Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu"— Transkript prezentace:

1 Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kánon hlavy, to jsou souhrnná pravidla, která při kresbě portrétu pomáhají vyvarovat se základních anatomických chyb.

3 NA PŘIPRAVENOU KOPII PORTRÉTU SI POZNAČTE NÁSLEDUJÍCÍ PRAVIDLA KÁNONU.
Další důležitý rozměr je rozměr šířky úst. Ten zjistíme tak, že z očních panenek spustíme kolmice, které nám vymezí šířku rtů. Rty jsou položeny spodním rtem, ne středovou linkou, na osmině výšky hlavy. Jaká je velikost a umístění očí? Zjednodušeně lze tento rozměr zjistit tak, že rozdělíte spodní kruh na třetiny. Tyto třetiny přenesete na linku očí v polovině výšky hlavy. Rozměr mezi očima je stejný jako šířka oka! Stejnou šířku má i spodní část nosu. Nos je umístěn mírně nad spodní čtvrtinovou linkou výšky hlavy. Nejužším místem nosu je kořen, který najdete přesně mezi očima na lince očí. NA PŘIPRAVENOU KOPII PORTRÉTU SI POZNAČTE NÁSLEDUJÍCÍ PRAVIDLA KÁNONU. Základní tvar hlavy je zjednodušeně tvar vejce. Pro ty, kteří vejce nezvládnou nakreslit, může pomoci následující postup. Do spodní poloviny výšky hlavy vkreslíme kruh (pro zpřesnění využijeme osu hlavy a kruh díky ní vycentrujeme). Krk vyrůstá z lícních kostí a mírně se zužuje směrem dolů. Lidská hlava je do velké míry souměrná (pravá strana je zrcadlově stejná jako levá strana). K pochopení tohoto jevu nám pomůže osa hlavy, která rozděluje hlavu na poloviny a prochází přesným středem obličeje. Druhý kruh vkreslíme do vrchních tří čtvrtin (je tedy o čtvrtinu větší). Další rozměry, které si vysvětlíme později, jsou čtvrtiny. Další důležitou částí kánonu hlavy je osa očí. Ta vznikne tak, že výšku hlavy rozdělíme napůl. Oči jsou v polovině hlavy. Na portrétu nás zajímají především jeho rozměry. Nejdůležitějším rozměrem je výška hlavy, která se měří od brady po temeno hlavy (dospělý muž má výšku až 25 cm). Obrázek dostupný pod licencí public domain na www: <

4 OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI , TAK JEŠTĚ JEDNOU.
Základní tvar hlavy je tvar vejce. Zjednodušeně jej nakreslíte pomocí dvou kruhů. První vkreslíme do spodní poloviny výšky hlavy. Velikost a umístění očí. Rozdělíte spodní kruh na třetiny, které přenesete na linku očí. Rozměr mezi očima je stejný jako šířka oka a šířka spodní části nosu. Nos je umístěn mírně nad čtvrtinovou linkou výšky hlavy a jeho nejužším místem je kořen, který najdete přesně mezi očima. Šířka úst. Z očních panenek spustíme kolmice, které vymezují šířku rtů. Rty jsou položeny spodním rtem (ne středovou linkou) na osmině výšky hlavy. OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI , TAK JEŠTĚ JEDNOU. TENTOKRÁT BEZ POMOCNÉ FOTOGRAFIE NA ČISTÝ PAPÍR. Čtvrtiny výšky hlavy. Krk vyrůstá z lícních kostí a mírně se zužuje směrem dolů . Osa očí (rozměr od brady k ose očí). Výška hlavy rozdělená napolovic. Výška hlavy - od brady po temeno hlavy. Druhý kruh do vrchních tří čtvrtin. Osa hlavy rozděluje hlavu na poloviny a prochází přesným středem obličeje.

5 POKUSTE SE DO VÁMI NAKRESLENÉ SÍTĚ SPRÁVNĚ VKRESLIT VŠECHNY DŮLEŽITÉ ČÁSTI PORTRÉTU.
Obrázek dostupný pod licencí public domain na www: <

6 POSLEDNÍM ÚKOLEM JE KRESBA PORTRÉTU VAŠEHO SPOLUŽÁKA.
Každý člověk je jedinečný a neopakovatelný. Proto kánon hlavy neplatí stoprocentně pro všechny. Je to tím, že každý z nás má mírné anatomické odchylky. Tím jsme pro své okolí zajímaví. Běžně se dá kánon použít na 90 % rozměrů každého člověka. Kánon pomáhá při kresbě, ale není jejím cílem. Je jen pomůckou pro zpřesnění. Při kresbě myslete na to, že Váš model je individuální osobnost. Důležitou součástí portrétu jsou emoce a nálada člověka. Pokuste se tyto prvky v portrétu spolužáka najít a nakreslit. Při kresbě používejte poměrové měření se špejlí. POSLEDNÍM ÚKOLEM JE KRESBA PORTRÉTU VAŠEHO SPOLUŽÁKA. SEDNĚTE SI VE DVOJICÍCH PROTI SOBĚ. NAKRESLETE POMOCÍ PRAVIDEL KÁNONU CO NEJVĚRNĚJŠÍ PODOBU VAŠEHO SPOLUŽÁKA .


Stáhnout ppt "Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu"

Podobné prezentace


Reklamy Google