rodina Svět okolo nás Příroda okolo nás

Jak fungují? Co je jinak? 6 oblastí = 6 průvodců Baghíra a Hbituška Balů a Hloubalka Šedák a Věruška

Jak fungují? Co je jinak? 6 oblast = 6 průvodců Rakša a Zlatuška Číl a Zvídalka Ká a Mechůvka

Jak fungují? Co je jinak? „Aktivní aktivity“

Jak fungují? Co je jinak? Různí potvrzovatelé Velká světluška/Akéla rodina šestka

Jak fungují? Co je jinak? Výběr z aktivit

Jak fungují? Co je jinak? Výběr z aktivit a jejich potvrzování Plnění Splněno Potvrzení Hotová aktivita 6.10. 24.11. 20.1.

Jak fungují? Co je jinak? Úkoly mimo oblasti a aktivity (tzv. „výplně“)

Symbolické rámce

Symbolické rámce ve stezkách Příběh v komiksech Navázání na aktivity Úvod k oblastem

Kniha džunglí Vychází z Knihy džunglí, neobsahuje žádné zásadní dějové odchylky Mauglí vyrůstá v džungli a zažije třeba únos Bandary, boj s Dhóly a zabití Šerchána

Kouzelná lucerna Lucinka tři prázdniny po sobě zažívá u dědečka ve mlýně tajemná dobrodružství Díky Kouzelné lucerně se Lucinka může proměnit ve světlušku Světluškám pomáhá v obraně proti jeskynním tvorům, kteří na ně útočí

Co za to? nálepky za splněné aktivity splněná aktivita

Co za to? nášivky za splněný stupeň

Co za to? Zkoušky džungle a Nástrahy jeskyně Po splnění 1. stupně: Život bez světla Po splnění 2. stupně: Noc v lese / v džungli Po splnění 3. stupně: Tři kapky rosy / Tři bílé tesáky

Zavedení stezek do roje/smečky zavádění Zavedení stezek do roje/smečky Správné zavedení stezky je klíčovou věcí pro to, aby s stezka v oddíle vydržela a byla ku prospěchu Je potřeba se se stezkou: 1) seznámit a naučit se s ní pracovat 2) zavést ji v oddíle 3) postarat se o to, aby v oddíle vydržela 1 2 3 ODDÍL

Rozcestník, kde najít info, úprava obr. Zavedení stezek do roje/smečky Důležité je seznámení se se stezkou. Ale kde najít informace? Hlavní zdroj informací: Minimetodika ke stezce Web programu www.skaut.cz/program Co vše je k dispozici?: Stezky Seznam aktivit Obrázky volně k použití Minimetodika…

Křižovatka – Program – Vlčata a světlušky www.skaut.cz/program