Římské císařství Petr Procházka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Číslo a název šablony klíčové aktivity
STAROVĚKÝ ŘÍM.
STAROVĚK III. Dějiny a umění starověkého Říma
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
Období císařství I. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o období římského císařství – principátu.
Římské císařství a jeho rozkvět
Starověký Řím 6. ročník.
Císařství 27 př n.l..
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Římské císařství 27 př. n. l. – 476 n. l..
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Antický Řím Dějiny impéria.
VY_32_INOVACE_2D.6.20 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
Řím v době císařství Petr Machala.
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Římské císařství 31 př.n.l. – 476 n.l..
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Od římského císařství do středověku.
Dějepis Římské císařství 1.
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SICÍLIE VE STŘEDOVĚKU Obr. 1
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Francká říše Petr Procházka
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Římské císařství Petr Procházka
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Diokletianus Constantinus
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
SKLÁDÁME SLOVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Hospodářství v římské říši v 1.st.n.l.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Umění starověkého Říma
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Římské císařství Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

císařství :  forma monarchie  císař – má rozhodující moc  27 př. n. l. – 476 n. l. Úkol: Od jakého vládce odvozovali císaři svůj titul?

2 základní formy: principát (27 př. n. l. – 284 n. l.) - císař vládne jako první občan (princeps) dominát (284–476 n. l.) - císař vládne jako neomezený vládce (dominus)

Octavianus Augustus (31 př. n. l. – 14. n. l.) 1. císař (od r. 27 př. n. l.) dynastie julsko-klaudijská opory: armáda + pretoriáni omezení moci senátu rozkvět města Řím a říše limes Romanus (opevněná hranice) Obr. 1 Císař Octavianus

Obr. 2 Římská říše za Octaviana Úkol: Odkud kam sahala římská říše ve směru západ → východ, sever → jih?

bitva v Teutoburském lese (9 n. l.) Germáni zastavují Římany řeka Rýn = severní hranice Říma Obr. 3 Pomník germánského vůdce Arminia v Teutoburském lese (Německo) Obr. 4 Římská strážní věž na severní hranici (Německo)

Další císaři dynastie julsko-klaudijské: Tiberius (14–37) Caligula (37–41) Claudius (41–54) Nero (54–68) Obr. 5 Plakát z r. 1913 k filmu Quo vadis Šílený císař Nero prožívá extázi nad požárem Říma, k němuž sám vydal příkaz. Za viníky však byli označeni křesťané, které vladař nenáviděl a krutě pronásledoval.

zakladatel – Ježíš Nazaretský víra, láska, naděje posmrtný život Křesťanství: víra v 1 boha zakladatel – Ježíš Nazaretský víra, láska, naděje posmrtný život Obr. 6 Socha Ježíše Krista v Riu de Janeiru Úkoly: Co víš o životě a smrti Ježíše Krista? Z jaké vrstvy společnosti pocházeli první křesťané? Jaké významné křesťanské svátky slavíme? Jak rozumíš pojmu církev?

 obnova města Říma po požáru, výstavba Kolosea Dynastie Flaviovců: Vespasianus (69–79)  obnova města Říma po požáru, výstavba Kolosea Obr. 7 Koloseum – aréna pro gladiátorské zápasy

Obr. 8 Poslední den Pompejí Dynastie Flaviovců, např.: Titus (79–81) výbuch sopky Vesuv zkáza 3 měst: Pompeje Herculaneum Stabiae Obr. 8 Poslední den Pompejí

Tzv. adoptivní císaři, např.: Traianus (98–117)  Řím dosáhl největšího územního rozmachu Obr. 9 Římská říše za Traiana Úkol: Které území v západní Evropě Římané neovládali za Octaviana (viz obr. 2), zatímco za Traiana již ano?

Tzv. adoptivní císaři, např.: Hadrianus (117–138) Antonius Pius (138–161)  obrana dobytých území Obr. 11 Mapa znázorňující Hadrianův a Antoniův val (Skotsko) Obr. 10 Tzv. Hadriánův val (Skotsko)

Tzv. adoptivní císaři, např.: Marcus Aurelius (161–180) filozof na trůně stoicismus – klid duše  dílo: Hovory k sobě Obr. 13 Jezdecká socha Marka Aurelia (Řím) Obr. 12 Nápis na skále v Trenčíně na Slovensku připomíná vítězství Marka Aurelia nad Germány

Císařství za dominátu, např.: Konstantin (306–337) Konstantinopol = Istanbul edikt milánský (313) (zrovnoprávnění křesťanství) Obr. 14 Konstantinův vítězný oblouk v Římě Obr. 15 Dnešní Istanbul (Turecko)

Císařství za dominátu: 395 ‒ rozdělení říše na západní a východní část vláda 2 císařů (Řím, Konstantinopol) Obr. 16 Rozdělení římské říše r. 395 Úkol: Pojmenuj oblasti, které se staly součástí západní a východní části impéria.

Císařství za dominátu: 4.–5. stol. – útoky barbarů na západě 476 – rozpad západořímské říše Obr. 17 Rozpad západořímské říše r. 476 a říše východořímská Zatímco na území bývalé západořímské říše vznikala od r. 476 řada germánských království, východořímská říše si udržela svou celistvost a pod názvem Byzantská trvala až do r. 1453, kdy ji ovládli Turci.

Cvičení: Co víš o římském císařství? Doplň chybějící údaje: 1) Císařství v Římě trvá mezi lety 27 př. n. l. a _____ n. l. 2) Rozlišujeme 2 formy císařství: _________ a dominát. 3) Císařství je forma monarchie, v níž má panovník ___________ moc. 4) Prvním římským císařem se stal ___________ Augustus. 5) Pro bezpečí říše budovali císaři opevněnou hranici, tzv. ______ Romanus. 6) Od 1. století se v římské říši rozvíjí nové náboženství ‒ ____________ 7) Rovnoprávným se však stalo až vydáním tzv. ediktu ___________ r. 313. 8) Výbuch sopky Vesuv zničil města _________, Herculaneum a Stabiae. 9) Největší gladiátorskou arénou v Římě bylo ___________ 10) Největšího územního rozmachu dosáhl Řím za vlády císaře ________ 11) Císař Marcus Aurelius je známý také pod přezdívkou ______ na trůně. 12) Rozpad západořímské říše zapříčinily stále častější útoky ________ 13) Z východní části římského impéria se zrodila __________ říše.

Citace obrazových materiálů: Obr. 1. Till Niermann. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Statue-Augustus.jpg> Obr. 2. Louis le Grand. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman-Empire-Augustus.png> Obr. 3. Arminia. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Herrmann-von-Vorne.JPG> Obr. 4. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wachtposten_1_1x_Rheinbrohl.jpg> Obr. 5. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quo_Vadis_poster.jpg> Obr. 6. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cristo_Redentor_-_Rio.jpg> Obr. 7. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colosseum-Rom.jpg> Obr. 8. Dbenzhuser. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pompeii_the_last_day_1.jpg> Obr. 9. Tataryn77. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_Empire_117AD.jpg>

Citace obrazových materiálů: Obr. 10. Geln Bowman. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hadrians_Wall_03.jpg> Obr. 11. NormanEinstein. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hadrians_Wall_map.png> Obr. 12. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trencin-Roman2.JPG> Obr. 13. Stefano Fiorani. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marco_Aurelio_copia_campidoglio.jpg> Obr. 14. Olivier2000. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arc_de_Constantin.JPG> Obr. 15. M.K.T. Istanbul. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cruise_ship_and_Seabus_in_Istanbul.jpg> Obr. 16. Pixeltoo. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Westeastrome.png> Obr. 17. [cit. 2012-10-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_Empires_476AD.svg>

Literatura: ČORNEJ, Petr a kol. Dějepis pro SOŠ: české a světové dějiny. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 2002. ISBN 80-7235-194-X. PEČÍRKA, Jan a kol. Dějiny pravěku a starověku, II. část. 3. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1989.