Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)"— Transkript prezentace:

1 TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)

2 Základní údaje o trestu domácího vězení (dále jen ,,TDV“)
Trest domácího vězení je novým alternativním trestem, který s účinností od zavedl nový trestní zákoník a který rozšiřuje škálu alternativních trestů, které je možné ukládat dospělým za spáchané přečiny a stejně tak i mladistvým za spáchaná provinění. Tento trest je v trestním zákoníku uveden jako druhý nejpřísnější, tedy na druhém místě (za trestem odnětí svobody). Podmínkou jeho uložení je písemný slib pachatele, že se ve stanovené době bude zdržovat v obydlí na určené adrese. Více:

3 Statistika- stav k  Probační a mediační služba ČR zpracovala (nebo v současné době zpracovává) již 970 stanovisek k vhodnosti uložení trestu domácího vězení. Soudy bylo uloženo 426 TDV + 16 „kvazi TVD“ tedy povinnost zdržovat se doma podle § 89/2 (podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody s povinností zdržovat se ve stanoveném časovém období ve svém obydlí nebo jeho části) Nařízeno bylo 400 trestů. Reálně probíhá kontrola u 206 domácích vězňů. Téměř 70% trestů domácího vězení bylo uloženo na základě doporučení probačních úředníků a při rozhodování soudu tak byla zúročena práce Probační a mediační služba ČR v přípravném řízení. Průměrná délka uloženého TDV je zhruba 8 měsíců. Nejkratší uložený trest byl 1 měsíční, nejdelší 24 měsíční. V 18 případech byl trest domácího vězení uložen mladistvému.

4 Západočeský region 44 TDV uloženo, z toho se již 14 trestů vykonalo, 3x byl uložen náhradní trest odnětí svobody a 2 skončili jinak. Celkem se nyní kontroluje 25 domácích vězňů v Západočeském regionu (okresy Plzeň, Domažlice, Klatovy, Karlovy Vary, Rokycany, Tachov, Sokolov a Cheb).

5 Vývoj uložených a nařízených TDV
pozn.: nařízené= již k výkonu pozn.: nařízené= již k výkonu

6 Ukládání TDV Trestná činnost, za kterou je ukládán TDV je
velice různorodá. Největší podíl tvoří: § 337 Maření výkonu úředního rozhodnutí (39%) § 205 Krádež (18%) § 358 Výtržnictví (10%) § 274 Ohrožení pod vlivem návykové látky (9%)

7 Vykonatelnost TDV Ve 203 případech již došlo ke skončení výkonu TDV:
Ve 131 případech byl trest úspěšně vykonán. Ve 49 případech došlo k přeměně na trest odnětí svobody. V 23 případech soud rozhodl souhrnným trestem o zrušení výroku o trestu a nahrazení jiným trestem.


Stáhnout ppt "TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)"

Podobné prezentace


Reklamy Google