Celiakie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
Advertisements

Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Celiakie a bezlepková dieta
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
ČELEDI: LIPNICOVITÉ A VSTAVAČOVITÉ ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOLTICE, OKRES PARDUBICE - "UČÍME SE PRO ŽIVOT" ŠABLONA: Č. III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY POMOCÍ.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky příjice klíčová slova : puchýřky, tvrdý vřed autor: Kamila Černá.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Stehlíková Název: VY_32_INOVACE_09_PRIRODOPIS_GENETICKA_ONEMOCNENI.
1 Hemoglobin. 2 Složená bílkovina - hemoprotein bílkovina – globin hem: tetrapyrolové jádro Fe 2+ !
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Mlýnské obilné výrobky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Malabsorpční syndromy
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Vedlejší jatečné produkty
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Anémie.
Diferencované stravování
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Čeledi: lipnicovité a vstavačovité
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Diabetes mellitus.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Návykové látky Název projektu: OP VK
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Vitamíny rozpustné ve vodě
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Genetické patologické stavy
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Renální selhání Z. Rozkydal.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Organické duševní poruchy
Diferencované stravování
Celia - život bez lepku o. p. s.
Základní škola, Hradec Králové
Návykové látky Alkohol
Když vás potká vyhoření
Inkontinence Michaela Matoušková.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Problematika osteoporózy
Transkript prezentace:

Celiakie

Definice celiakální sprue, Herterova choroba, netropická sprue primární komplexní malabsorpční syndrom chronické zánětlivé onemocnění sliznice tenkého střeva projevující se malabsorpcí a mimostřevními projevy, zlepšující se po vynechání lepku z potravy

Historie děti s příznaky celiakie ji v antickém Řecku 1888 - anglický pediatr Samuel Gee po 2. světové válce bylo zjištěno, že celiakii vyvolává lepek, obsažený v některých obilninách Van de Kamer objevuje lepek nejprve v pšenici, poté v žitu a ječmeni a naposled v ovsu

Etiopatogeneze (příčina) onemocnění autoimunitního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou a specifickou humorální odpovědí na peptidy pšeničného lepku Dva základní předpoklady senzitivní organismus přítomnost lepku v potravině

Obiloviny rostliny (čeledi lipnicovitá) využívané, šlechtěné a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie) pseudoobiloviny (pohanka, amarant)

Bílkoviny obilovin zrno obilovin obsahuje bílkoviny: 1/3 albuminy a globuliny 1/3 gluteniny 1/3 prolaminy tvoří lepek prolaminy bílkoviny přítomné v semenech trav, včetně obilovin, které mají vysoký obsah glutaminu a prolinu (až 40%), které mají různou toxicitu

Prolaminy pšenice - gliadiny, žito obsahuje - hordeiny, ječmen - secaliny, oves aveniny, kukuřice - zeiny rýže – oryzeiny některé z těchto prolaminů, především gliadin a hordein a secalin obsahují sekvence, které vyvolávají vznik protilátek zodpovědných za vznik celiakie

Výskyt 1. rok života (od 3. do 6. měsíce) může se však objevit kdykoliv mezi 1. a 13. rokem života v pubertě je manifestace vzácná u dětí převládá postižení děvčat 55 : 45% (v dospělosti dvakrát častěji) prevalence této choroby je rozdílná v různých geografických oblastech, vysoká je v Irsku (1:300), nízká v Austrálii a Asijských státech (1:10 000), v ČR okolo 1: 4000 až 8000.

Klinika hlavní příznaky: abdominální- bolesti břicha, nadýmání, zvýšená flatulence, kručení v břiše a přelévání střevního obsahu, objemná stolice, steatorhoe extrabdominální - způsobené malabsorpcí živin, minerálů a vitamínů – váhový úbytek, u dětí porucha růstu a celkové neprospívání, anémie, osteomalacie a osteoporóza, porucha imunologického dozoru, psychické poruchy

Extraabdominální příznaky kožní změny (dermatitis herpetiformis Duhring) neuropatie (deficit vitaminů skupiny B) krvácivé stavy (vitamin K) šeroslepost (vitamin A) u žen častá amenorea, infertilita (často jako jediný příznak) anémie (deficit hemopoetických faktorů) osteopenie (osteoporóza, osteomalacie) nervové projevy (svalová slabost, parestezie) psychiatrické projevy (letargie, únava, slabost)

Symptomy

Klinický obraz - typy klasická forma – s typickými střevními příznaky a histologickými změnami subklinická forma – s převážně extraintestinálními příznaky latentní forma (asymptomatická, komplikace)

Diagnostika test resorpce a propustnosti střevní sliznice s použitím cukrů (xylosový test, lactulosa/manitolový test) určení hladiny protilátek střevní biopsie (degenerace klků, atrofie střevní sliznice) úprava stavu při dodržování BLP diety

Histologie

Endoskopie a histologie

Screening

Léčba bezlepková dieta (BLP dieta) léčba je odstupňována podle tíže onemocnění nejtěžší stádium (celiakální krize) aktivní stádium (floridní celiakie, přechod na BLP dietu) klidové fázi (období rekonvalescence)

BLP dieta NE ANO pšenice proso ječmen rýže žito kukuřice oves brambory pohanka amarant

Komplikace refraktorní a kolagenosní sprue ulcerativní jejunoileitis nádorová onemocnění (karcinom jícnu, žaludku nebo maligní lymfom střeva) dermatitis herpetiformis Duhring

Prevence sekundární prevence spočívá v zabránění relapsu choroby a kryje se prakticky s vlastní léčbou celiakie, tzn. jde o přísné dodržování bezlepkové diety primární prevence - prodloužená doba kojení a oddálení období, kdy se přidává do dětské stravy kravské mléko a cereálie

DĚKUJI ZA POZORNOST