Služební poměr státních zaměstnanců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření4.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
tříletý učební obor – Číšník, servírka
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Veřejná správa – úvod.
Organizace sociální správy
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zákoník práce Zákon o úřednících
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Státní správa.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Územní samospráva Obce
Personální základ veřejné správy, veřejná služba
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
SLUŽEBNÍ HODNOCENÍ Sekce pro státní službu Ministerstva vnitra Mgr. Iva Hřebíková MV – Sekce pro státní službu 1.
Právní postavení zaměstnanců v institucích EU Referát na konferenci „ČR po rozšíření EU – personálně informatické souvislosti a dopady“ 13. – 14. září.
Zápatí prezentace Vybrané otázky správního práva a veřejné správy III Jaro 2015 Téma: Státní služba doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Implementace zákona o státní službě
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Veřejná služba Přednáška M. Horáková. Veřejná služba –rozsah tématu Obecná charakteristika Česká právní úprava Právní poměry úředníků územních samosprávných.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Veřejná služba (státní služba)
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Pracovně právní vztahy
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Státní služba doc. JUDr. Soňa Skulová, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Služební poměr státních zaměstnanců …jako příklad možné koncepce veřejné služby Mgr. Veronika Helferová

Právní úprava Zákon č. 234/2014 Sb. o státní službě Speciální právní předpis, který komplexně přebírá úpravu zaměstnávání státních zaměstnanců vykonávajících státní službu doposud obecně řešenou zákoníkem práce. Účinný od 1. 1. 2015

Působnost zákona o státní službě Zákon se vztahuje na státní zaměstnance, kteří ve správních úřadech vykonávají státní správu § 1 odst. 1 písm. a) Otázky Dopadá tedy právní úprava zákona o státní službě na: referenta pracujícího na oddělení matriky magistrátu města Brna? Uklizečku pracující na Okresní správě sociálního zabezpečení v Pardubicích? Zaměstnance Katastrálního úřadu rozhodující o povolení vkladu do katastru?

Působnost zákona o státní službě Nevztahuje se na zaměstnance správních úřadů, kteří vykonávají pomocné, servisní nebo manuální práce a zaměstnance, kteří tyto zaměstnance řídí. Nevztahuje se na zaměstnance územně samosprávných celků. Rovněž jsou z působnosti zákona vyčleněni vedoucí funkcionáři a případně i členové těchto státních institucí: Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Rady Českého telekomunikačního úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, Energetického regulačního úřadu, Úřadu pro ochranu osobních údajů, Českého statistického úřadu a Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (§ 2)

Zákon o státní službě upravuje právní poměry státních zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu organizační věci státní služby služební vztahy státních zaměstnanců odměňování státních zaměstnanců řízení ve věcech služebního poměru

Služební poměr Jedním z nejdůležitějších institutů zákona o státní službě je tedy služební poměr. Služební poměr stanoví základní pravidla právních vztahů (práv a povinností) mezi státními zaměstnanci a Českou republikou reprezentovanou příslušným služebním orgánem. Ve služebním poměru jsou zohledněna specifika postavení státních zaměstnanců oproti zaměstnancům v běžném pracovněprávním vztahu, na něž se vtahuje zákoník práce. Otázka Jaké předpoklady je třeba vždy splňovat pro přijetí do služebního poměru?

Předpoklady pro přijetí do služebního poměru § 25 odst. 1 Žadatel o přijetí do služebního poměru musí a) být státním občanem České republiky, občanem jiného členského státu Evropské unie nebo občanem státu, který je smluvním státem Dohody o Evropském hospodářském prostoru, b) dosáhnout věku 18 let, c) být plně svéprávný, d) být bezúhonný, e) dosáhnout vzdělání stanoveného tímto zákonem a f) mít potřebnou zdravotní způsobilost. § 22 Do služebního poměru lze přijmout pouze osobu, u které lze předpokládat, že bude ve službě dodržovat demokratické zásady ústavního pořádku České republiky a řádně vykonávat službu.

Vznik služebního poměru § 31 – služební poměr vzniká ke dni, který je uveden v rozhodnutí o přijetí do služebního poměru. Dále musí být rozhodnuto o zařazení státního zaměstnance na služební místo nebo jeho jmenování na služební místo představeného. Otázky Co musí rozhodnutí o přijetí do služebního poměru předcházet? A co musí následně v den přijetí do služby státní zaměstnanec vykonat? Co dále musí státní zaměstnanec dále vykonat?

Výběrové řízení §§ 27 a 28 – Skládá se vždy z pohovoru, který může být doplněn písemnou zkouškou. Tříčlenná výběrová komise vybere tři vhodnější uchazeče. Služební orgán z nich vybere v dohodě s bezprostředně nadřízeným představeným jednoho úspěšného žadatele.

Slib § 32 - Státní zaměstnanec skládá služební slib v den nástupu do služby.Bylo-li složení služebního slibu odmítnuto nebo byl-li složen služební slib s výhradou, služební poměr se považuje od počátku za neexistující.

Úřednická zkouška § 35 a násl. - Státní zaměstnanec je povinen úspěšně vykonat úřednickou zkoušku. Obecná část úřednické zkoušky se koná písemně. Je shodná pro všechny státní zaměstnance a její provedení zabezpečuje Ministerstvo vnitra. Zvláštní část úřednické zkoušky se koná po úspěšném vykonání její obecné části, a to ústně před zkušební komisí. Zahrnuje odborné předpoklady pro dané místo. Její konání zabezpečuje správní úřad ve spolupráci se služebním úřadem. Jestliže státní zaměstnanec úřednickou zkoušku nevykonal úspěšně, umožní mu služební orgán její opakování na základě jeho písemné žádosti. Úřednickou zkoušku lze opakovat jen jednou.

Otázky Co se stane v případě, že 2 po sobě jdoucí služební hodnocení státního zaměstnance obsahují závěr o tom, že ve službě dosahoval nevyhovující výsledky? A v případě, že byl státní zaměstnanec pravomocně odsouzen za trestný čin vraždy?

Skončení služebního poměru § 71 a násl. - Rozhodnutím služebního orgánu Na základě žádosti státního zaměstnance Ze zákona Služební hodnocení § 155 a násl.

Otázky Co by mělo následovat v případě, že státní zaměstnanec přijme v souvislosti s výkonem své služby (například jako poděkování za vstřícné a rychlé vyřízení vkladu do katastru nemovitostí) jako dar osobní automobil v hodnotě 250 000,-? A co se stane v případě, že v dané situaci bude darem květina v hodnotě 250,-?

Kárná odpovědnost Povinnosti státních zaměstnanců § 77 Kárná odpovědnost § 87 a násl. Zaviněné porušení služební kázně je kárným proviněním. Za kárné provinění lze uložit státnímu zaměstnanci kárné opatření, a to písemnou důtku, snížení platu až o 15 % na dobu až 3 kalendářních měsíců,odvolání ze služebního místa představeného, nebo propuštění ze služebního poměru. Kárnou pravomoc vykonávají kárné komise prvního stupně a kárné komise druhého stupně.