Důlní požáry a chemismus výbušniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
 Objemový zlomek  vyjadřuje poměr objemu rozpuštěné látky V (A) a objemu celého roztoku V . Pokuste se formulovat definici objemového zlomku: Napište.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Netradiční zdroje elektrické energie
Zahájení a průběh správního řízení
Autor: Ing. Sikorová Renata
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Elektrické měřící přístroje
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Základní formy prodeje
Lineární rovnice a nerovnice I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
Vytápění Tepelné ztráty
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Lineární rovnice a nerovnice III.
Netradiční zdroje elektrické energie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
„Svět se skládá z atomů“
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Výpočet procentového složení sloučenin
VY_32_INOVACE_ Regulace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Elektrické měřící přístroje
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Technické prostředky v požární ochraně
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
VY_32_INOVACE_Pel_II_17 Soustavy rovnic – slovní úlohy5
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Digitální učební materiál
„Svět se skládá z atomů“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Důlní elektrické přístroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Průmyslové trhaviny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Organizace práce na prodejně
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Výpočty ze vzorců Matulová, Plačková.
Molekulová fyzika Vlhkost.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Transkript prezentace:

Důlní požáry a chemismus výbušniny VY_32_INOVACE_Racek_ 01-2-16-Objem povýbuchových zplodin Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Zplodiny výbuchu jsou látky vzniklé výbušnou přeměnou trhaviny. Tyto zpravidla plynné zplodiny obsahují obvykle oxid uhličitý, oxid uhelnatý, vodní páru, vodík, dusík, nitrózní plyny (směs oxidů dusíku), sirovodík. V tomto materiálu se pokusíme matematicky vyjádřit objem povýbuchových zplodin a její koncentraci.

VÝZNAM OBJEMU POVÝBUCHOVÝCH ZPLODIN — pracovní schopnosti, kdy mezi objemem zplodin a prací výbušiny je přímo úměrná závislost, — bezpečnosti při trhací práci s ohledem na fyziologické účinky vzniklých plynů a s ohledem na jejich výbušnost.

Specifický (měrný) objem plynných povýbuchových zplodin Je množství plynných zplodin, které se uvolní výbuchem jednotkové hmotnosti výbušiny (obvykle 1 kg) po přepočtu na normální atmosférické podmínky (0°C, 0,1 MPa). Vypočteme je z hodnoty molárního objemu vztahem: Vo = 0,022412 x n (m3/kg) kde Vo - specifický objem zplodin (m3/kg) n — počet molů plynných zplodin výbuchu vzniklých z 1 kg výbušiny.

Ukázkový příklad Vypočtěte specifický objem zplodin vzniklých výbuchem nitroglycerínu jehož rozkladová rovnice je: 2C3H5(ONO2)3  6CO2+5H2O+ 3N2+ 0,5 02 Počet molekul plynů ve zplodinách N = 14,5 mol. Specifický objem z množství výbušiny v rovnici: Specifický objem z 1 kg nitroglycerínu, jehož molekulová hmotnost M = 227 g Hodnoty specifického objemu plynných povýbuchových zplodin se u průmyslových trhavin pohybují v rozmezí 0,500 — 1,000 m3/kg.

Skutečný (technický) objem plynných povýbuchových zplodin Skutečný objem zplodin je objem, který zplodiny zaujímají při působení výbuchové teploty. Jeho hodnota je oproti specifickému objemu zhruba desetinásobná a počítá se z Gay - Lussacova zákona vztahem: Vt – skutečný objem zplodin (m3/kg) Vo – specifický objem zplodin (m3/kg) tv — výbuchová teplota (°C)

Ukázkový příklad Vypočtěte skutečný objem plynných povýbuchových zplodin nitroglycerínu, jestliže výbuchová teplota tv = 4319°C.

U běžných průmyslových trhavin se kvantitativní chemická analýza omezuje na stanovení objemu oxidu uhelnatého, oxidu uhličitého, nitrózních plynů a u trhavin s obsahem síry se stanovuje také sirovodík. Složení povýbuchových zplodin má velký význam především pro stanovení čekací doby po odstřelu a pro dimenzovaní nuceného větrání tak, aby pracoviště, na kterém provádíme trhací práci vyhovovalo bezpečnostním předpisům a hygienickým předpisům.

EKVIVALENTNÍ OXID UHELNATÝ Základními parametry povýbuchových zplodin, které mají význam při trhací práci jsou objem oxidu uhelnatého a nitrózních plynů. Při výpočtech počáteční koncentrace se objem nitrózních plynů násobí koeficientem 6,5 a přičítají se k objemu CO. Toto přepočtené množství nazýváme ekvivalentním oxidem uhelnatým a je základním parametrem pro dimenzi větrání v závislosti na předpisy určené čekací době po odstřelu.

Počáteční koncentraci oxidu uhelnatého stanovíme kde KCO — počáteční koncentrace CO (okamžitě po odstřelu) ‚(%) V — objem do kterého se povýbuchové zplodiny rozšíří, (m3) Fsv— světlý profil důlního díla, (m2) l — vzdálenost od čelby díla, na kterou se plyny rozšíří (obvykle předpokládáme 5 - 12 m) Všk - objem ekvivalentního oxidu uhelnatého‚ který se vyvine výbuchem celkové hmotnosti trhaviny jednoho odstřelu (m3) Qc — celková hmotnost trhaviny, (kg) Vo - specifický objem zplodin použité trhaviny, %CO — procento CO v 1 dm3 použité trhaviny, %NO2 – procento NO2 v 1 dm3 použité trhaviny.

Ukázkový příklad Vypočtěte počáteční koncentraci při odstřelu zabírky v důlním díle profilu OO-O-10 (10,7m2). Při použití trhaviny Perunit 20 o celkové hmotnosti 35 kg se specifickým objemem Vo = 830 dm3/kg a vývinem % CO =7,8% a % NO2 = 0,004%. Předpokládáme, že povýbuchové zplodiny se rozšíří do vzdálenosti l=10 m od čelby.

ZÁVĚR Z výsledku vidíme, že koncentrace okamžitě po odstřelu je smrtelná (hranice je 0,42 %)‚ z čehož plyne nutnost čekací doby za kterou musíme větráním dosáhnout dovolené koncentrace. Toto vše plyne z normálního průběhu trhací práce. Pokud dojde k vyhoření nálože, pak se objem jedovatých zplodin zvyšuje a proto je nutno zdvojnásobit čekací dobu, jak předepisuje BP.

POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981.