Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 SEZNAM VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ TAVENÉ SÝRY V ČR
PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY VÝROBA PLÁTKOVÝCH TAVENÝCH SÝRŮ ZÁVĚR

3 VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ Vyrábí se z přírodního sýra nebo ze směsi tvrdých a měkkých sýrů (někdy i tvarohu). Sýry se umelou, rozpustí pod velkým tlakem při teplotě 120 °C. Pro snadné roztírání se přidají tavící soli. Vzniklá hmota se nalije do forem a ochlazením se nechá ztuhnout. Sýry vynikají příjemnou vůní, chutí a také mimořádnou trvanlivostí.

4 VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ Díky vysokým teplotám při výrobě a přidáním aditiv klesá obsah vitamínů a snižuje se hodnota bílkovin, naopak se zvyšuje obsah fosforu a sodíku. Pro zlepšení chuti se často přidávají ochucující přísady, např: koření, šunka, bylinky, zelenina, ořechy atp. 

5 DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ Jednodruhové S příchutí Lehce roztíratelné
Tavené sýry 60–70 % tuků v sušině Tavené sýry 30 % tuků v sušině

6 DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ

7 TAVENÉ SÝRY V ČR V České republice mají tavené sýry velmi dlouhou tradici a jsou mezi spotřebiteli velice oblíbené. První tavírna zahájila výrobu již v roce 1923, v roce 1933 bylo na našem území již 27 tavíren. Dnes se výrobě tavených sýrů věnuje 14 mlékárenských společností. České tavírny – TPK v Hodoníně, Bel Sýry Česko v Želetavě, závod Madety v jihočeském Řípci, společnost Tany v Nýrsku a Mlékárna Klatovy.

8 TAVENÉ PLÁTKOVÉ SÝRY Plátkové tavené sýry jsou mladší příbuzní tavených roztíratelných sýrů. Plátky se objevily až v padesátých letech s nástupem módy sendvičů a toastů. Na chleba se nemažou, ale pokládají, čemuž je přizpůsoben i jejich charakteristický čtvercový tvar.

9 TAVENÉ PLÁTKOVÉ SÝRY Vyrábějí se dva typy: na teplou
a studenou kuchyni. Takzvané reversibilní, které se při tepelné úpravě opět roztaví a vytvoří na pokrmu chutnou krustu, jsou velmi populární hlavně u Američanů, kteří milují toasty, hamburgery a zapékané pokrmy. Druhý typ má tužší konzistenci a používá se hlavně na sendviče.

10 HAMBURGER

11 VÝROBA PLÁTKOVÝCH TAVENÝCH SÝRŮ
První fáze výroby je podobná jako u mazacích sýrů – přírodní sýr (jednoho druhu nebo směs) se rozemele a spolu s ostatními přísadami roztaví na hmotu, která se dál zpracovává. Tavenina se pak navíjí na chladicí válec, nebo se táhne přes vodní lázeň. Vznikne tak pás, z něhož se pak na balicí lince krájí jednotlivé plátky, které se vkládají do průhledné fólie.

12 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

13 PRACOVNÍ LIST POPIŠTE VYROBU TAVENÝCH SÝRŮ.
VYJMENUJTE DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ. KTEŘÍ VÝROBCI V ČR SE ZABÝVAJÍ VÝROBOU TAVENÝCH SÝRŮ? JAK ROZDĚLUJEME PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY? JAK SE VYRÁBÍ PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY?

14 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. ZÁKUPÁK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 6. ZÁKUPÁK. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 10. RENEE COMET. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google