Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM"— Transkript prezentace:

1 OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Podle zákona č.218/2003 o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže

2 § 9 Účel opatření Účelem opatření vůči mladistvému je především vytvořit podmínky pro sociální a duševní rozvoj mladistvého a dosáhnout stupně rozumového a mravního vývoje, osobním vlastnostem, rodinné výchově a prostředí mladistvého, z něhož pochází, jeho ochrana před škodlivými vlivy a předcházení dalšímu páchání provinění.

3 § 10 Druhy opatření Mladistvému lze uložit pouze tato opatření:
a) výchovná opatření b) ochranná opatření c) trestní opatření

4 § 15 Ukládání a druhy výchovných opatření
Výchovnými opatřeními jsou: a) dohled probačního úředníka b) probační program c) výchovné povinnosti, d) výchovná omezení, e) napomenutí s výstrahou

5 § 16 Dohled probačního úředníka
Dohledem probačního úředníka se rozumí: pravidelně sledovat chování mladistvého vliv výchovného působení rodičů na mladistvého omezení uložená mladistvému soudem Především jeho pozitivní vedení probačním úředníkem řádnému životu

6 § 17 Probační program 1.Probačním programem se rozumí zejména program sociálního výcviku, psychologického poradenství, terapeutický program, zahrnující obecně prospěšnou činnost, vzdělávací, doškolovací, rekvalifikační slouží k rozvíjení sociálních dovedností mladistvého, a to s různým režimem omezení v běžném způsobu života, který směřuje k tomu, aby se mladistvý vyhnul chování, které by bylo v rozporu se zákonem, a k podpoře jeho vhodného sociálního zázemí a k urovnání vztahů mezi ním a poškozeným. Probační program schvaluje ministr spravedlnosti a zapisuje se do seznamu probačních programů vedeného Ministerstvem spravedlnosti.

7 2. Soud pro mládež a v přípravném řízení státní zástupce může uložit mladistvému povinnost podrobit se probačnímu programu podle odstavce 1, jestliže : a) je vhodný vzhledem k potřebám mladistvého a zájmům společnosti, b) je mu poskytnuta dostatečná možnost seznámit se s obsahem probačního programu a c) mladistvý souhlasí se svou účastí na něm. 3. Byla-li proviněním způsobena škoda, zpravidla se mladistvému uloží, aby ji podle svých sil nahradil. 4. Dohledem nad výkonem probačního programu soud pro mládež a v přípravném řízení státní zástupce pověří probačního úředníka. Neplní-li mladistvý probační program, postupuje probační úředník podle§ 80 odst.4 5. O ukončení probačního programu a jeho výsledku podá probační úředník bez zbytečného odkladu zprávu soudu pro mládež nebo státnímu zástupci, který probační program uložil.

8 § 18 Výchovné povinnosti Soud pro mládež a v přípravném řízení státní zástupce může mladistvému uložit výchovnou povinnost, kterou stanoví, aby zejména:

9 mladiství bydlel s dospělou osobou která je odpovědná za jeho řádnou výchovu
aby zaplatil přiměřenou částku která vznikla v důsledku jeho střetu se zákonem vykonal bezplatně ve volném čase společensky prospěšnou činnost určitého druhu usiloval o vyrovnání s poškozeným nahradil podle svých sil škodu způsobenou proviněním anebo jinak přispěl k odstranění následku provinění podrobil se léčení závislosti na návykových látkách, které není ochranným léčením podle trestního zákona podrobil se ve svém volném čase vhodnému programu sociálního výcviku, psychologickému poradenství, terapeutickému programu, vzdělávacímu, doškolovacímu, rekvalifikačnímu nebo jinému vhodnému programu k rozvíjení sociálních dovedností a osobnosti mladistvého, který není probačním programem.

10 § 19 Výchovná omezení 1. Soud pro mládež a v přípravném řízení státní zástupce může mladistvému uložit výchovné omezení, kterým stanoví, aby zejména a) nenavštěvoval určité akce, zařízení nebo jiné pro mladistvého nevhodné prostředí b) nestýkal se s určitými osobami c) nezdržoval se na určitém místě d) nepřechovával předměty, které by mohly sloužit k páchání dalších provinění e) neužíval návykové látky f) neúčastnil se hazardních her, sázek a hraní na výherních hracích přístrojích g) neměnil bez předchozího ohlášení probačnímu úředníkovi místo svého pobytu h) neměnil bez předchozího oznámení probačnímu úředníkovi bezdůvodně svoje zaměstnání.

11 § 20 Napomenutí s výstrahou
kdy se mladistvému vytkne protiprávnost jeho činu, upozorní se na důsledky které mu hrozí v případě že by v budoucnu páchal další trestnou činnost.

12 § 21 Druhy ochranných opatření
Ochrannými opatřeními jsou ochranné léčení, zabezpečovací detence, zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty a ochranná výchova.

13 § 22 Ochranná výchova Soud pro mládež může mladistvému uložit ochrannou výchovu, pokud : o výchovu mladistvého není náležitě postaráno a nedostatek řádné výchovy nelze odstranit v jeho vlastní rodině nebo v rodině, v níž žije dosavadní výchova mladistvého byla zanedbána prostředí, v němž mladistvý žije, neposkytuje záruku jeho náležité výchovy Ochranná výchova potrvá, dokud to vyžaduje její účel,nejdéle však do dovršení osmnáctého roku věku mladistvého; vyžaduje-li to zájem mladistvého Není-li možné ochrannou výchovu ihned vykonat, nařídí soud pro mládež do doby jejího zahájení dohled probačního úředníka.

14 ochranné léčení psychiatrické, protialkoholní,
protitoxikomanické, sexuologické

15 zabezpečovací detence
je to vlastně ochranné léčení, které ale je vykonáváno v uzavřeném zařízení, spravovaném vězeňskou službou, takže je mnohem těžší z něj uprchnout, než když je léčba vykonávána v lékařském zařízení   zabrání věci či jiné majetkové hodnoty týká se to věcí, které byly získány trestným činem nebo věcí, které ohrožují bezpečnost, či věcí, které náleží mladistvému, kterého nelze odsoudit, nebo u něhož bylo upuštěno od uložení opatření.

16 § 24 Druhy trestních opatření
Za spáchané provinění může soud pro mládež mladistvému uložit pouze tato trestní opatření: a) obecně prospěšné práce, b) peněžité opatření c) peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu d) propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty e) zákaz činnosti f) vyhoštění g) odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu (podmíněné odsouzení) h) odnětí svobody podmíněně odložené na zkušební dobu s dohledem i) odnětí svobody nepodmíněné

17 § 26 Obecně prospěšné práce, zákaz činnosti a vyhoštění
Trest obecně prospěšných prací spočívá v povinnosti provést ve stanoveném rozsahu práce k obecně prospěšným účelům spočívající v údržbě veřejných prostranství, úklidu a údržbě veřejných budov a komunikací nebo jiných činnostech ve prospěch obcí, nebo ve prospěch státních nebo jiných obecně prospěšných institucí, které se zabývají vzděláním a vědou, kulturou, školstvím, ochranou zdraví, požární ochranou, životního prostředí, podporou a ochranou mládeže, ochranou zvířat, humanitární, sociální, charitativní, náboženskou, a sportovní činností. Práce nesmí sloužit výdělečným účelům odsouzeného. rozsah činí a 50 – 150 hodin

18 2. Zákaz činnosti Zákaz činnosti ukládá soud, nebrání mu v tom příprava na budoucí povolání Sazba nesmí převyšovat pět let Soud pro mládež může vedle trestního opatření zákazu činnosti uložit i vhodná výchovná opatření

19 3. Vyhoštění výměra 1 – 5 let může soud pro mládež uložit jen za podmínek stanovených v trestním zákoně: u mladistvého, který je občanem Evropské unie, musí být navíc splněna podmínka, že neuložením tohoto druhu trestního opatření by došlo k vážnému ohrožení bezpečnosti státu nebo veřejného pořádku, nebo že vyhoštění je v nejlepším zájmu takového mladistvého. Při ukládání vyhoštění přihlédne soud pro mládež též k nejlepšímu zájmu mladistvého, zejména k rodinným a osobním poměrům mladistvého

20 § 27 Peněžité opatření Výměra od 1 000 Kč do 500 000 Kč
soud pro mládež může mladistvému uložit za podmínek: je-li mladistvý výdělečně činný nebo jeho majetkové poměry uložení takového trestního opatření umožňují. Soud pro mládež může vedle peněžitého opatření uložit i vhodná výchovná opatření.

21 § 28 Peněžité opatření s podmíněným odkladem výkonu
1.Soud pro mládež může podmíněně odložit výkon peněžitého opatření: a) jestliže vzhledem k osobě mladistvého, zejména s přihlédnutím k jeho dosavadnímu životu a prostředí, ve kterém žije a pracuje, a k okolnostem případu má důvodně za to, že účelu trestního opatření bude dosaženo i bez jeho výkonu b) jestliže přijme záruku za nápravu mladistvého a vzhledem k výchovnému vlivu toho, kdo záruku nabídl, má důvodně za to, že účelu trestního opatření bude dosaženo i bez jeho výkonu.

22 § 33 Podmíněné odsouzení a podmíněné odsouzení s dohledem
1. Při podmíněném odsouzení mladistvého nebo jeho podmíněném odsouzení k odnětí svobody s dohledem stanoví soud pro mládež zkušební dobu na jeden rok až tři roky Současně může soud pro mládež uložit i výchovná opatření. 2. Soud pro mládež může vzhledem k okolnostem případu a osobě mladistvého ponechat podmíněné odsouzení v platnosti i přesto, že mladistvý odsouzený zavdal příčinu k nařízení výkonu trestního opatření odnětí svobody a) stanovit nad mladistvým odsouzeným dohled b) přiměřeně prodloužit zkušební dobu, ne však o více než dvě roky, přičemž nesmí překročit horní hranici zkušební doby v trvání pěti let c) uložit další výchovné opatření uvedené v § 15 až 20 směřující k tomu, aby vedl řádný život. 3. Na výkon dohledu se užije obdobně ustanovení § 16 .

23 odnětí svobody nepodmíněně
Lze je uložit jen tehdy, kdy by žádná jiná opatření nevedla k nápravě mladistvého. Oproti dospělým obviněným se trestní sazby snižují na polovinu, přičemž dolní hranice nesmí přesáhnout jeden rok a horní hranice 5 let odnětí svobody. Pouze v případech, kdy by dospělému pachateli mohl být uložen výjimečný trest, může být opatření odnětí svobody uloženo mladistvému až na 10 let. Toto trestní opatření se vykonává odděleně od dospělých odsouzených ve zvláštních věznicích pro mladistvé nebo alespoň ve zvláštním oddělení věznice.

24 Vypracovala: Eva Recová Pedagogika – sociální práce 2. ročník


Stáhnout ppt "OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM"

Podobné prezentace


Reklamy Google