PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava dopisu Kvalitu a vzhled předtisku dopisních papírů pro obchodní a úřední písemný styk stanovuje norma ČSN Dopisní papíry pro obchodní.
Advertisements

Dopisy fyzických osob právnickým osobám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Vodorovné odvolací údaje
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Struktura obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Typy dopisů korespondence
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Finální úpravy fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/60 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Třeťáci a matematika XI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Příslušensví OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Obrazový materiál pro pracovní list – Retušování
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
KORESPONDENCE - PSANÍ ADRESY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Pohybová úloha řešená s využitím počítače
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Obrazový materiál pro pracovní list – Změna velikosti obrázků
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Vlastivěda – dějepisná část
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Lucie Bušová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Zamyšlení Co si představíte pod pojmem úřední dopis? K čemu úřední dopis slouží? Už jste někdy psali úřední dopis? Myslíte, že budete někdy úřední dopis psát?

Úřední dopis Úřední dopis má přesně stanovenou formu. Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 Praha 9. 10. 2005 Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem Úřední dopis má přesně stanovenou formu. častý druh úředního dopisu  žádost Úkol 1:  Rozlišuj jednotlivé části úředního dopisu.

Části úředního dopisu adresa odesílatele adresa příjemce datum Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 Praha 9. 10. 2005 Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Žádám Vás o zaslání programu a podkladů k platbě. S pozdravem adresa odesílatele adresa příjemce datum heslovité oznámení obsahu vlastní obsah dopisu pozdrav vlastnoruční podpis pisatele

Adresa jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát Tomáš Metelka Bezručova 4434 430 04 Chomutov Jazyková škola Bumerang V Jámě 1 110 00 Praha 1 jméno a příjmení ulice, č. p., č. or. PSČ, město, popř. stát

Datum název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán Praha 9. 10. 2005 název místa, kde byl dopis sepsán datum, kdy byl dopis sepsán

Vlastní žádost heslovitý obsah žádosti vlastní sdělení velké počáteční písmeno na konci bez tečky je podtržen vlastní sdělení Přihláška do jazykového kurzu angličtiny pro začátečníky Na základě Vašeho nabídkového letáku se přihlašuji do prázdninového jazykového kurzu pro začátečníky. Buďte tak laskaví a zašlete mi podrobný program.

Závěr dopisu závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy S pozdravem Tomáš Metelka Příloha Kopie maturitního vysvědčení závěrečný pozdrav vlastnoruční podpis přílohy slovo Přílohy je podtrženo nepíšeme za ním tečku ani dvojtečku

Umění formulovat žádost Žádat můžeme nejen písemně, ale i ústně. Ústní žádost někdy formulujeme jako prosbu. Úkol 2: Požádejte ústně o: přihlášku na lyžařský kurz tiskopis žádosti k přijetí na SŠ půjčení mobilního telefonu Úkol 3: Napiš vlastní žádost.

Žádost krok za krokem Otevři si v textovém editoru nový soubor a ulož si ho do své složky. Na počátek dopisu napiš zleva vlastní adresu (adresu odesílatele) a po vynechání dvou až tří řádků adresu příjemce (adresáta). Po vynechání dalších dvou až tří řádků napiš k pravému okraji místo a datum. 10

Žádost krok za krokem Vynechej tři řádky a napiš zleva heslovitý obsah. O dva řádky níž můžeš napsat oslovení a po vynechání jednoho volného řádku od oslovení následuje text. Vlastní sdělení začíná dál od kraje. Text můžeš rozčlenit do odstavců.

Žádost krok za krokem Za textem následuje závěrečný pozdrav. Mezi pozdravem a vlastnoručním podpisem (vpravo) jsou tři řádky. Přílohy se uvádějí zleva pět řádků pod pozdravem.

A co dál? žádost předáme na příslušný úřad základní informace nalezneme na www obce jak na to  osobně na podatelnu úřadu poštou (doporučeně) e-mailem (jako přílohu)

Použitá literatura HORÁČKOVÁ, M. a KOL. Český jazyk pro 7. ročník ZŠ a příslušný ročník víceletých gymnázií. 2. díl, Sloh. Sdělování a výměna informací. Praha: Alter, 1999. ISBN 80-7245-002– 6 KRAUS, J.; HOFFMANOVÁ, J. Písemnosti v našem životě. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80- 7168-301-9.