T.G.M..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Tomáš Garrigue Masaryk
Josef II. 8. ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
1. světová válka ( ).
RKZ Babičková Markéta C2B.
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
EDUARD BASS 9. ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vznik ČSR Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Reálie - bankovky.
Karel Čapek.
Tomáš Garrigue Masaryk
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE.
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Jan Neruda - život.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
Prezidenti naší republiky VY_32_INOVACE_13
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
PRO TY, CO SE RÁDI BOJÍ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

T.G.M.

BIBLOGRAFIE Bibliografie: AUTOR NEUVEDEN. ihned.cz [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://img.ihned.cz/attachment.php/670/22417670/ApgGkqnOBfce9vM5K3VbNRzTaC2dh6Sy/14_mor ava5.jpg AUTOR NEUVEDEN. novinky.cz [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://im.novinky.cz/737/247378-top_foto1-qv2ln.jpg AUTOR NEUVEDEN. chronosapiens.wikidot.com [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://chronosapiens.wikidot.com/local--files/blacksmith/blacksmith.jpg AUTOR NEUVEDEN. cuni.cz [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cuni.cz/uknew/img/historie.jpg AUTOR NEUVEDEN. harvardsquarelibrary.org [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.harvardsquarelibrary.org/365_this_day/11-November/11_20_masaryk.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Rk14p.jpg AUTOR NEUVEDEN. volny.cz [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.volny.cz/harmonia-bohemia/img/masaryk-kun.jpg AUTOR NEUVEDEN. youtube.com [online]. [cit. 18.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.youtube.com/watch?v=iuM83oK9qNE

TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK (1850 – 1937)

Narodil se 7. března 1950 v chudé rodině Narodil se 7. března 1950 v chudé rodině. Otec, Slovák, byl panský kočí a matka, Moravanka, ženou v domácnosti.

Po ukončení školní docházky se vyučil a pracoval jako KOVÁŘ a proto měl úctu a chápal starosti chudých lidí.

Studoval nejdříve vysokou školu ve Vídní a poté se v Lipsku seznámil se svou budoucí ženou amerického původu – Charlotta Garrigue. Její příjmení si Masaryk podle amerického zvyku připojil ke svému jménu.

Roku 1882 Masaryk přichází do Prahy, aby učil na Karlově univerzitě.

„Nepříjemná pravda je důležitější, než dobře míněná lež.“ Vždy bojoval za PRAVDU. Prokázal, že velmi uznávané rukopisy Zelenohorský a Královédvorský jsou padělky. „Nepříjemná pravda je důležitější, než dobře míněná lež.“

Masaryk přísně dodržoval životosprávu, rád jezdil na koni, cvičil a udržoval fyzickou kondici.

Antisemitismus = nenávist vůči židům Masaryk odmítal antisemitismus, dosáhl obnovení soudního procesu s mladým židem Leopoldem Hilsnerem, který byl neprávem obviněn z vraždy mladé dívky.

Oblíbená píseň Tomáše Garrigue Masaryka „Ach synku, synku“ Ach, synku, synku, doma-li jsi? Ach synku, synku, doma-li jsi, tatíček se ptá, oral-li jsi, tatíček se ptá, oral-li jsi? Oral jsem, oral, ale málo, oral jsem, oral, ale málo, kolečko se mi polámalo, kolečko se mi polámalo. Když se ti zlámalo, dej ho spravit, když se ti zlámalo, dej ho spravit, nauč se, synečku, hospodařit, nauč se, synečku, hospodařit.

V průběhu 1. světové války založil v zahraničí Československé vojenské jednotky – LEGIE, které bojovaly proti Rakousku-Uhersku a Německu.

Roku 1918 se Masaryk stává prvním prezidentem Československa.

Roku 1935 bohužel musel z funkce prezidenta odstoupit kvůli těžké nemoci.

Roku 1937 Tomáš Garrigue Masaryk umírá Roku 1937 Tomáš Garrigue Masaryk umírá. Pro své rozsáhlé vzdělání, státnickou moudrost, střídmý život a důstojné vystupování je dodnes nedosažitelným vzorem.