Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

ŠKOLSKÁ ETOPEDICKÁ ZAŘÍZENÍ
PaedDr. Jan Šťáva, CSc. PdF MU Brno. Co rozumíme pojmem „školské právo“? 563/2004 Sb. 561/2004 Sb. 109/2002 Sb. 306/1999 Sb.179/2006 Sb. Nařízení vlády.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Školní rok Změny na MŠMT  Nový ministr školství prof. PhDr. Petr Fiala, PhD., LL.M, od Náměstci: 1. Náměstek ministra Mgr. Jiří.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Program – – → výchovný poradce a platné právní předpisy – → přestávka – → základní informace o studiu
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Individuálně, ale společně a jinak
konference k projektu Kraje Vysočina 2017 – Bezpečné klima na školách
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Svoboda a Právo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Správa sociálního zabezpečení
Plánování ve školní tělesné výchově
Institucionální cesta podpory
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PhDr. Lenka Gajzlerová jaro 2013
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Pracovnělékařské služby
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Název projektu: Moderní škola
Katedra veřejné ekonomie
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Školní poradenské pracoviště
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Právo sociálního zabezpečení
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Profesionalizace sociální práce v ČR
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony Ochrana dětí a mládeže Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony

Úmluva o právech dítěte www.unicef.cz Součástí Ústavy ČR, od r. 1991 (zákon 104/1991 Sb.), po rozdělení ČSFR – platnost potvrzena v r. 1993 Postavení Úmluvy o právech dítěte je v právním řádu ČR dáno článkem 10 ústavního zákona č.1/1993 Sb. ZÁJEM DÍTĚTE OCHRANA DÍTĚTE A PÉČE O NĚ ÚROVEŃ INSTITUCIONÁLNÍ PÉČE

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD Součástí ústavního pořádku Vytváří základní rámec právní úpravy vzdělání u nás Čl.33 stanoví 1. Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon. 2. Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních, středních školách, podle schopností občana a možnosti společnosti též na vysokých školách. 3. Zřizovat jiné školy než státní a vyučovat na nich lze jen za podmínek stanovených zákonem; na takových školách se může vzdělání poskytovat za úplatu. 4. Zákon stanoví, za jakých podmínek mají občané při studiu právo na pomoc státu.

Další zákony Postavení dětí upravují další zákony: Zákon o sociálně právní ochraně dětí č. 359/1999 Sb. Občanský zákoník č. 89/2012 Sb. Zákoník práce č. 262/2006 Sb. Trestní zákoník č.40/2009 Sb.

Právní předpisy ve vztahu ke vzdělávání www.inkluze.cz www.zakonyprolidi.cz Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) Provádějící předpisy. Vyhláška č. 14/2004 Sb. o předškolním vzdělávání Vyhláška č. 48/2005 Sb. o základním vzdělávání Vyhláška č. 73/2005 Sb. O vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných – bude zrušena od 1.9.2016 – VYHLÁŠKA O VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI POTŘEBAMI A ŽÁKŮ NADANÝCH – č. 27/2016 Sb. Vyhláška č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb ve školách a školských zařízeních

Právní předpisy ve vztahu k nařízené ústavní výchově Zákon č. 109/2002 Sb. o výkonu ústavní nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních Zákon č. 383/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních… Prováděcí předpisy: Vyhláška č. 334/2003 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy ve školských zařízeních Vyhláška č. 339/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 334/2003 Sb., kterou se upravují podrobnosti výkonu ústavní a ochranné výchovy ve školských zařízeních Vyhláška č. 458/2005 Sb., kterou se upravují podrobnosti o organizaci výchovně-vzdělávací péče ve střediscích výchovné péče

Metodické pokyny - k prevenci sociálně patologických jevů ve školských zařízeních: K prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení čj.28 275/2000- 22 K prevenci sociálně patologických jevů u dětí a mládeže čj. 14 514/2000-51 Minimální preventivní program K prevenci a postihu záškoláctví čj. 10 194/2002-14