Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trestní zákoník, zákon č. 40/2009 Sb.
Advertisements

Česká advokátní komora seminář pro advokátní koncipienty
Kapitoly z rodinného a trestního práva
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Systém včasné intervence ve Svitavách
téma: Sociální práce v trestní justici
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Trestní právo Trestní zákon
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Sociální patologie SCPT SCPA
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Subjekty trestního řízení
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Sankční systém trestního práva
Náhradní rodinná péče -NRP
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Zákon o soudnictví ve věcech mládeže Individuální projekt Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů Jihlava, 15. března 2011.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
VÝCHOVNÁ OPATŘENÍ Zákon o soudnictví ve věcech mládeže Zák. č. 218/2003 Sb.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Název vzdělávacího materiálu
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Transkript prezentace:

Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)

Věková kategorie 15- 18 let Mladistvým je ten, kdo v době spáchání provinění dovršil patnáctý rok a nepřekročil osmnáctý rok svého věku

Druhy opatření a) výchovná opatření, b) ochranná opatření a c) trestní opatření.

Výchovná opatření a) dohled probačního úředníka, b) probační program, c) výchovné povinnosti, d) výchovná omezení, e) napomenutí s výstrahou.

Dohled probačního úředníka pravidelné sledování chování mladistvého v jeho rodině (probace = organizování a vykonávání dohledu nad obviněný, obžalovaným, odsouzeným, kontrola trestu např. obecně prospěšné práce, kontrola omezení,sledování odsouzeného ve zkušební době, spolupracáce s rodinným prostředím, ve kterém dotyčný žije, …)

Mladistvý, kterému byl uložen dohled probačního úředníka, je povinen: a) spolupracovat s probačním úředníkem b) dostavovat se k probačnímu úředníkovi ve lhůtách, které mu budou stanoveny probačním úředníkem c) informovat probačního úředníka o svém pobytu, zaměstnání, dodržování uložených přiměřených omezení nebo povinností a jiných důležitých okolnostech pro výkon dohledu určených probačním úředníkem d) nebránit probačnímu úředníkovi ve vstupu do obydlí.

Probační program Jedná se především o program sociálního výcviku, psychologického poradenství, terapeutický program, program zahrnující obecně prospěšnou činnost, vzdělávací, doškolovací, rekvalifikační nebo jiný vhodný program k rozvíjení sociálních dovedností a osobnosti mladistvého Dohled nad výkonem probačního programu provádí probačního úředník Probační program schvaluje ministr spravedlnosti

Výchovné povinnosti např. povinnost bydlet s rodiči; povinnost nahradit škodu; povinnost podrobit se léčení závislosti na návykových látkách, …

Výchovná omezení např. zákaz návštěv určitých akci (diskotéky, koncerty, …); zákaz styku s určitými osobami (které mají špatný vliv – např. osoby z party), nezdržoval se na určitém místě,…

Napomenutí s výstrahou znamená, že soud nebo v přípravném řízení státní zástupce důrazně vytkne mladistvému v přítomnosti jeho rodiče, že jeho čin je protiprávní a jaké tento čin může mít následky

Ochranná opatření ochranné léčení zabrání věci ochranná výchova - jejím účelem je kladně ovlivnit duševní, mravní a sociální vývoj mladistvého a chránit společnost před pácháním provinění mladistvými.

Ochranná výchova Soud pro mládež může mladistvému uložit ochrannou výchovu, pokud a) o výchovu mladistvého není náležitě postaráno a nedostatek řádné výchovy nelze odstranit v jeho vlastní rodině nebo v rodině, v níž žije, b) dosavadní výchova mladistvého byla zanedbána, nebo c) prostředí, v němž mladistvý žije, neposkytuje záruku jeho náležité výchovy, a nepostačuje uložení ústavní výchovy podle zákona o rodině.

Cílem je převýchova či zabránění páchání trestné činnosti; probíhá v zařízeních (na základě pravomocného rozhodnutí soudu), které mají statut pro výkon ochranné výchovy (dětský diagnostický ústav, dětský výchovný ústav, dětský domov) Vyžaduje-li to zájem nezletilého, může soud ochrannou výchovu prodloužit – nejdéle do 19ti let, v případě, že pominou důvody ústavní výchovy nebo ochranné výchovy, lze tuto (opět pouze soudně) na návrh zrušit i před osmnáctým rokem věku

Trestní opatření Za spáchané provinění může soud pro mládež mladistvému uložit pouze tato trestní opatření: • obecně prospěšné práce (musí být vykonány nejdéle do 1 roku od uložení na náklady mladistvého ve volném čase. Každé 2 neodpracované hodiny se mění na 1 den trestu odnětí svobody. Na jejich odpracování dohlíží probační a mediační služba). • peněžité opatření • peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu

• propadnutí věci • zákaz činnosti (není-li to na překážku při přípravě na budoucí povolování) • vyhoštění • odnětí svobody podmíněně odložené na zkušení dobu (podmíněné odsouzení) • odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem • odnětí svobody nepodmíněně

Věková kategorie do 15 let Dítě mladší patnácti let není trestně odpovědné.

Dopustí-li se dítě mladší patnácti let činu jinak trestného, může mu soud pro mládež uložit, a to zpravidla na základě výsledků předchozího pedagogicko- -psychologického vyšetření, tato opatření: a) dohled probačního úředníka, b) zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve středisku výchovné péče, c) ochrannou výchovu.

Zdroj : zákona č. 218/2003 Sb. o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže