Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1419.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Vybavení kuchyní – mycí stroje Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s druhy a použitím mycích strojů v gastronomii Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Myčka skla, bílého nádobí, černého nádobí, myčka skříňová, průběžná Datum 1.6.2013
Druhy a použití mycích strojů Mycí stroje Druhy a použití mycích strojů
Mycí stroje Mycí stroje usnadňují namáhavou práci spojenou s mytím nádobí. Teplota vody v mycích strojích dosahuje až 80 stupňů celsia. Umyté nádobí není třeba oplachovat a osušovat utěrkou.
Výhody mycích strojů Usnadnění práce zaměstnanců Úspora vody a mycích prostředků Úspora energií Vysoká hygiena
Druhy myček podle použití Myčky nádobí dělíme podle použití: Myčky na černé nádobí Myčky na bílé nádobí Myčky skla
Druhy myček podle konstrukce Podle konstrukce dělíme myčky na: skříňové průběžné
Myčky skla Pracují s nižším tlakem mycí a oplachové vody Používá se nižší teplota vody Používají se mycí a oplachovací prostředky určené pro sklo
Myčky bílého nádobí Nádobí zbavené zbytků jídla se uloží do drátěných košů Vloží se vhodný mycí prostředek Prostor myčky se uzavře a zvolí příslušný program Nádobí je umýváno proudem horké vody, pak opláchnuto a horkým vzduchem osušeno
Myčky černého nádobí Jsou speciálně konstruované Využívají vysoké teploty vody a vysokého tlaku vody
Opakování 1. jaké výhody má používání mycích strojů 2. vyjmenuj druhy mycích strojů podle konstrukce a použití
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Zařízení závodu, Nakladatelství Parta,2005, ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá