Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Pivoňkovi Paní Pivoňková je na mateřské dovolené. Její příjem činí 7600 Kč. Pan Pivoňka pracuje jako manažer firmy a jeho příjem činí Kč. Společně vychovávají dvojčata Emu a Honzu. Do jejich domácnosti patří i pes Astor. Poznámka autora: Oba příjmy jsou po zdanění (čistý příjem).

3 Bydlení Celá rodina bydlí v rodinném domě. Jelikož bydlí na vesnici a musejí často dojíždět do města, vlastní auto.

4 Příjmy a výdaje Pan Pivoňka má 35 000 Kč. Paní Pivoňková má 7600 Kč.
Jejich výdaje se pohybují od – Kč. Zbytek zůstává na účtě. Úkol: Spočítej, kolik činí celkový příjem rodiny a kolik činí měsíční zůstatek. Které události mohou ovlivnit výši měsíčního zůstatku?

5 Úkol Rodina se rozhodla koupit si nové auto.
Vybrala si nové za cenu Kč. Jelikož nemají dost peněz, musejí si vzít z banky půjčku (úvěr). Budou splácet Kč měsíčně 6 let.

6 Úvěr Rodina musí splácet 6 let úvěr na auto.
Pan Pivoňka má stálé zaměstnání a paní Pivoňková bude ještě dva roky doma s dětmi na mateřské dovoleně. 6 let je však dlouhá doba, co se vše může stát?

7 Varianty Pan Pivoňka může přijít o práci.
Pan Pivoňka může dlouhodobě onemocnět. Paní Pivoňková může přijít o práci a může též dlouhodobě onemocnět. Které další varianty mohou nastat?

8 Varianty Podpora v nezaměstnanosti se vyplácí na úřadě práce a její výše je přibližně půlka předchozího platu půl roku. Poté je nula. Při dlouhodobé nemoci se dávka počítá také z předešlého platu a její výše je též přibližně poloviční.

9 Otázky Jaká je půlka platu pana Pivoňky? 17 500 Kč
Kolik má rodina dohromady peněz i s rodičovským příspěvkem p. Pivoňkové? Kč = Vzhledem k výdajům + úvěru 6000 Kč na auto může nastat problém.

10 Otázky Vyhledej na internetu nabídky práce a vyber pět nabídek s nejvyšší mzdou. Představ si, že po škole nastoupíš do práce a tvůj plat je Kč. Vyhlédl sis byt, který stojí Kč. Spočítej, pokud si každý měsíc dáš stranou 7000, jak dlouho na něj budeš šetřit.

11 Možnosti Jaké možnosti má rodina?
Prodat auto (jeho výše nebude ale taková, jako zezačátku) Prodat dům (nemusí se najít kupec, je varianta, že prodají dům nakonec pod cenou) ???????????????????????????????????????

12 Exekuce Pokud by Pivoňkovi problémy neřešili, došlo by k tomu, že by instituce, které by Pivoňkovi nespláceli, podala žalobu k soudu. Ten by rozhodl o zabavení majetku (exekuci).

13 Závěr Vždy, když se rozhodne jedinec (či rodina) si vzít půjčku (úvěr) musí si spočítat, zda je schopný/á ji splácet i při výpadku příjmu/ů. Také by si rodina měla vytvářet tzv. rezervu – mít naspořené peníze na dobu, kdy může příjem „vypadnout“.

14 http://www.clker.com/clipart-3167.html dívka
Zdroje obrázků: [ cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: dívka děti muž pes sportovní auto dům auto chlapec s otazníky


Stáhnout ppt "Úvěr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lucie Barillová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google