CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Chemické zatížení krajiny
Abiotické podmínky života
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Biopotraviny ve školním stravování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Nebezpečné vlastnosti látek
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Kontaminace (znečištění) vody
„Definice“ TOXICITA.
Portál eVIM.
Znečištění půdy a potravin
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Patologická anatomie jatečných zvířat
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Vypracoval : Marek Voštinka
Cizorodé látky v potravinách
Krajina a životní prostředí
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Toxické látky ve výživě
Cizorodé látky v potravním řetězci
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Mikroorganismy v životním prostředí
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění ovzduší Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
rozbor vod kovy ve vodách
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE

CIZORODÉ (XENOBIOTICKÉ) LÁTKY (CL)

CL v životním prostředí člověka se týkají především faktorů: chemických biologických (mikroorganismy) fyzikálních – (radionuklidy)

TOXIKOLOGIE – nauka o jedech 1.Chemická – vlastnosti jedů, jejich analýza a zneškodňování 2. Lékařsko-klinická – nauka o jedech, jejich otravách a léčení 3. Ekotoxikologie: pohyb jedovatých látek v přírodě, tj. v půdě, vodě a vzduchu (musí se však zabývat i dynamikou přestupů:půda-rostlina-živočich)

OSUDY JEDŮ V ORGANISMU

Každý jed se v organismu chová jinak Jedy se v organismu: V testu (musí se vypsat všechny 4) částečně rozkládají částečně se mění částečně se ukládají částečně se vylučují

V těle probíhají: Oxidace Redukce Štěpení Syntéza na nejedovaté.sloučeniny

Hlavní detoxikační stanicí v těle jsou játra: (jedy se zde nejvíce ukládají)

Jedy se z těla vylučují: Močí Pevnými výkaly Žlučí Slinami Potem Dechem Nehty, vlasy

ŠKODLIVÉ LÁTKY MOHOU PŮSOBIT Karcinogenně– lze vyvolat nádorové bujení Kokarcinogenně - stimuluje karcinogen, podněcují vlastní karcenogeny Teratogenně Mutagenně

KARCINOGENNÍ LÁTKY Patří mezi ně fyzikální faktory, chemické sloučeniny a některé viry, kterými lze u pokusného zvířete bezpečně vyvolat nádorové bujení.

KARCINOGENY – ne-e 1. Anorganické 2. Alifatické 3. Aromatické (uhlovodíky,aminy,azosloučeniny) 4. Heterocyklické 5. Polymery

PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ KARCINOGENY A. Bakteriální B. Produkty plísní a hub C. Vyšší rostliny D. Živočišné organismy - metabolity

ONKOGENNÍ VIRY

KOKARCINOGENY Samy o sobě nevyvolávají zhoubné bujení, ale jejich přítomnost stimuluje vlastní karcinogeny

TERATOGENY Teratogeneze je účinek jedovatých látek na zárodek v těle matky (tj. během embryonálního vývoje s vyvoláním „malformací“)

TERATOGENEZE PŮSOBÍ: 1. částečné nebo úplné zničení embrya 2. na vyvolání místních zánětlivých změn, vedoucích k poruše vývoje 3. změnu v pH (reakci), vyvolává poruchu indukčních pochodů 4. na porušení látkové přeměny

Nejcitlivější jsou lidská embrya do tří měsíců těhotenství

MUTAGENY

MUTAGENY (chemomutageny) Jedy způsobují změny v genetické informaci. Jsou to velmi nebezpečné látky působící dlouhodobě. Jejich působení se těžko stanoví (kadmium, arsén, některé polycykl. arom. uhlovodíky, trichloretan,, HCH aj.)

Základní pojmy hygienicko-toxikologického hodnocení chemických látek

TOXICITA – schopnost chemické látky poškodit organismus člověka nebo zvířat RIZIKO – je pravděpodobnost, že chemická látka působí škodlivě ve výrobě nebo spotřebě

Faktor bezpečnosti

Při posuzování chemických látek vycházíme z: Předpokladu nebo z podezření, že ohrožují zdraví člověka Rozsahu výroby a použité látky Stálosti látky v prostředí Kumulace látek v prostředí a v biolog. systémech Charakteru populace, která je exponovaná

EXPOZICE Množství chemické látky, které se dostane do organismu, v úvahu se bere koncentrace látky a časové relace

BIOLOGICKÝ ÚČINEK Za koncentraci (dávku) nemající nepříznivý účinek se považuje takové množství látky, při kterém nejsou pozorovány změny: funkční činnosti, morfologie, růstu, vývoje populace, rozmnožování a dožití.

TOXICKÝ ÚČINEK CHEMICKÝCH LÁTEK

Hodnotí se na základě pokusů na zvířatech Akutní účinek – jednorázová dávka, opakovaná 1 až 10 denní expozice Subakutní účinek – 30 denní expozice Chronické působení 90 – denní expozice 6 – měsíční expozice 2 –roční expozice Doživotní expozice

Hlavní účinky, které se zkoumají Karcinogeneze Teratogeneze Mutageneze

Nejvyšší přípustné koncentrace (NPK) chemických látek Jde o koncentraci, která nemá na člověka ani přímý ani nepřímý vliv,nesnižuje jeho práceschopnost, neovlivňuje negativně jeho subjektivní pocity ani náladu. Nemůže ovlivnit jeho zdraví.

Definice v oblasti příjmu škodlivých látek

1.Akumulace: Obohacování organismů antropogenními nebo přirozenými chemikáliemi z prostředí, které vede ke zvýšení koncentrace v tělech nebo jeho částech vzhledem k příslušnému mediu. 1a.Bioakumulace: je používán tehdy, když při příjmu určité látky je prokázáno spolupůsobení biologických procesů, např. při příjmu závislém na energii.

2.Kumulace

3. Obohacování: mluvíme o něm tehdy, když poměr: KA (koof 3.Obohacování: mluvíme o něm tehdy, když poměr: KA (koof.akumulace) je větší než 1.

4. Kontaminace: representuje zatížení něčeho cizí látkou 4. Kontaminace: representuje zatížení něčeho cizí látkou. Výraz je používán k popsání stavu organismů a jejich prostředí ve smyslu zatížení.

5. Dekontaminace: snižování stupně kontaminace organismu a jeho prostředí.

6. Eliminace: odstranění škodlivé látky z organismu nebo biotopu.

Kontaminující látky Okolnosti, za kterých dochází k primární (exogenní) či sekundární (endogenní) kontaminaci potravního řetězce člověka organickými a anorganickými škodlivinami,lze shrnout do následujících bodů:

Zemědělská produkce: Používání pesticidních přípravků Hnojení (toxické kovy, zvláště Cd) Imisní zátěž Použití zálivkové povrchové vody Napadení mikroorganismy, zejména plísněmi (mykotoxiny)

Skladování a zpracování Posklizňová aplikace pesticidů Vznik toxických degradačních produktů Napadení mikroorganismy

Prioritní kontaminanty: toxické minerální látky, (kovy, metaloidy aj. anorganické sloučeniny) radioaktivní isotopy mykotoxiny a jiné mikrobiální toxiny halogenované organické sloučeniny

Nejdůležitější toxické prvky: Olovo – akumulátorů, plechy, olovnaté sklo Kadmium – antikorozní pokovování, výroba baterií, pro stabilizaci PVC XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Rtuť Arzen

TOXINY MIKROORGANISMŮ

1. MYKOTOXINY ZDROJ: Plesnivé potraviny Rezidua v živočišných tkáních a produktech Výrobky získané s využitím kulturních plísní Produkty biotechnologií

SKUPINY MYKOTOXINŮ AFLATOXINY STERIGMATOCYSTIN OCHRATOXIN PATULIN

2. BAKTERIÁLNÍ TOXINY BOTULOTOXINY OSTATNÍ BAKTERIÁLNÍ TOXINY

TOXICKÉ MINERÁLNÍ LÁTKY DUSIČNANY A DUSITANY

RADIONUKLIDY Záření α Záření β Záření γ Obsah a dávka radioaktivního záření

RADIONUKLY PODLE NEBEZPEČNOSTI ZÁŘENÍ Skupina s velmi vysokou radiotoxicitou Skupina s vysokou radiotoxicitou Skupina se střední radiotoxicitou Skupina s malou radiotoxicitou

POLYCYKLICKÉ AROMATICKÉ UHLOVODÍKY PAU vznik procesy spalování zdroje: Antropogenní neantropogenní

PERZISTENTNÍ ORGANOCHLOROVÉ SLOUČENINY PCB PCDD, PCDF

Chemické látky legislativa 356/2003 Sb. 345/2005 Sb. 222/2006 Sb.