Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty."— Transkript prezentace:

1

2 Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty

3 Úvodní faktografie Narozen 1900 v Biskoupkách, zemřel 1958 v Praze.
Vystudoval třebíčské gymnázium. Nedostudoval filosofii v Praze. 1922 (společně s K.Teigem) vstoupil do Devětsilu. 1924 vstoupil do KSČ.

4 Umělecký vývoj v počátcích tvorby jej oslovil dadaismus.
V rámci Devětsilu velmi ovlivněn poetismem. Ve 30.letech přichází „surrealistická vlna“. Po r.1945 se cele dává do služeb KSČ, po r.1948 i jejího režimu,píše v duchu socialistického realismu. Mimo básnické tvorby se věnoval i žurnalistice, překladatelství, dramaturgii.

5 Tvorba – období 20.let Poetismus – poetistické básně „Akrobat“ a „Edison“, dále „Podivuhodný kouzelník“ (vydáno souborně ve sbírce „Básně noci“) Obsahově hold životu, lidskému géniovi, kráse, optimismu, naději – reflexivní lyrika. Básně typu pásma – polytematické básně se střídáním motivů – „obrazů“.

6 Tvorba – období 30.let Mizí hravost, objevují se náznaky surrealismu – surrealismus naplno od r.1934, kdy Nezval s Teigem, Bieblem, výtvarníky Toyen, Štýrským a dalšími zakládá Surrealistickou skupinu. Manifestem Surrealistické skupiny je Nezvalův manifest „Surrealismus v ČSR“.

7 Tvorba 30.let - pokračování
Básnické sbírky „Skleněný havelok“ (náznaky surrealismu), „Sbohem a šáteček“ (dojmy z cest po Francii a Itálii, reflexe českého národa) Poté už ve 2.pol.30.let čistě surrealistické sbírky „Žena v množném čísle, „Praha s prsty deště“, „Absolutní hrobař“. Surrealistické prózy „Neviditelná Moskva“, Ulice Git-le-Coeur“, „Pražský chodec“. „52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida“ – forma villonské balady, anonymně publikováno. Reakcí na rok 1938 je „Matka naděje“ (paralela nemocná matka – nemocná země).

8 Tvorba 40.let „Pět minut za městem“ – reakce na německou okupaci.
„Historický obraz“ – básnická sbírka shrnující období let 1939 – 45, oslava Rudé armády – osvoboditelky. „Stalin“, „Veliký orloj“ – levicové propagandistické ódy. „Manon Lescaut“ – hra napsaná na motivy románu abbé Prévosta, ústředním tématem láska a co jí brání.

9 Tvorba 50.let „Zpěv míru“ – propagandistická báseň, obraz studené války. „Z domoviny“, „Chrpy a města“ – intimní a občanská lyrika, návrat básníka „k sobě“. „Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“ – drama, konfrontace války a míru.

10 Vybrané citáty „Tisíc jablek spadlo na nos zeměkoule a jen Newton doved těžit ze své boule tisíc lidí mělo epilepsii a jen svatý Pavel uzřel hostii tisíc hluchých lidí bloudí beze jména a jen v jednom z nich našli Beethovena…“ („Edison“) Jak autor vnímá lidského génia, pokrok? Co je pro něj někdy důležité? Charakterizujte báseň typu pásma.

11 Shrnutí V.Nezval – básník hodnotný zejména svými poetistickými a surrealistickými počiny a dále často hraným dramatem „Manon Lescaut“. Básník, který se nebál experimentu a oslovovaly jej avantgardní umělecké směry.

12 Zdroje Vlastní tvorba autora.

13 Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA, vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN X


Stáhnout ppt "Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google