Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristiky variability
Advertisements

VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Statistika Statistické funkce v tabulkových kalkulátorech MSO Excel a OO.o Calc.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Metodologie ISK Základy statistického zpracování dat Ladislava Suchá, 28. dubna 2011.
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Induktivní statistika
Číselné množiny - přehled
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Náhodná veličina je veličina, která při opakování náhodného pokusu mění své hodnoty v závislosti na náhodě Náhodné veličiny označujeme X, Y, Z, ... hodnoty.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
„VĚDA JE, DÁVÁ SPRÁVNÉ ÚDAJE, NEKLESEJTE NA MYSLI, ONA VÁM TO VYČÍSLÍ“
Dobývání znalostí z databází základy statistiky
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
STATISTICKÉ METODY V GEOGRAFII
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Sloupkový diagram Tematická oblast
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Statistika 2.cvičení
Charakteristiky variability
Charakteristiky variability
8.1 Aritmetické vektory.
Výběrové metody (Výběrová šetření)
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
8.1.2 Podprostory.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Popisná /deskriptivní/ statistika
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Parametry polohy Modus Medián
Rovnice s absolutní hodnotou I.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Test z Metodologie – náměty k přípravě
Rovnice základní pojmy.
Střední hodnoty Udávají střed celé skupiny údajů, kolem kterého všechny hodnoty kolísají (analogie těžiště). Aritmetický průměr - vznikne součtem hodnot.
Jevy a náhodná veličina
STATISTIKA Exaktní věda Úkoly statistiky zjišťovat data
Metody sociálního výzkumu 6. blok
STATISTIKA PRO EKONOMY (kombinovaná forma)
Základní statistické pojmy
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
TŘÍDĚNÍ DAT je základní způsob zpracování dat.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Metody sociálních výzkumů
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
Autor: Honnerová Helena
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
FUNKCE
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Informatika – Průměr a min-max
Lineární funkce a její vlastnosti
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
11. Vlastnosti funkcí – extrémy funkce
Transkript prezentace:

Statistické pojmy

Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k označení: statistických údajů a jejich funkcí statistické činnosti statistické teorie matematické statistiky

Základní pojmy Statistický soubor – konečná neprázdná množina objektů, které mají společnou vlastnost Rozsah souboru – počet všech objektů (prvků) množiny Statistické jednotky (prvky) statistického souboru – prvky množiny Statistický znak – společná vlastnost statistických jednotek Hodnoty znaku – jednotlivé údaje znaku

Kvantitativní znak – hodnoty se liší číselnou velikostí Kvalitativní znak – hodnoty se liší kvalitou Statistické šetření – zjišťování hodnot volených znaků v určitém statistickém souboru Četnost hodnoty znaku – počet statistických jednotek, pro které znak nabývá jisté hodnoty Relativní četnost – podíl četnosti znaku a rozsahu souboru

Způsoby znázornění rozdělení četností hodnot znaku: tabulka graf

Charakteristiky znaku statistického souboru - čísla, která podávají stručnou souhrnnou informaci o uvažovaném statistickém souboru z různých hledisek Dělí se na: Charakteristiky polohy (střední hodnoty) – čísla, která určitým způsobem charakterizují „průměrnou hodnotu“ sledovaného kvantitativného znaku Charakteristiky variability (rozptýlení) – hodnoty znaku, které ukazují, jak se hodnoty znaků prvků souboru liší od zvolené charakteristiky polohy, neboli od sebe navzájem

Charakteristiky polohy: aritmetický průměr – podíl součtu znaků a rozsahu souboru geometrický průměr – n-tá odmocnina ze součinu hodnot znaku harmonický průměr – podíl rozsahu souboru a součtu převrácených hodnot znaku

medián – prostřední hodnota mezi hodnotami uspořádanými podle velikosti modus – nejčastěji se vyskytující hodnota mezi hodnotami

Charakteristiky variability: variační rozpětí – rozdíl mezi největší a nejmenší hodnotou znaku průměrná absolutní odchylka – aritmetický průměr absolutních hodnot odchylek hodnot znaku všech prvků souboru od aritmetického průměru hodnot znaku rozptyl – aritmetický průměr druhých mocnin odchylek hodnot znaku od aritmetického průměru

směrodatná odchylka – druhá odmocnina z rozptylu variační koeficient – podíl směrodatné odchylky a aritmetického průměru

V tabulce jsou uvedeni žáci a jejich známky za pololetí z matematiky V tabulce jsou uvedeni žáci a jejich známky za pololetí z matematiky. Určete charakteristiky polohy a charakteristiky variability dle zadání. (výsledky zaokrouhlujte na 2 des. m.) a) aritmetický průměr ze všech známek

b) geometrický průměr známek Zdeny Novákové c) harmonický průměr známek Jitky Starší

d) medián všech známek e) modus všech známek f) variační rozpětí všech známek

g) průměrnou absolutní odchylku známek Ivety Novotné h) rozptyl známek Aleše Starého

i) směrodatnou odchylku známek Aleše Starého j) variační koeficient známek Aleše starého

Citace Obrázky: archiv autora