ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Informace, PC, hardware, software
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZVÍŘECÍ RODINKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Cemerková Golová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výroba plundrového těsta
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Výroba instantních prášků 1
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výroba dezertních hmot 2
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Fyzika – procvičování převodů jednotek délky, hmotnosti, času a objemu
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Představujeme a sestavujeme krychli
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Získávání energie pro život
Zaměřené na orofacionální cvičení
Transkript prezentace:

ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNAM Zahuštěné mléko Charakteristika zahuštěného mléka Druhy zahuštěného mléka Výroba zahuštěného mléka Sušené mléko Charakteristika sušeného mléka Co obsahuje sušené mléko Výroba sušeného mléka

CHARAKTERISTIKA Zahuštěné mléko nebo zahuštěná smetana je mléčný výrobek, který je slazený nebo neslazený. Mléčné zahuštěné výrobky – jsou konzervované výrobky, u kterých se voda odpařuje na 1/3 původního objemu. Vyrábí se částečným odpařením vody ze smetany nebo z mléka plnotučného, odtučněného, částečně odtučněného. Tradičním obalem zahuštěného mléka jsou plechovky nebo tuby.

DRUHY ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA Zahuštěné mléko neslazené: Jedná se o 2–2,5krát zahuštěné mléko, jehož trvanlivost je zajištěna sterilací. Původně bylo určeno pro export do tropických zemí. Zejména pro jeho vysokou trvanlivost, která dosahuje až několik měsíců.

DRUHY ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA Zahuštěné mléko slazené : Jedná se o 2–2,5krát zahuštěné mléko, jehož trvanlivost je dosažena přídavkem cukerného sirupu, který vytváří ve výrobku hypertonické prostředí (vyrovnává koncentraci hustoty mléka). Výrobek se vyznačuje vysokou viskozitou a při skladování za zvýšené teploty má sklon k houstnutí až gelovatění. Slazené kondenzované mléko se vyrábí také v ochucených variantách (např. kakaové, karamelové, ...). Ochucující složky se do mléka dávkují společně s cukerným sirupem.

VÝROBA ZAHUŠTĚNÉHO MLÉKA Pro zahušťování mléka se využívá především vícestupňových trubkových vakuových odparek s klesajícím filmem. Mléko stéká za sníženého tlaku v tenkém filmu po vnitřním povrchu dlouhých svislých trubek vyhřívaných z druhé strany párou a nastává zde rychlý odpar vody z mléka. Využívají se i deskové odparky. Výhodou odparek s klesajícím filmem je, že umožňuje nízký rozdíl teplot na teplosměnné ploše, která by při zahušťování mléka neměla přesáhnout 5 °C.

SUŠENÉ MLÉKO

CHARAKTERISTIKA SUŠENÉHO MLÉKA Sušené mléko — se získává sušením normalizovaného pasterizovaného mléka. Z hlediska potravinářské hodnoty tento produkt prakticky nezaostává za čerstvým. Sušené mléko se v široké míře používá k výrobě zmrzliny, cukrárenských a pekařských výrobků.

SUŠENÉ MLÉKO OBSAHUJE plnohodnotné bílkoviny tuky uhlohydráty minerální látky – vápník vitamíny skupiny B, C

POUŽITÍ SUŠENÉHO MLÉKA Sušené mléčné výrobky jsou nepostradatelné v dětské výživě: sunar, feminar… V přímém prodeji najdeme – sušené mléko, sušená bílá káva, kakaové sušené mléko.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST Charakterizujte zahuštěné mléko. Vyjmenujte druhy zahuštěných mlék. Charakterizujte sušená mléka. Co obsahuje sušené mléko? Na co se sušené mléko používá?