Přílohy z brambor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
MINUTKY Z DRŮBEŽE Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: minutky, drůbež, drůbeží maso, před příprava,
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y Houbová smaženice Porcí : 4 Doba přípravy : 35 min Použité suroviny: 800 g čerstvých hub | 1 ks cibule | 100.
MINUTKY Z VNITŘNOSTÍ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, vnitřnosti, játra,
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
ZMRZLINY A POHÁRY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: zmrzlina, poháry, mléčná, ovocná, smetanová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
TĚSTO PIŠKOTOVÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, piškotové, příprava, omelety, noky Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
BRAMBOROVÉ TĚSTO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, bramborové, příprava, šišky, knedlíky.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Člověk a svět práce Příprava pokrmů Úprava vajíček Autor: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přepočty surovinových norem
SVÍČKOVÉ ŘEZY TOURNEDOS Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: svíčkové řezy, tournedos,
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Příprava drůbeže pečením
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Rozdělení inventáře, MSI
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Předběžná příprava drůbeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁKYPY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nákypy, tvarohové, příprava, žemlovka, knedlíky Autor:
Příprava pokrmů z hovězího masa
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PUDINKY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: pudink Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Přesnídávkové polévky
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.
Loutka z korkové zátky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Luňáčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Práce po skončení slavnostní hostiny
Popis pracovního postupu
Kuchařské repetorium 3. ročník – kuchař
Základní tepelné úpravy
VY_32_INOVACE_11_GAS_606_Per
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Třené, jádrové a smetanové výrobky
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Přílohy z brambor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Úvod – charakteristika brambory jsou oblíbenou přílohou k velkému množství pokrmů do provozu se dodávají nejčastěji v pytlích velké provozy odebírají i brambory očištěné, oloupané a vakuované v různě velkých baleních připravují se z nich nejen přílohy,ale i mnohá masitá a bezmasá jídla

Úvod – charakteristika na bramborové přílohy lze využít řadu tepelných úprav nesmíme připravovat zelené brambory, protože obsahují jedovatý solanin očištěné a oškrábané brambory musíme co nejdříve tepelně zpracovat, jinak dojde ke ztrátám vitamínu “C“ vyluhováním ve vodě a dlouhým varem nejšetrnější způsob vaření brambor je vaření v páře

Přílohy z vařených brambor nejběžnější přílohy z brambor: a) vařené brambory b) bramborová kaše c) bramborové knedlíky d) chlupaté knedlíky e) jiné (např. bramborový salát)

Vařené brambory – postup přípravy 1. brambory oškrábeme, důkladně očistíme, překrájíme na stejně velké kusy a propláchneme studenou vodou 2. zalijeme je vroucí vodou, přidáme sůl, kmín a vaříme do měkka 3. po uvaření je zcedíme 4. při výdeji je podáváme podle druhu pokrmu: nemaštěné, maštěné máslem nebo sádlem 5. zdobíme jemně nakrájenými zelenými natěmi

Bramborová kaše – postup přípravy 1. oškrábané, očištěné a překrájené brambory zalijeme vroucí vodou, osolíme a uvaříme do měkka 2. po uvaření je zcedíme, rozmačkáme a postupně zašleháváme vařící mléko, až je kaše hladká (při zalití studeným mlékem je kaše mazlavá)

Bramborové knedlíky – postup přípravy brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem, oloupeme a umeleme 2. do mletých brambor vmícháme vejce, prosátou hrubou mouku, krupici a osolíme 3. důkladně zpracujeme v těsto, rychle je rozdělíme na díly a vyválíme z nich hladké šišky (při pomalém zpracování těsto řídne)

Bramborové knedlíky – postup přípravy 4. šišky knedlíků vkládáme do vroucí osolené vody, po zavaření je odlepíme opatrně měchačkou ode dna 5. vaříme zvolna podle velikosti 20–25 min. 6. po uvaření knedlíky vyjmeme a necháme zatuhnout, pak krájíme na plátky 7. podáváme je k pečenému vepřovému a uzenému masu, k pečené kachně, …

Chlupaté knedlíky – postup přípravy 1. oškrábané a propláchnuté syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odstát 2. přebytečnou vodu slijeme 3. přidáme vejce, sůl, prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto 4. knedlíky tvarujeme polévkovou lžící a vkládáme do vroucí osolené vody

Chlupaté knedlíky – postup přípravy 5. knedlíky vaříme dle velikosti 6–10 minut po uvaření knedlíky vyjmeme, propláchneme vodou a promastíme 7. podáváme je obvykle k pečenému vepřovému masu se zelím

Bramborový salát většina druhů bramborových salátů je uvedena v „Recepturách studených pokrmů“ na přípravu salátu je vhodné brambory vařit ve slupce nejlépe den předem po oloupání brambory krájíme na různé tvary a doplňujeme je dalšími přísadami podle druhu salátu

Bramborový salát studené saláty podáváme vždy řádně vychlazené jako přílohu salát podáváme nejčastěji ke smaženému vepřovému řízku a ke smaženému kaprovi saláty s majonézou patří mezi těžce stravitelné přílohy

Bramborové přílohy připravené opékáním – obecně připravují se na malém množství řádně rozehřátého tuku během opékání se obracejí nejvíce oblíbenou přílohou v této úpravě je bramborák

Bramborák – postup přípravy 1. syrové brambory oškrábeme, očistíme, opláchneme, jemně nastrouháme a po krátké chvíli slijeme vodu 2. do brambor přidáme vejce, prosátou hladkou mouku, mléko, třený česnek se solí, rozemnutou majoránku, mletý pepř a těsto promícháme 3. těsto na bramborák rozetřeme do malého množství rozehřátého tuku a opékáme z obou stran do zlatova

Bramborové přílohy připravené smažením – obecně smažené přílohy z brambor jsou těžce stravitelné smažíme vždy v dostatečném množství správně rozehřátého a čistého tuku (oleje) v současné době připravujeme v provozu obvykle tyto přílohy ze zmrazených polotovarů – hranolky, lupínky, krokety, …

Bramborové přílohy připravené smažením – obecně smažené přílohy připravujeme na objednávku po usmažení je necháme řádně okapat nebo je před výdejem položíme na bílý papírový ubrousek (na odsátí tuku) doba smažení je závislá na druhu přílohy smažíme ve fritézách nebo v pánvích nebo v kastrolech podle množství porcí

Smažené bramborové krokety – postup přípravy 1. uvařené a oloupané brambory prolisujeme 2. k bramborám přidáme rozehřáté máslo, sůl, prosátou hrubou mouku a propracujeme v těsto, které necháme trochu zchladnout, nakonec vmícháme rozšlehaná vejce a žloutky

Smažené bramborové krokety – postup přípravy 3. po promíchání tvarujeme s pomocí hladké mouky požadované tvary (válečky, kuličky, …) 4. vkládáme je do rozšlehaných vajec s mlékem a obalujeme v prosáté strouhance 5. smažíme do zlatova a necháme okapat

Ověřování znalostí – kontrolní otázky 1. Proč nesmíme zpracovávat zelené brambory? 2. Jaké suroviny potřebujeme k přípravě bramborových knedlíků? 3. Jaká je teplota mléka do bramborové kaše? 4. Jmenujte suroviny na bramborák. 5. Které knedlíky jsou ze syrových brambor?

Použitá literatura SEDLÁČKOVÁ, H., Technologie přípravy pokrmů – 2., 1. vydání, Fortuna, Praha 1999. ISBN: 80-7168-626-3