DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Machačný Termochemie 1.
Advertisements

Chemické reakce a teplo
AZ kvíz Chemické opakování
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Chemická termodynamika I
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Chemická termodynamika
Chemická termodynamika
ZÁKLADY TERMODYNAMIKY
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
 Cesta přechodu systému z jednoho stavu do druhého 1) Chemická termodynamika - studuje energetickou stránku chemického děje, podmínky k ustanovení.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Fyzikální a analytická chemie
FS kombinované Chemické reakce
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Termochemie, reakční kinetika, Rovnováha
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_35.
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Termodynamika a chemická kinetika
Změny při chemických reakcích
Kinetika chemických reakcí
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemický děj.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Digitální učební materiál
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_45.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu a procvičení stechiometrických.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Molární hmotnost, molární objem
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
T ERMOCHEMIE – REAKČNÍ TEPLO, TERMOCHEMICKÉ ZÁKONY RNDr. Marta Najbertová.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_17_OBECNACHEMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výpočty z chemických rovnic
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_1_BAR_04_OBECNACHEMIE Autor Ivan Bartoš Tematický okruh Termochemie Ročník 1. Datum tvorby 11. 6. 2012 Anotace Tento materiál objasňuje srozumitelnou formou základy termochemie. Grafická názornost se podílí na inovativnost i podání látky spolu s jednoduchostí grafických prvků. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

. Termochemie, chemická termodynamika Termodynamika zkoumá stavy látek a děje související s energií soustavy (změna teploty, tlaku, složení aj.). Chemická termodynamika se zabývá zejména energetickou bilancí chemických dějů, jejich uskutečnitelností a rovnováhami, které se v reakčních soustavách mohou ustavit. Studuje soustavu jako celek, bez ohledu na strukturu částic. (Pokud z chemické termodynamiky vyčleníme část zabývajíc se rovnováhami, zůstane chemická energetika.) Chemická termodynamika Stav soustavy je určen souhrnem stavových funkcí. Vedle měřitelných stavových funkcí (p, T, ,V aj.) se zavádějí funkce termodynamické, jako U, H, S, G. Přechod soustavy z jednoho stavu do druhého se označuje jako termodynamický děj.

První termodynamický zákon je vlastně zákon zachování energie aplikovaný na termodynamické děje. Zavádí do termodynamiky stavovou funkci vnitřní energie U. Teplo a práce dodané soustavě zvyšují její vnitřní energii o U: U=Q+W. U je celková energie soustavy zmenšená o kinetickou a potenciální energii soustavy. Teplo dodané soustavě při konstantním objemu soustavy se spotřebuje ne zvýšení její vnitřní energie. Entalpie H Zavádí se pro všechny izobarické děje (děje v otevřených nádobách). Je definována vztahem: H=U+pV Teplo dodávané soustavě při konstantním tlaku v soustavě se spotřebuje na zvýšení její entalpie.

Termochemie Zabývá se tepelnými jevy při chemických reakcích. Uskuteční-li se chemická reakce v jednotkovém rozsahu (zreagují taková množství reaktantů, jaká udávají stechiometrické koeficienty), pak uvolněné / pohlcené teplo je molární teplo Qm. Zajistíme-li podmínky reakce tak, aby reaktanty i produkty měly stejnou teplotu a aby byl děj izobarický, pak (Qm)p=H, nebo izochorický, pak (Qm)V=U, můžeme definovat reakční teplo. Reakční teplo je teplo soustavou přijaté, uskuteční-li se děj izobaricky, nebo izochoricky v jednotkovém rozsahu a je-li teplota výchozích látek a produktů stejná. Údaj o reakčním teple je vždy doprovázen rovnicí příslušné reakce, v níž jsou vyznačena skupenství všech reakčních složek –rovnice termochemické. Podle tepelné bilance můžeme reakce označit jako exotermické, jestliže soustava teplo uvolňuje (H0), nebo endotermické, při nichž soustava teplo pohlcuje (H0). Zajímá-li nás bilance Gibbsovy energie, dělíme reakce na exergonické (G0) a endergonické (G0).

Termochemické zákony 1) Reakční teplo určité reakce a reakční teplo téže reakce probíhající za stejných podmínek opačným směrem je až na znaménko stejné. 2) (Hessův zákon) Reakční teplo určité reakce je stejné jako součet reakčních tepel postupně prováděných reakcí, vycházejících ze stejných výchozích látek a končících stejnými produkty.

Teplo slučovací a spalné Slučovací teplo sloučeniny je reakční teplo reakce, při níž z prvků ve standardních stavech vznikne jeden mol této sloučeniny ve standardním stavu. Slučovací tepla jsou stanovena a uváděna především pro anorganické sloučeniny. Spalné teplo sloučeniny je reakční teplo reakce, při níž se jeden mol této sloučeniny ve standardním stavu zoxiduje na nejstálejší oxidy (konečné oxidační produkty ve standardním stavu). Spalná tepla jsou stanovena především pro sloučeniny organické.

Použité zdroje Streblová E.: Souhrnné testy z chemie. Praha: Karolinum, 1998. ISBN: 80-7184-628-7. Břížďala J.: Obecná chemie pro gymnázia a střední školy. Třebíč: Nakl. Radek Veselý, 2011. ISBN: 9788086376417. Holinka, J.: Chemie komplex.příprava na VŠ. Třebíč: Nakl. Radek Veselý, 2011. ISBN: 8086376311. Mareček, A., Honza, J.: Chemie pro čtyřletá gymnázia - 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc. ISBN: 80-7182-055-5. Dušek, B., Flemr, V.: Chemie pro gymnázia I. Praha: SPN, 2007. ISBN: 80-7235-369- Klikorka, J., Hájek, B., Votínsk,ý J.: Obecná a anorganická chemie. Praha: SNTL/Alfa, 1985. Brown, G.I.: Úvod do studia anorganické chemie. Praha: SNTL, 1982. Šrámek, V.: Kosina L.: Obecná a anorganická chemie. Olomouc: FIN, 1996.