Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Advertisements

AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Číslovky Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Mgr. Marie Havránková KAREL ČAPEK Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_300 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAROSLAV SEIFERT – Píseň o … (tajenku převeď do mn. č.) OPAK K DOMA 2. ST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Pohádka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_16
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ 4. ročník
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.04_KAREL ČAPEK NÁZEV:
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Česká poválečná literatura I.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Ekologie a ochrana přírody
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŮDY – 2.ČÁST Název : VY_32_inovace_05- PŘ – PŮDY -2.ČÁST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Má země Česká republika.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_06 Česká moderna
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
Pohádky pro děti Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
Neživá příroda - vzduch
VY_12_INOVACE_Jir_I_13 Karel Čapek Název projektu: OP VK
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
O Červené Karkulce Název : VY_32_inovace_10 - ČJ – O Červené Karkulce
Rok - Listopad VY_32_INOVACE_4A_11
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Jak představit literárně-historický a kulturní kontext
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Leden 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky díla K. Čapka, vysvětlení pojmu pragmatismus.

Karel Čapek EXPRESIONISMUS PRAGMATISMUS Tvorba Karel Čapek byl žurnalistou, prozaikem, dramatikem, překladatelem a kritikem, autorem knih pro děti. Jeho dílo ovlivnil pragmatismus, expresionismus, vědeckotechnická revoluce, 1. a 2. světová válka. EXPRESIONISMUS Filozofický směr, který staví do popředí lidské jednání, praxi. Umělecký směr, jehož cílem je vyjádřit vlastní prožitky. PRAGMATISMUS

Karel Čapek Tvorba Čapkovu uměleckou osobnost formovalo jeho filozofické a estetické vzdělání a dlouholetá činnost novinářská. Hlásil se k mladé generaci a k jejím snahám o moderní umění. Své první prozaické práce psal společně s bratrem Josefem: Zářivé hlubiny a jiné prózy Krakonošova zahrada

Karel Čapek REÁLNÁ PŘEDSTAVA NEREÁLNÁ PŘEDSTAVA Tvorba – velmi obsáhlá, dělena na 2. části: část zabývající se vnitřním životem člověka jako jedince utopická část – sem řadíme jeho utopické romány a dramata UTOPIE? REÁLNÁ PŘEDSTAVA NEREÁLNÁ PŘEDSTAVA

Karel Čapek Tvorba Díla zabývající se vnitřním životem člověka jako jedince Boží muka – filozofické povídky Trapné povídky – soubor povídek Povídky z jedné a druhé kapsy – povídky s detektivní tematikou Hordubal - novela Povětroň – novela

Karel Čapek Tvorba Díla utopická – pro tato díla je považován za předchůdce sci-fi literatury, objevuje se v nich obava z nastupujícího fašismu a zneužití techniky R.U.R. (Rossumovi Univerzální Roboti) -drama Továrna na absolutno – román Krakatit – román Válka s mloky – román Bílá nemoc - drama

Karel Čapek Tvorba - cestopisy zachycení zvláštností, zvyků a životního stylu navštívených států patří k nejznámějším cestopisným fejetonům Karla Čapka původně vycházely v Lidových novinách Italské listy Obrázky z Holandska Výlet do Španěl Cesta na sever Anglické listy Holandsko - Leiden Anglii – Londýn Itálii - Benátky

Karel Čapek Tvorba - cestopisy Obrázky z Holandska V Holandsku K. Čapka zaujaly červené domy , zvláštní okna, větrné mlýny či tulipány.

Karel Čapek Tvorba - cestopisy Italské listy V Itálii K. Čapka zaujaly Benátky, romantické a historické město plné vodních kanálů.

Karel Čapek Tvorba - cestopisy Anglické listy Anglické listy napsal za svého dvouměsíčního služebního pobytu v Anglii v r. 1924, kam se vypravil jako host londýnského PEN klubu.

Karel Čapek Tvorba pro děti Devatero pohádek Dášeňka čili život štěněte Politická díla Hovory s T.G.Masarykem Novinářská činnost Národní listy, Nebojsa, Lidové noviny

K.Čapek Dášenka čili život štěněte Dášeňka čili život štěněte je klasická knížka nejen pro malé čtenáře o malém nezbedném štěněti. Dášeňka je drsnosrstý teriér a „trápí" nejen svou maminku Iris, nýbrž i svého „páníčka" Karla Čapka. Karel Čapek tentokrát je autorem obrázků i fotografií.

K.Čapek – práce s textem Typickým znakem jeho děl je využívání: obrovské slovní zásoby neobvyklých slov několikanásobných větných členů rozvitých souvětí krupičky zoubky

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-453-8. KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office