Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"— Transkript prezentace:

1 Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Návrh roznětu a výpočet větrání Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu jsme e pokusili navrhnout elektrický roznět pro navrhovanou ražbu děl v kameni a v uhlí s přibírkou kamene. Materiál je dále opatřen výpočtem vývoje nebezpečného CO, jako produktu provedení trhací práce.

3 Volba prostředků elektrického roznětu
Kondenzátorová roznětnice DBR-12 je určena k roznětu elektrických rozněcovadel druhu SO - citlivost „S“ (16mJ/Ω) a „SICCA“ (60mJ/Ω) zapojených do série a také v sériově paralelním zapojení při všech trhacích pracích v prostředí s nebezpečím výbuchu prachů a plynů. Přívodní vedení se připojuje pomocí šroubových svorek z nerezového materiálu, což zaručuje dokonalý kontakt vodičů se svorkami. Roznětnice je vybavena ochranou, která zabraňuje roznětu okruhu při nabití na napětí menší než 1200 V. Součástí ochrany je signalizace nabití kondenzátoru přerušovaným světlem indikátoru (LED ø 10 mm).

4 Roznět lze provést pouze při funkci této signalizace.
V době signalizace se napětí na kondenzátoru dalším nabíjením nezvyšuje - energie roznětnice je na stálé nominální hodnotě. Časovací obvod omezuje dobu trvání roznětného proudu pod 4 ms při libovolném odporu připojené zátěže roznětnice. Tento obvod vybije roznětnici i při odpojeném roznětném vedení. Nabitou roznětnici lze vybít provedením roznětu naprázdno bez zkratování výstupních svorek.

5

6 Návrh rozbušek a vedení
- přívodní vedení 2x1 mm Cu délky 200 m s ohmickým odporem0,022 Ω/m celkový odpor - zapojení rozněcovadel – sériově - rozbušky: čtvrtsekundová / DED interval zpoždění (ms) 250 materiál dutinky Cu ve stupních 1+12 pro ražbu v kameni, pro ražbu v uhlí a plynujícím prostředí pak rozbušky typu DEM se zvýšenou bezpečností DEM-zb-S dutinky Cu ve stupních 1+16 s časovým intervalem 23 ms Přívodní vodiče délka 2x3 m S 1107 Fe

7 Iniciační mohutnost elektrických rozbušek (720 mg PETN nebo RDX) je výrazně vyšší než iniciační schopnost standardní rozbušky č. 8, zajišťují tedy vysoký stupeň spolehlivosti při iniciaci všech typů průmyslových trhavin citlivých k iniciaci standardní rozbuškou. Iniciační mohutnost rozbušky ZB (600 mg PETN) odpovídá standardní rozbušce č. 8. Tuhá konstrukce dutinky spolu s trojnásobným zalemováním těsnící zátky minimalizuje možnost jakýchkoli mechanických poškození při manipulaci a zajišťuje vysokou odolnost vůči působení hydrostatického tlaku.

8 Vysoká míra ochrany proti působení elektrostatické elektřiny je zajištěna originálním konstrukčním řešením zajišťujícím, že případný jiskrový výboj je sveden do záměrně vytvořeného a izolovaného jiskřiště. Kvalitní provedení elektrické pilule zajišťující její bezchybnou funkci a spolehlivost. Vysoká odolnost vůči mechanickým podnětům je zajištěna umístěním pyrotechnické zpožďovací slože a primární náplně třaskaviny do ochranného kovového pouzdra. Přesnost jednotlivých časových stupňů zpoždění zaručuje výbornou výslednou kvalitu časovaného odstřelu, zejména z hlediska fragmentace, a snížení nežádoucích seismických účinků.

9 Spolehlivost při použití v rámci širokého teplotního rozmezí.
Přehledné označení pomocí identifikačních štítků připevněných na přívodní vodiče, případně na čelo cívky. Vysoká kvalita obalů a jejich označení provedené v přísné shodě s mezinárodními úmluvami. Snadná a rychlá manipulace při skladování a používání při vysokém stupni manipulační bezpečnosti

10 Výpočet počáteční koncentrace CO při ražbě v kameni v %:
budeme volit přibližně délku 10 m, na kterých se bude objem povýbuchových zplodin rozptylovat:

11 Výpočet počáteční koncentrace CO v % u ražby s uhlím:
budeme volit přibližně délku 10 m, na kterých se bude objem povýbuchových zplodin rozptylovat:

12 POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981. Katalog Ex trhaviny: Indd-trhaviny.pdf. Explosia a.s. [online] [cit ]. Dostupné z: Rozbušky. Austin Detonator s.r.o. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google