Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová"— Transkript prezentace:

1 Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_41_Redoxní vlastnosti kovů a nekovů Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Redoxní reakce Redoxní děj- děj, při kterém probíhá alespoň jedna oxidace a jedna redukce Mění se oxidační čísla atomů Oxidace- zvyšování ox. Čísla H0 na H +I Redukce- snižování oxidačního čísla H+I na H0 Cu+II O + H Cu H2+I O Oxidace u vodíku Redukce u mědi

3 Beketovova řada kovů Ruský fyzikální chemik sestavil kovy dle standardního elektrodového potenciálu. Využití redoxních vlastností kovů. Řada je rozdělena vodíkem na ušlechtilé a neušlechtilé kovy. Má několik verzí.

4 Řada kovů Na Ca Mg Al Zn Fe Pb H2 Cu Ag Au Pt
Na+ICa+IIMg+IIAI+IIIZn+II Fe+IIPb+II 2H Cu+IIAg+IAu+III Pt+II neušlechtilé kovy ušlechtilé kovy

5 Kov je schopen vyredukovat kovy z roztoků stojících od něho v řadě napravo- i vodík
Kov nalevo od vodíku je schopen vyredukovat vodík a sebe zoxidovat. Směrem dolů v řadě dochází k oxidaci. směrem nahoru k redukci. 2 Na + H2SO4 → Na2 SO4 + H2 Zn + CuSO4 → ZnSO4 + Cu

6 Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ a MŠ 17
Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ a MŠ 17.listopadu 1325, Mladá Boleslav pro 9.ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva o chemii. Materiál je vhodné prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2011/2012.

7 Citace Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová"

Podobné prezentace


Reklamy Google