MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Advertisements

Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrická kamna 1.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
VZDUCH PLYN KOLEM NÁS. VZDUCH  směs látek, které tvoří plynný obal Země – atmosféru  složení vzduchu při Zemi: dusík, kyslík, oxid uhličitý, mikroorganismy,
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektroerozívní metody obrábění. jev založený na odebírání částic povrchových vrstev materiálů úběr materiálu je vyvolán periodicky se opakujícími elektrickými.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceZpůsoby.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje popis tesařské zárubně.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Navíjení Obor:Elektrikář.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII KAPACITORY,
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
PÁJENÍ Výuková prezentace do předmětu UOPK 2OO4 Části strojů Luděk Protivínský Pájení na měkko: Princip Pájedla Páječky Měkké pájky Měkké pájky forma Tavidla.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Tistarna ingoustová a laserová
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Magnety přírodní a umělé
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické vodiče a izolanty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrické měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektromotor a jeho využití
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Rovnání a ohýbání.
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Magnetické ztráty.
Rezistory a jejich řazení.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,
Elektrické měřící přístroje
Diagnostika brzd.
Diagnostika brzd.
Transkript prezentace:

MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou) Roman Hruška

Co je pájení? Pájení je způsob spojování součástí roztaveným pomocným materiálem, tzv. pájkou s nižší teplotou tavení než mají spojované součásti, které se při tom neroztaví.

Druhy pájek tvrdé měkké tavitelné při teplotách pod 450 °C, nízkotavitelné kovy obvykle cín nebo slitiny cínu a olova tavitelné při teplotách nad 450 °C, obvykle slitiny mědi, hliníku a stříbra (mosazi). případně s příměsemi kadmia nebo bizmutu. Využívají se pro místa, která nejsou mechanicky ani teplotně nijak zvlášť namáhána. Pro měkké pájení se používá většinou elektrická páječka.

Páječka Zařízení k pájení měděný hrot, který se pocínuje, aby na něm držela pájka. Na hrot se pak nataví (nabere) kapka cínu, která pak spojí oba pájené (nebo také letované) díly. Ta má měděný hrot (obvykle chráněný tenkou vrstvou železa), který se pocínuje, aby na něm držela pájka. Na hrot se pak nataví (nabere) kapka cínu, která pak spojí oba pájené (nebo také letované) díly.

Způsoby pájení v elektronice Ruční pájení Hromadné pájení Odpájení je soubor metod používaných k šetrnému oddělení součástek spojených pájením. Využívá se především při vývojových pracích na elektrotechnických zařízeních a při opravách. Jednodušší, často užívané metody mohou být: Odsátí pájky pletencem z tenkých měděných drátků – S pomocí ruční, pístové odsávačky – Odpájecí soupravou – se uskutečňuje nejčastěji dotykem kovového hrotu páječky ohřívaného zevnitř elektrickým topným tělískem. vlnou je tradiční metoda pájení v elektronice. Používá se pro pájení desek plošných spojů, osazených konvenčními součástkami s vývody ve formě drátů, kolíčků, planžet. Součástky se v tomto případě osazují všechny ze stejné strany DPS a jsou zajištěny předtvarováním vývodů proti vypadnutí. Zařízení pro pájení vlnou je známé pod názvem "cínová vlna".

Páječky Transformátorová páječka

Páječky Mikropáječka Moderní páječky umožňují nastavení teploty hrotu (v mezích např. 200 - 450 °C) a automaticky udržují nastavenou teplotu. Jsou dodávány s vyměnitelnými hroty různých tvarů, vyrobenými nejčastěji z mědi. Protože měď snadno oxiduje a je rozpouštěna cínovou pájkou, jsou na vnějším povrchu chráněny pokovením. Základní vrstva bývá z niklu, který může být ještě pokryt vrstvou železa. Část povrchu, která nemá být smočitelná pájkou, je ještě chromována. Tvar a rozměry pájecího hrotu určují účinnost předávání tepla. Pro pájení rozměrnějších spojů je vhodné použít hroty větších rozměrů. Ostré hroty je ovšem nutné použít při pájení úzkých vývodů součástek hustě umístěných vedle sebe.

Páječky Speciální mikropáječky Moderní páječky umožňují nastavení teploty hrotu (v mezích např. 200 - 450 °C) a automaticky udržují nastavenou teplotu. Jsou dodávány s vyměnitelnými hroty různých tvarů, vyrobenými nejčastěji z mědi. Protože měď snadno oxiduje a je rozpouštěna cínovou pájkou, jsou na vnějším povrchu chráněny pokovením. Základní vrstva bývá z niklu, který může být ještě pokryt vrstvou železa. Část povrchu, která nemá být smočitelná pájkou, je ještě chromována. Tvar a rozměry pájecího hrotu určují účinnost předávání tepla. Pro pájení rozměrnějších spojů je vhodné použít hroty větších rozměrů. Ostré hroty je ovšem nutné použít při pájení úzkých vývodů součástek hustě umístěných vedle sebe.

Děkuji za pozornost!