Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav SEIFERT
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Česká poezie 1. poloviny 20. století
¨-4-.
Poezie 50. a počátku 60. let Mgr. Ludmila Růžičková
Srovnávací a vědomostní test
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
František Halas Novotná Martina, V8A
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VV VY_32_INOVACE_55_NE.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Jaroslav Seifert ( )
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Jaroslav Seifert
Česká poezie po roce Vítězslav Nezval (1900 – 1958) - představitel poetismu a surrealismu, básník, prozaik dramatik, překladatel, výtvarník a hudebník.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Proletářská poezie 20. století.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Meziválečná poezie a drama
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Severní Evropa - přehled
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Počátky česky psané literatury (2)
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Staroslověnská literatura
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Česká meziválečná poezie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
JAROSLAV SEIFERT MRÁZ TOMÁŠ. JAROSLAV SEIFERT Jaroslav Seifert (23. září 1901 Žižkov, Rakousko-Uhersko – 10. ledna 1986 Praha, ČSSR) byl český básník,
Karel Havlíček Borovský
Transkript prezentace:

Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_32_INOVACE_ 58 Tématický celek: Čtenářská gramotnost Autor: Božena Fajtová Anotace: Materiál je určen k práci s interaktivní tabulí, obsahuje stručný životopis spisovatele, přehled jeho díla, kvíz a jeho řešení.

Jaroslav Seifert 1901 Praha Studoval na několika gymnáziích, kvůli neomluvené absenci studium nedokončil. Věnoval se žurnalistice a literatuře. Pracoval jako redaktor mnoha novin a časopisů (Rudé právo, Rovnost, Právo lidu, …), redigoval básnickou edici v nakladatelství Práce. Velmi angažovaný. Vstup do KSČ, po podpisu Manifestu sedmi vyloučen Zakladatel Devětsilu Předseda československého svazu spisovatelů Jeden z prvních signatářů Charty 77 Na konci života vychází jeho díla v samizdatu. V roce 1984 je mu udělena Nobelova cena za literaturu.  1986, pohřben v Kralupech nad Vltavou.

Revoluční poezie Město v slzách (snaha člověka získat lepší a šťastnější život, svět bez bídy) Samá láska (pomalu nastupuje změna stylu, nevěnuje pozornost jen sociálním otázkám, začíná velkoměsto i obdivovat) Ukolébavka

Poetismus Seifert je jedním z jeho zakladatelů, jedná se o výlučně český směr, který se soustřeďuje pouze na radostnou současnost. Popisuje obyčejné věci, interpunkce zrušena. Na vlnách TSF (pod vlivem cest do Francie a SSSR) Slavík zpívá špatně Poštovní holub (láska k matce a domovu) Hvězdy nad Rajskou zahradou (autobiografická skica, vrací se na místo dětských her)

Předválečné období Dochází k odklonu od poetismu, reaguje na nástup fašismu. Jablko z klína (prolínání vzpomínek a tušení) Ruce Venušiny Jaro, sbohem (reakce na fašismus, zájem o politické problémy)

Válečné období V dílech vyjadřuje nesouhlas s okupací, vlastenecké motivy. Zhasněte světla (reakce na Mnichov, obava o osud země) Vějíř Boženy Němcové (spisovatelka přirovnávána k vlasti) Světlem oděná Kamenný most

Poválečné období Tvorba zabírá širší oblast, není poplatný době, což vede k jeho zákazu. Přilba hlíny (radost z osvobození) Ruka a plamen Šel malíř chudě do světa (verše k obrázkům M. Alše) Píseň o Viktorce (motiv Viktorky a Boženy Němcové) Maminka (dětství) Chlapec a hvězdy (verše k obrázkům J. Lady)

Poválečné období Zrnka révy Koncert na ostrově Odlévání zvonů Halleyova kometa Kniha o Praze

Samizdat Životní bilancování a vzpomínky na přátele, lásky, Prahu, … Morový sloup (reakce na rok 1968) Deštník z Piccadilly Býti básníkem Všecky krásy světa – vzpomínková próza

Všecky krásy … (žen, sportu, světa) Doplňte správné názvy Seifertových sbírek. Všecky krásy … (žen, sportu, světa) … z Piccadilly (muž, deštník, vlak) Vějíř … (pavích per, kurtizány, Boženy Němcové) Samá … (láska, voda, nenávist) Ruce … (slévačovy, maminčiny, Venušiny) Píseň o … (Viktorce, Lori, Toyen) Chlapec a … (moře, hvězdy, láska) … na ostrově (poklad, výbuch, koncert) … v slzách (matka, město, láska)

Všecky krásy … (žen, sportu, světa) Řešení Všecky krásy … (žen, sportu, světa) … z Piccadilly (muž, deštník, vlak) Vějíř … (pavích per, kurtizány, Boženy Němcové) Samá … (láska, voda, nenávist) Ruce … (slévačovy, maminčiny, Venušiny) Píseň o … (Viktorce, Lori, Toyen) Chlapec a … (moře, hvězdy, láska) … na ostrově (poklad, výbuch, koncert) … v slzách (matka, město, láska)