Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Advertisements

Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Digitální učební materiál
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
GENDER.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: Moderní škola
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Digitální učební materiál
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Životní cyklus.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Práva a povinnosti členů rodiny
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transsexualita.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Neživá příroda - vzduch
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ Písek Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0010 Škola: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Písek, Karla Čapka 402 Předmět: OBN Ročník: 3 Téma: Gender Tematický okruh: Člověk v lidském společenství Jméno autora: Mgr. Ludmila Klavíková Datum tvorby: prosinec 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_OBN_KA_059 Soubor: 09VYSTUPY/VY_32_INOVACE_OBN_KA059 Anotace: Seznámení s problematikou genderu, vysvětlení pojmu gender a základních teorií.

Gender Základní pojem, biologické rozdíly mezi pohlavími, teorie utvrzování, teorie imitační, teorie identifikační, teorie kognitivní, vývoj pohlavní role

Gender užívá se ve společenských vědách od druhé poloviny 20. století z lat. genus, generis - rod označení kulturně vytvořených rozdílů mezi muži a ženami vzniká v průběhu socializace jedince jde o roli / biologicky se narodí člověk jako muž nebo žena, ale ženské a mužské roli se musí naučit společnost má od mužů a žen odlišné očekávání mužům a ženám se připisuje specifické chování Podle tradičních genderových charakteristik jsou ženskými vlastnostmi: podřízenost, závislost, citovost, pasivita, intuice, bázlivost, citlivost Mužskými vlastnosti: dominance, nezávislost, racionalita, analytický přístup, statečnost, jistá míra necitlivosti (realita nemusí odpovídat)

Biologické rozdíly mezi pohlavími geneticky je pohlaví určeno při početí, liší chromozomem určujícím pohlaví pohlaví je dáno biologicky- chromozomy XX, chromozomy XY spárují-li se chromozomy X = pohlaví ženské spárují-li se chromozomy X a Y = pohlaví mužské utváří se pohlavní orgány a další tělesné znaky typické pro pohlaví

Biologické rozdíly mezi pohlavími pohlavní chromozomy jsou odpovědné za produkci pohlavních hormonů (androgenů a estrogenů) po narození dochází k pohlavní diferenciaci tělesné i psychické převážná část psychosexuálního vývoje probíhá po narození (učení, výchova, ovlivňování)

Psychologické teorie vzniku a vývoje pohlavních rozdílů – teorie utvrzování od chlapců a dívek se již v dětství očekává rozdílné chování (Správný chlap nebrečí.) rodiče a blízké osoby se chovají rozdílně k chlapcům a děvčatům (Takhle zlobí kluci, ne holčičky.)

Psychologické teorie vzniku a vývoje pohlavních rozdílů - imitační teorie chlapci a dívky získávají chování typické pro své pohlaví tím, že pozorují vzory téhož pohlaví a jejich pohlavně typické chování napodobují a přejímají hry na maminku a tatínka, řidič kamionu, modelka, kadeřnice

Psychologické teorie vzniku a vývoje pohlavních rozdílů – identifikační teorie během prvních let života se mezi dítětem a jeho nejbližšími (matka, otec) rozvíjí intenzivní emocionální vztah a vazba identifikace dívky s matkou = vnitřní ztotožnění identifikace chlapce s otcem děti od nich rozsáhle přejímají vnitřní postoje a hodnocení vůči okolí

Psychologické teorie vzniku a vývoje pohlavních rozdílů - kognitivní teorie dítě postupně získává schopnost rozlišit a přiřadit jednoznačně k jednomu nebo k druhému pohlaví nejen sebe, ale i osoby ve svém okolí jako znaky slouží např. oděv, vlasy, hlas, tělesná stavba, způsob chování, záliby, druh zaměstnání, postoje, názory

Vývoj pohlavní role - příklady zařízení dětských pokojů chlapců a dívek (ribstole, branka, auta, stavebnice, nářadí – očekává se zvídavost, objevitelské chování, podpora směřování z domu / kuchyňka, panenky, výzdoba, kosmetika – starostlivost a pečlivost o domácnost, podpora domácích aktivit) hračky a druhy dětských činností (rodiče tím dávají najevo svá pohlavně specifická očekávání)

Vývoj pohlavní role - příklady silnější nátlak na chlapce než na dívky očekává se, že se bude chovat „jako správný chlap“ (neobleče si sukni, nehraje si s panenkou, potlačuje bolest) pohlavně specifický rozdíl v chování rodičů se projevuje v oblékání každé pohlaví bývá vykazováno do určitých oblastí domácích prací – kuchyň, řemeslo

Vývoj pohlavní role - příklady oblast zájmů a zálib větší omezení dcer v předškolním věku než chlapců ( práce s nůžkami, nožem, samostatné přecházení ulice) větší potřeba ochrany a dozoru dívek chlapci a děvčata mají odlišné výchovné cíle tradiční stereotypy pohlavních rolí

Úkoly - individuální diskuse Zjistěte statistické údaje týkající se zaměstnanosti českých žen za posledních 50 - 60 let. Zjistěte průměrné výdělky žen a mužů za posledních 20-30 let, rozdíly porovnejte. Vyhledejte a následně vysvětlete termín Rovnost příležitostí pro ženy a muže. Diskutujte na téma domácí práce. Platí podle vás i v dnešní době jejich dělení podle vhodnosti pro dané pohlaví? Pokračujte v diskusi na téma ženské a mužské profese, volnočasové aktivity „mužské a ženské“ a specifické činnosti při péči o dítě.

Úkoly - individuální diskuse žena – práce – kariéra žena – rodina – domácnost žena – rodina - kariéra významné ženy v české historii české ženy v současné politice české ženy a věda praktické příčiny a důsledky minoritního zastoupení žen v managementu sexuální obtěžování na pracovišti

Literatura, citace: JANDOUREK, Jan. Průvodce sociologií. Vyd. 1. Praha: Grada, 2008, 208 s. ISBN 978-80-247-2397-6. KARSTEN, Hartmut. Ženy - muži. Vyd. 1. Překlad Petr Babka. Praha: Portál, c2006, 183 s. Spektrum (Portál), 48. ISBN 80-736-7145-X. KŘÍŽKOVÁ, Alena. Management genderových vztahů: postavení žen a mužů v organizaci. Vyd. 1. Praha: Management Press, 2004, 155 s. ISBN 80-726-1117-8. VODÁKOVÁ, Alena a Olga VODÁKOVÁ. Rod ženský: kdo jsme, odkud jsme přišly, kam jdeme?. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003, 356 p. ISBN 80-864-2918-0.