Příjmy a výdaje v domácnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI.
Advertisements

Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118,p.o. Vytvořeno: únor 2013 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ FINANČNÍ GRAMOTNOST NÁKLADY NA BYDLENÍ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Rozpočet domácnosti Název školy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Petr Machala. Jak byste naložili s poslední tisícovkou? nájem za bydlení Mám poslední tisícovku…
Čtení s porozuměním Interaktivní prezentace
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
AnotacePrezentace k finanční gramotnosti. RPSN – roční procentuální sazba nákladů - základní informace. AutorČekalová Sylva JazykČeština Očekávaný výstupZnát.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu Provozuje Národní.
AnotaceHospodaření domácnosti - Kvíz AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Procvičení praktické schopnosti hospodaření domácnosti Speciální.
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vnímání řeči O Budulínkovi
Rozpočet rodiny, státu Výchova k občanství 7. ročník.
Logopedie v obrázcích Rozlišování samohlásek ve slovech - interaktivní Doporučení: Pro úspěšné použití je třeba, aby dítě znalo alespoň jeden ze dvou předkládaných.
Příjmy a výdaje v domácnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bankovky a mince – použití v běžném životě
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reklamace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Příjmy a výdaje rodiny Nováků
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
JÍZDNÍ ŘÁDY AUTOBUSŮ – prezentace k pracovnímu listu Český jazyk Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Spočítej nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
NAMALUJEME SI STROM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického portálu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Čteme, i když to neumíme. Pozoruj obrázky a snaž se pomoci paní učitelce se čtením. Nakonec tě čeká pár lehoučkých úloh. Autorem materiálu a všech jeho.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PŘEDLOŽKY Z (ZE), S (SE) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
hospodaření domácnosti.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rodinný rozpočet Autor: Pavla.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rozvíjíme zrakovou paměť
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Příjmy a výdaje v domácnosti 2018/5/13 Příjmy a výdaje v domácnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Úkol Představ si, že máš k dispozici částku 100 000 Kč. 2018/5/13 Úkol Představ si, že máš k dispozici částku 100 000 Kč. Popřemýšlej, jak s těmito penězi naložíš (vytvoř plán).

2018/5/13 Rozpočet Můžeme definovat jako finanční plán na různě dlouhé období (měsíc, rok…). Druhy rozpočtů: domácnosti firemní, státní, města... Úkol: Zjisti, co tvoří příjmy a výdaje státu.

Úkol Kolik členů má vaše rodina? 2018/5/13 Úkol Kolik členů má vaše rodina? Na list papíru všechny členy zakresli, včetně domácích mazlíčků, a k jednotlivým osobám uveď věk, druh práce (školy).

Domácnost je buď jedinec nebo skupina osob 2018/5/13 Domácnost je buď jedinec nebo skupina osob samostatně či společně hospodařící skupina členové domácnosti pracují, aby peníze získali, a na druhé straně peníze vydávají (za jídlo, nájem, benzín…)

2018/5/13 Rozpočet Při tvorbě rozpočtu je nutné dbát na to, aby po odečtení výdajů rodině zbyla i rezerva, např. z důvodu náhlého výpadku příjmů, či nenadálého výdaje. Co patří mezi výdaje ve vaší rodině?

2018/5/13 Příjmy Plat (mzda) každé profese se pohybuje na různé úrovni. Roli hraje vzdělání, platové možnosti firmy, zkušenosti… Úkol: Odhadni a poté vyhledej, jaké jsou platy jednotlivých profesí: Zdravotní sestra Prodavač/ka Advokát Zubní lékař/ka Kadeřník/ce Pilot Vyhledej, které profese jsou nejžádanější.

Výdaje Jsou to např. Kultura Oblečení Bydlení Stravování Vzdělávání… 2018/5/13 Výdaje Jsou to např. Kultura Oblečení Bydlení Stravování Vzdělávání…

Výdaje Výdaje mohou být pravidelné. 2018/5/13 Výdaje Výdaje mohou být pravidelné. Nájem, doprava, výdaje za elektřinu, plyn, vodu, internet, nákupy potravin, telefony A nepravidelné Na kulturu, restauraci, oblečení, obuv, zájmovou činnost

2018/5/13 Úkol Navštiv nejbližší obchod s potravinami a zjisti ceny následujících potravin: Mléko Máslo 1 kg banánů Obyčejný chléb (celý, nebalený) Bílý jogurt Špagety Rýže (4x varný sáček)

Úkol Zjistíš, že ceny se liší podle značky, aktuální nabídky. 2018/5/13 Úkol Zjistíš, že ceny se liší podle značky, aktuální nabídky. Zaměř se na jednu konkrétní značku (třeba u másla) a zjisti, za jakou cenu ji nabízejí v různých obchodech. Vypracuj si nákup o deseti konkrétních položkách a navštiv dva obchody (spočítej, o kolik se konečná suma liší).

2018/5/13 Druhy rozpočtů Pokud se příjmy a výdaje rovnají, pak se takový rozpočet nazývá vyrovnaný. Pokud nám po odečtení výdajů něco zbývá, pak máme přebytkový rozpočet. Pokud ale výdaje převyšují příjmy, pak máme tzv. deficitní rozpočet. Úkol: Vyhledej ve slovníku, co znamená slovo deficit. Kde se s tímto slovem ještě můžeme setkat?

Rozpočet 2018/5/13 Pivoňkovi jsou rodina o čtyřech členech (už je znáte z předchozích prezentací). Podíváme se blíže na jejich rozpočet Příjmy 7 600 Kč 35 000 Kč (oba příjmy jsou po zdanění – čistý příjem) Výdaje Náklady na bydlení (elektřina, plyn, voda) 3 000 Kč Telefony 1 000 Kč Nákupy potravin 8 000 Kč Provoz auta 3 000 Kč Osobní výdaje rodičů 4 000 Kč Úvěr na auto 5 000 Kč

Spočítej Jaké jsou souhrnné příjmy. Jaké jsou souhrnné výdaje. 2018/5/13 Spočítej Jaké jsou souhrnné příjmy. Jaké jsou souhrnné výdaje. Do kterého typu rozpočtu výsledek rozpočtu zařadíš?

2018/5/13 Spočítej Pokud si správně počítal, zjistil(a) jsi, že rodina má přebytkový rozpočet. Jaké máš návrhy se zbylým zůstatkem?

2018/5/13 Spočítej Pan Pivoňka přišel o práci a nastoupil do nové práce na zaučení. Ten měsíc obdržel mzdu 10 000 Kč (čistého, po odečtení daní). Společně s manželkou, která je na mateřské, dali dohromady 17 600 Kč. Z předchozího snímku známe výdaje rodiny. Spočítej rozdíl mezi příjmy a výdaji a urči typ rozpočtu.

2018/5/13 Závěr Navrhni řešení pro rodinu, která má nyní větší výdaje než příjmy. -

Odkazy Zdroje obrázků: 2018/5/13 Odkazy Zdroje obrázků: [cit. 2016-08-11]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Family_3.svg rodina https://openclipart.org/detail/253205/Project%20manager managerka https://pixabay.com/en/family-father-mother-child-girl-469580/ rodina [cit. 2016-08-11]. Dostupné pod licencí Creative commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Food_court_(malaysia).jpg příbor https://www.flickr.com/photos/savoirenactes/7593070326/ dívka