Redoxní reakce 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Vyčíslení chem. rovnic.
REDOXNÍ DĚJ.
Redoxní děje Elektrolýza
Redoxní vlastnosti kovů
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Redoxní reakce.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
NÁZVOSLOVÍ. Názvosloví Oxidační číslo  formální náboj, který by byl na atomu, pokud bychom elektrony vazeb přiřadili atomu s vyšší elektronegativitou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
HalogenyHalogeny. PrvekX I I [kJ mol -1 ] ρ [g cm -3 ] b. t. [°C] b. v. [°C] r [pm] F 4,016810, Cl 3,212510, Br 3,011403,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Úpravy redoxních rovnic
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Redoxní reakce.
Názvosloví binárních sloučenin
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
… aneb oxidace a redukce dohromady
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Kyseliny a jejich názvosloví
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Slo_II_01 Anorganické názvosloví úvod ppt.
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
u organických sloučenin
Početní výkony s celými čísly: sčítání a odčítání
9. ročník Mgr. Hilda Petríková
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Beketovova řada napětí kovů
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Početní výkony s celými čísly: násobení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
CHEMIE - Test-obecná chemie
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_05
Početní výkony s celými čísly: dělení
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemické reakce probíhají i v lidském těle, zajišťují životní funkce
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

Redoxní reakce 1

Redoxní reakce Reakce, kdy se mění oxidační čísla Probíhá oxidace a redukce H2 + Cl2 → 2HCl oxidace – zvětšení oxidačního čísla redukce – zmenšení oxid. čísla + -

Redoxní reakce H2 + Cl2 → 2HCl + - H2 + Cl2 → 2HCl Látka, která umožňuje oxidaci jiné látky a sama se redukuje – oxidační činidlo v tomto případě chlor Látka, která umožňuje redukci jiné látky a sama se oxiduje – redukční činidlo v tomto případě vodík vodík působí většinou jako redukční činidlo

Jak zapíšeme reakci? H2 + Cl2 → 2HCl + - H2 + Cl2 → 2HCl Vodík se oxiduje, přichází tedy o zápornou částici – elektron H2 - 2é → 2H+ Chlor se redukuje, získává elektron Cl2 + 2é → 2Cl– dva elektrony proto, protože H i Cl jsou dva

- - - - - - - - - + + - + + + + + + + + + - + - - - - - H Cl - - Vodík elektron ztrácí, získává kladný náboj Chlor elektron získává, má záporný náboj

Příklady na procvičení Vyřeš rovnice, doplň oxidační čísla, zapiš dílčí rovnice, označ oxidační a redukční činidlo H2 + O2 → CuO + H2 → C + PbO → AgNO3 + KI → (nápověda: srážecí reakce) Al + H2OsO5 →

Příklady na procvičení – řešení H2 + O2 → 2H2IO-II H2 i O2 mají oxid. číslo 0, jsou jednoprvkové slouč. O má ve dvouprvkové sl. vždy -II, takže H má +I H je redukční č., protože se oxidoval – odevzdal é O je oxid. činidlo, protože se redukoval – přijal é H2 - 2é → 2HI O + 2é → O–II

Příklady na procvičení – řešení CuIIO-II + H2 → Cu + H2IO-II O má ve dvouprvkové sl. vždy -II, takže Cu má II a H2 má I H je RC, protože se oxidoval Cu je OC, protože se redukovala H2 - 2é → 2HI CuII + 2é → Cu

Příklady na procvičení – řešení C + 2PbIIO-II → 2Pb + CIVO2-II C – 4é → CIV, RC; 2PbII + 4é → 2Pb, OC AgINO3-I + KII-I → KINO3-I + AgIII reakce není redoxní, oxid. čísla prvků se nemění 2Al + 3H2IOsVIIIO5-II → Al2III(OsVIIIO5-II) + 3H2 2Al – 6é → Al2III, RC; 3H2 + 6é → 3H2, OC

Beketovova řada kovů Podíváme se na reakci modré skalice se zinkem: Zn + CuSO4 → Cu + ZnSO4 Jakto? K vyřešení reakce potřebujeme tzv. Beketovovu řadu kovů: K,Na,Ca,Mg,Al,Mn,Zn,Fe,Ni,Sb,Pb,H2,Cu,Ag,Hg,Au,P t Co říká? Daný kov je schopen z roztoku vytěsnit ostatní kovy umístěné napravo od něho.

Beketovova řada kovů Tedy: Zn + CuSO4 → Cu + ZnSO4 Zinek vytěsní měď, protože je napravo od něj Doplň oxidační čísla, dílčí rovnice, označ RC a OC Na procvičení ještě další dvě reakce: Cu + ZnSO4 → AuCl3 + Fe →

Řešení příkladů Zn + CuII(SO4)-II → Cu + ZnII(SO4)-II Zn – 2é → ZnII, RC; CuII + 2é → Cu, OC Cu + ZnSO4 nereaguje Měď nemůže vytěsnit zinek, není od ní napravo! AuICl3-I + Fe → FeICl3-I + Au AuI + é → Au, OC; Fe – é → FeI, RC

Konec AslanexingCompany 2012 za obsah prezentace se neručí