Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02Eff_14 Název DŮM: 14 Statistika I. – Základy popisné statistiky Jméno autora: Mgr. Věra Effenberger Ročník: a 4. ročník Vzdělávací oblast: matematika - statistika Vzdělávací obor: studijní Klíčová slova: statistický soubor, statistické jednotky, rozsah souboru Anotace: materiál definuje a procvičuje základní statistické pojmy Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: znalost základních statistických pojmů a funkcí statistiky Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům.

2 Základy popisné statistiky
STATISTIKA I. Základy popisné statistiky

3 Statistika Původně byla statistika nauka o státu a také o stavu věcí.
Nyní statistika zkoumá výskyt náhodných jevů na vybraných souborech jedinců. Na základě vlastností souboru usuzuje jaké vlastnosti má celá populace. Je souborem metod pro zpracování dat.

4 Pojem statistika Pojmem statistika většinou označujeme:
statistické údaje statistickou činnost a instituce, které tuto činnost provozují statistickou teorii

5 Co má statistika za úkol?
popis souboru dat = popisná statistika té se budeme věnovat! Další úkoly: tvorba modelu pro popis závislostí v souboru dat odhad parametrů modelu testování hypotéz o parametrech ověření shody modelu s daty

6 Statistický soubor Statistický soubor = souhrn objektů, který z hlediska nějaké vlastnosti nebo jevu statistika zkoumá Statistické jednotky = prvky statistického souboru Rozsah souboru = počet statistických jednotek v souboru Statistický znak = zkoumaná vlastnost (jev) kvantitativní = lze jej vyjádřit číselnou hodnotou (hmotnost, věk, výše mzdy) kvalitativní = nelze jej vyjádřit číselnou hodnotou (barva očí, druh nemoci, míra emoce)

7 Statistický soubor Příklad:
Pokud bychom např. zkoumali hmotnost dětí při nástupu do třídy 1.A, tak: statistickým souborem by byla celá třída1.A, statistické jednotky by představovali jednotliví žáčci, rozsah souboru by se rovnal počtu žáků ve třídě 1.A a statistickým znakem by byla jejich hmotnost.

8 Statistický soubor Statistické charakteristiky
= jsou „zhuštěné“ informace, které definovaným způsobem vypovídají o zpracovaném souboru. Zejména u velkých souborů slouží ke snazší orientaci. Jsou to hodnoty, které popisují polohu, rozptýlení či vychýlení statistického znaku. polohy variability (rozptýlení) asymetrie (vychýlení)


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google