Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Pedosféra Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Mgr. Lenka Hrdá Pedosféra.
Advertisements

Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. V čem se liší? Eva o hmotnosti 54 kg vyšplhala do výšky 4 metrů za 6.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaké znáš zdroje informací?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co všechno najdeme ve vesmíru? HVĚZDY GALAXIE SLUNCE PLANETY MLHOVINU.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co sem nepatří?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Najdi „černou ovci“ voda šampón benzín med led limonáda olej.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Kolik zbyde?
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Elektronická učebnice - II
Přídavná jména vyjadřují: vlastnosti osob, zvířat, věcí a dějů
1. Popiš co vidíš a odhadni teplotu na obrázku?
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost POZNÁVÁME RODINU
Změny skupenství látky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁJMENA KDO TATO JÁ NIC SE MŮJ NAŠE KTERÝ ŽÁDNÝ
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
Částicová stavba látek
1. Čím se liší pohyby těchto těles?
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
„Svět se skládá z atomů“
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
Elektronická učebnice - II
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Kolik zbyde? Když sníš půlku koláče? Když sníš čtvrtku koláče?
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Stejskalová Hana
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
FUNKCE – vlastnosti Co znamená rostoucí funkce?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
11.1 Sčítání do 20 s přechodem přes desítku
zpracovaný v rámci projektu
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Vzájemné silové působení těles
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Těleso a látka Podívej se kolem sebe. Jmenuj věci, které nás obklopují. Věci se odlišují v mnoha vlastnostech, jakými jsou např. barva, velikost, tvrdost,
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Mgr. Jana Schmidtmayerová
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
20.1 Malá násobilka - násobení
Z čeho jsou složeny látky?
Období: září – prosinec2011
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Atomy, molekuly, sloučeniny
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší? Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2. Co o tématu znám Každá látka je složená z nějakých částic. Některé jsou větší, jiné menší. U větších částí můžeme jednotlivé částice vidět pouhým okem (např. zrnka písku, krystalového cukru..) U menších už musíme použít zvětšovací zařízení jako je lupa nebo mikroskop (zrnka hl. mouky, moučkového cukru…). I když ale použijeme mikroskop na pozorování menších zrnek, stejně nevidíme nejmenší částice, ze kterých je látka složena.

3. Jaké si řekneme nové termíny Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 3. Jaké si řekneme nové termíny Nejmenší částicí je ATOM. elektron - jádro neutron proton + obal Látky, které se skládají pouze z jednoho druhu atomů se nazývají PRVKY. Jsou to například zlato, kyslík, vodík, měď. V dnešní době známe 116 různých prvků.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 4. Co si řekneme nového Atomy se slučují do pevných vazeb dvou, tří nebo více atomů. Takové skupině atomů říkáme MOLEKULA. Jestliže není molekula tvořená pouze jedním druhem atomů. Pak mluvíme o SLOUČENINĚ. Např. molekula vody je složená ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku. Podle toho, v jak pevných vazbách a jak blízko u sebe jsou atomy nebo molekuly v látce, může docházet ke snadnému nebo obtížnějšímu dělení. Např. atomy v plynu jsou daleko od sebe. Atomy kovu jsou blízko u sebe.

5. Procvičení a příklady Doplň následující text Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Doplň následující text Atom se skládá z …….. a ……….. . V jádru jsou ……… a ……….., v obalu jsou …….. Látka, která se skládá pouze z jednoho druhu atomů se nazývá …….. . Spojení dvou, tří a více atomů se nazývá …………. . Atomy v molekulách jsou vázány v ……. vazbách. Molekula vody je tvořená 2 atomy ……….. a 1 atomem ………… Látkám, které jsou tvořeny z atomů různých prvků říkáme ……….. Atomy pevných látek jsou ………… u sebe. Atomy plynů jsou ………… od sebe.

6. Něco navíc Historie atomu Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 6. Něco navíc Historie atomu Již v 5. – 3 . stol př. n. l. určili někteří filozofové (Démokritos, Leukippos), že každá látka je tvořena nedělitelnými částečky - atomy, které při dostatečném zvětšení mají podobu písku (pevná tělíska, mezi kterými je prázdný prostor). Tyto částice jsou v neustálém pohybu. V 17. – 19. stol. byl velký rozvoj atomové hypotézy (Lomonosov, Lavoisier, Avogadro) stanovili pojem molekula. V roce 1803 vytvořil J. Dalton atomovou teorii, která definovala atomy, prvky, molekuly a sloučeniny. Název ATOM pochází z řeckého slova atomos = nedělitelný

7. CLIL Atom is composed of atomic nuclei and atomic wrapper. Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7. CLIL Atom is composed of atomic nuclei and atomic wrapper. In atomic nuclei are protons and neutrons. In atomic wrapper are elektrons.

8. Zpětná vazba - test Z čeho se skládá atom? Jaké druhy prvků znáš? Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Z čeho se skládá atom? Jaké druhy prvků znáš? Jaký je rozdíl mezi prvkem a sloučeninou? Vyjmenuj některé sloučeniny. Můžeme molekulu vidět pouhým okem?

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe