Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MZDA.
Výpočet mzdy.
Povolání, zaměstnání, práce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B15_Zákon_o_mzdě AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Mzdové výpočty I. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 25. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Odměňování práce J.Kožiak.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Zákoník práce, z. č. 262/2006 Sb. , ve znění z. č. 585/2006 Sb
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Personalistika a odměňování pracovníků
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
P OBÍDKOVÉ SLOŽKY, PŘÍPLATKY. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1268Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pobídkové složky,
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Odměňování pedagogických pracovníků
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Téma 6 Skončení pracovního poměru
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Mzdy a pojištění Ročník / obor studia: I. – III.
Odměňování zaměstnanců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Odměňování zaměstnanců Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Pracovní právo. obecně právo na práci a svobodnou volbu povolání zakotveno v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR.
Odměňování pracovníků Tržní úspěšnost. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Pracovní právo.
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_06_EKO_342_Jan
zpracovaný v rámci projektu
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_06_EKO_345_Jan
Základy pracovního práva Přednáška č. 5: Pracovní doba, doby odpočinku Dovolená Odměňování Překážky v práci.
Benefity a odměňování Příspěvek v rámci sekce státní služba
Transkript prezentace:

Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců. Dovolená, překážky v práci a srážky ze mzdy.

2.1 Legislativní úprava odměňování ZÁKONÍK PRÁCE (od 1. 1. 2007 zákon č. 262/2006Sb., dříve č. 65/1965 Sb.), nyní obsahuje i ustanovení týkající se mzdy a platu (dříve speciální zákony), zrušil přes 60 zákonů, nařízení vlády a vyhlášek

Mzda 2.1 Formy odměn za práci Plat Odměna z dohod, odměna za pracovní pohotovost

2.2 Mzda Mzda = peněžitá plnění (i naturální mzda) poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci za práci, a to podle její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, podle obtížnosti pracovních podmínek, pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků.

2.2 Minimální mzda od 1.1.2007 8000/měsíc. Zaručená mzda - 8 skupin prací. Mzda musí být sjednána či stanovena písemně před výkonem práce, za stejnou práci přísluší stejná mzda. Práce přesčas – stanovení max. rozsahu týdně i ročně (8/150 hod),. nad tyto limity jen na základě dohody se zaměstnancem).

2.2 Práce ve svátek: mzda + náhradní volno nebo příplatek ve výši prům. výdělku. Příplatky za práci ve ztíženém a zdraví škodlivém prostředí, za práci v noci, za práci v sobotu a v neděli (vždy nejméně 10 % průměrného výdělku). Specifika naturální mzdy (souhlas zaměstnance, min. mzda v penězích). Odměna za pracovní pohotovost – není mzda:nyní pouze mimo pracoviště min.10 %.

2.3 Plat Zaměstnavatel = „stát“. Povinnost vydat písemný platový výměr. Platový tarif = platová třída nejsložitější práce, kterou pracovník vykonává a platový stupeň podle započitatelné praxe. Od r. 2004 16 tříd a 12 stupňů.

2.3 Příplatky a další složky platu: příplatek za vedení, za zastupování, příplatky za práci v noci, v sobotu a v neděli a ve svátek, hodnostní příplatek, odměny a další platy. Odměny za pracovní pohotovost (nejméně 10 % průměrného výdělku).

2.4 Splatnost a výplata mezd a platů Splatnost – nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce (výjimky – před nástupem dovolené a v den skončení pracovního poměru). Mzda i plat se zaokrouhluje na celé Kč nahoru a vyplácí se na pracovišti a v pracovní době, žádost o výplatu bezhotovostním způsobem – odeslání nejpozději v den výplatního termínu (mzda).

2.4 Prodlení s výplatou mzdy více než 15 dnů po stanoveném výplatním termínu – možnost pro zaměstnance okamžitě zrušit pracovní poměr, úroky z prodlení + úroky dvojnásobek diskontní sazby.

2.5 Dovolená na zotavenou dovolená za kalendářní rok (příp. její poměrná část), dovolená za odpracované dny, dodatková dovolená, Zákoník práce – § 211 až 223.

2.5 ad a) Dovolená za kalendářní rok ad b) Dovolená za odpracované dny nepřetržité trvání pracovního poměru, odpracováno alespoň 60 dnů, základní výměra nejméně 4 týdny (u zaměstnavatelů - nepodnikatelů 5 týdnů), ad b) Dovolená za odpracované dny za každých 21 odpracovaných dnů 1/12 nároku na odvolenou.

2.5 ad c) Dodatková dovolená 1 týden navíc při těžbě nerostů, ražení tunelů a štol a při zvlášť obtížných a zdraví škodlivých pracích…

2.5 Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, zpravidla vcelku a do konce kal. roku. Za dobu čerpání dovolené – náhrada ve výši průměrného výdělku. Za nevyčerpanou dovolenou náhrada pouze pokud zaměstnanec nemohl vyčerpat do konce následujícího roku.

2.6 Překážky v práci a jejich placení Překážky na straně zaměstnance: důležité osobní překážky v práci (pracovní neschopnost,karanténa, mateřská a rodičovská dovolená), překážky z důvodu obecného zájmu (veřejná funkce, občanská povinnost, jiné…), jiné úkony v obecném zájmu, výkon branné povinnosti, školení, jiná forma přípravy nebo studia,

2.6 Překážky na straně zaměstnavatele: prostoje (náhrady 80 %), povětrnostní vlivy (náhrady 60 %), jiné překážky, provozní důvody.

2.7 Průměrný výdělek Stanovuje se pro pracovněprávní účely , zjišťuje se z hrubé mzdy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Formy průměrného výdělku – hodinový a měsíční. PMV = PHV x (TPD x 4,348) Různé způsoby použití průměrného výdělku – náhrady mzdy, příplatky, odměny za pracovní pohotovost, odstupné, náhrady škody, hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání.

2.8 Srážky ze mzdy Srážky mohou být provedeny pouze na základě: ustanovení zákoníku práce nebo zvláštního zákony, na základě dohody o srážkách ze mzdy nebo k uspokojení závazků zaměstnance, k úhradě členských příspěvků odborové organizace.

2.8 Nejprve daň, pojistné, nevrácené nebo nevyúčtované zálohy, náhrady mzdy, na které nevzniklo právo,následují: pohledávky, kde je exekuce nařízená soudem, pokuty a vykonatelná rozhodnutí soudu, dohody o srážkách (nejdříve se současným zaměstnavatelem), pohledávky zaměstnavatele.