Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Racek_ Průmyslové trhaviny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Racek_ Průmyslové trhaviny"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Racek_ 01-3-01-Průmyslové trhaviny
Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu se seznámíme s rozdělením trhavin na povrchové, důlní skalní, důlní bezpečné a trhaviny pro jiné a zvláštní případy. Seznámíme s některými zástupci a jejich vlastnostmi a jejich názvy. Doplněno je obrázky několika zástupců.

3 Průmyslové trhaviny Povrchové trhaviny Důlní skalní trhaviny
Důlně bezpečné trhaviny Trhaviny pro zvláštní použití Černé prachy Bleskovice

4 Povrchové trhaviny jsou průmyslové trhaviny určené výhradně pro práce na povrchových pracovištích. Povrchové trhaviny se zpravidla dodávají ve velkoprůměrových náložích balených v polyethylenu, ale řadí se k nim též trhaviny vyráběné a dodávané pomocí nabíjecích vozů. K roznětu se obvykle používá počinová nálož brizantní trhaviny. Tyto trhaviny, pokud jsou v náložkách, jsou značeny žlutou barvou.

5 Důlní skalní trhaviny jsou průmyslové trhaviny určené také pro použití v podzemí, a to v prostředích bez nebezpečí výbuchu plynů, par a prachů. Důlní skalní trhaviny se dodávají v papírových náložkách, náložích balených v polyethylenu nebo v objemovém balení. Tyto trhaviny jsou značeny červenou barvou.

6 Důlně bezpečné trhaviny
jsou průmyslové trhaviny určené pro důlní prostředí s různou mírou rizika výskytu výbušných směsí důlních plynů a uhelného prachu se vzduchem. Dodávají se v papírových náložkách. Tyto trhaviny jsou barevně značeny v závislosti na jejich zatřídění z hlediska důlní bezpečnosti. Zelená barva přísluší důlně bezpečným trhavinám II.kategorie, bílá pak trhavinám I. kategorie.

7 Trhaviny pro zvláštní použití
jsou určeny pro používání například při trhacích pracích pod tlakem, pod vodou, při geoseizmickém průzkumu, pro destrukční a jiné speciální práce. Některé z nich jsou používány jako počinové nálože.

8 Černé prachy a bleskovice
jsou směsi dusičnanu draselného, síry a dřevěného uhlí. Používají se jako prachy trhací, časovací, pyrotechnické, lovecké a pro střelbu z historických zbraní. Bleskovice jsou rozněcovadla, jejíchž náplň tvoří brizantní trhavina pentrit. Používají se zejména pro zajištění přenosu detonace.

9 Perunit® E Důlní skalní trhavina PERUNIT® E je trhavina klasického dynamitového typu s vysokým obsahem energie, velkou hustotou a vysokými hodnotami detonační rychlosti. Používá se na podzemních pracovištích v nevýbušném prostředí a na povrchu všude tam, kde charakter rozpojovaného materiálu vyžaduje použití výkonné trhaviny. Zejména velkoprůměrové náložky jsou vhodné k počinování trhavin. Tato tradiční trhavina byla v roce 2007 opět inovována a neobsahuje již zdravotně nebezpečné nitroaromáty DNT a TNT. Tradiční trhavina v tradiční kvalitě – značka Perunit zavedena již v roce 1960.

10

11 INFERNIT® 45 Plastická trhavina pro zvláštní použití je trhavina klasického dynamitového typu s vysokým obsahem energie, velkou hustotou a vysokými hodnotami detonační rychlosti. Navíc se vyznačuje stabilizovanou detonační rychlostí i v malých průměrech. Ve všech průměrech se používá zejména jako počinová nálož, dále pro sekundární rozpojování, geoseismický průzkum a všude tam, kde lze využít stabilizovaná detonační rychlost. Neobsahuje karcinogenní DNT ani toxický TNT. Infernit – ideální řešení pro počin emulzních trhavin.

12

13 EMSIT® M Důlní skalní trhavina EMSIT® M je trhavina moderního emulzního typu s vysokou detonační rychlostí a vynikající vodovzdorností. Trhavina je balena moderním náložkovacím strojem do tepelně a mechanicky odolné fólie s vysoce pevným svárem. Používá se v malých i velkých průměrech jako výkonná trhavina při odstřelech, kde se vyskytují mokré nebo zvodnělé vrty. Uplatňuje se i při trhacích pracích v podzemí. Úspěšná emulzní trhavina – výsledek 28letého vývoje.

14

15 OSTRAVIT® C Důlně bezpečná protiplynová trhavina OSTRAVIT® C je poloplastická trhavina na bázi výměnných iontů a složek snižujících sklon trhaviny k deflagraci, obsahující kapalný nitroester. Trhavina je zařazena jako DBT II. kategorie a používá se pro trhací práce v uhelných dolech s vysokým rizikem výbuchu důlních plynů a uhelného prachu podle návodu k jejímu používání.

16 SEMTINIT® 50 Důlně bezpečná protiplynová trhavina je plastická trhavina s obsahem chloridu sodného, obsahující kapalný nitroester. Trhavina je zařazena jako DBT I. kategorie a používá se pro trhací práce v uhelných dolech s rizikem výbuchu důlních plynů a uhelného prachu podle návodu k jejímu používání. Trhavinu je povoleno nabíjet pneumaticky.

17

18 Trhaviny pro zvláštní použití SEMTEX® 1A
Plastická trhavina pro zvláštní použití je trhavina na bázi nevýbušného plastifikátoru, jejíž účinnou složkou je pentrit. Trhavina obsahuje značkovací látku pro předvýbuchovou detekci. Používá se zejména pro destrukční práce, trhací práce pod vodou (do 100 m), speciální trhací práce a jako počinová trhavina. Trhavinu lze dělit a tvarovat za podmínek uvedených v návodu na její používání. Trhavina se balí do voskovaného papíru nebo do PE hadic. Počinové náložky se středovým kanálem jsou baleny do papírových dutinek s plastovými víčky s otvory pro rozbušku a bleskovici.

19

20 SEMTEX® 1H Plastická trhavina pro zvláštní použití je trhavina na bázi nevýbušného plastifikátoru, jejímiž účinnými složkami jsou pentrit a hexogen. Trhavina obsahuje značkovací látku pro předvýbuchovou detekci. Používá se zejména pro destrukční práce, trhací práce pod vodou (do 100 m vodního sloupce) a speciální trhací práce. Jedná se o trhavinu typu SEMTEX® s nejvyšší detonační rychlostí. Trhavinu lze dělit a tvarovat za podmínek uvedených v návodu na její používání.

21 SEMTEX® 10 Plastická trhavina pro zvláštní použití je trhavina na bázi nevýbušného plastifikátoru, jejíž účinnou složkou je pentrit. Trhavina obsahuje značkovací látku pro předvýbuchovou detekci. Používá se zejména pro speciální destrukční a trhací práce, pro trhací práce pod vodou (do 100 m vodního sloupce). Jedná se o dobře tvárlivou a přilnavou trhavinu černé barvy. Trhavinu lze dělit a tvarovat za podmínek uvedených v návodu na její používání.

22 Balení Trhaviny SEMTEX® 1H a SEMTEX® 10 se balí do voskovaného papíru. Dodávají se ve tvaru cihel o hmotnostech od 250 do g podle požadavku zákazníka. V přepravním obalu je 24 nebo 25 kg trhaviny.

23 POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981. Katalog Ex trhaviny: Indd-trhaviny.pdf. Explosia a.s. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Racek_ Průmyslové trhaviny"

Podobné prezentace


Reklamy Google