Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 ČESKÝ SURREALISMUS skupinu surrealistů v ČSR založil Vítězslav Nezval roku Postupně do ní vstoupilo několik bývalých členů zaniklého Devětsilu, například Teige, Biebl, Honzl, Štyrský nebo Toyen, i dalších umělců – výtvarník František Muzika, básník Jindřich Heisler, psychoanalytik Bohuslav Brouk. Program českých surrealistů se nijak nelišil od Bretonova. už v roce 1938 přišla první krize. Nezval se pokusil skupinu rozpustit, protože nesouhlasil s kritikou Sovětského svazu, tamějších politických procesů a stalinismu. Nakonec byl výsledkem pouze Nezvalův odchod, protože surrealisté pokračovali ve své činnosti pod Teigovým vedením.

3 v době okupace byla činnost skupiny ochromena, protože nacisté považovali surrealismus i ostatní avantgardní směry za „zvrhlé umění“ a všemožně ho potlačovali krátké období poválečné svobody a euforie vystřídalo opětovné pronásledování, tentokrát komunisty. Čeští surrealisté vydávali samizdatové sborníky Znamení zvěrokruhu a Objekt, roku 1969 vyšlo oficiálně první číslo časopisu Analogon, připravené druhé číslo ale mohlo kvůli normalizaci vyjít až roku Teiga nahradil v čele skupiny teoretik Vratislav Effenberger a po jeho smrti filmový režisér Jan Švankmajer. k významným českým surrealistům 2. poloviny 20. století patří např. i spisovatel Bohumil Hrabal

4 Český surrealismus – v umění
Toyen Opuštěné doupě Hlas lesa

5 Toyen Schovej se, válko!

6 Jindřich Štyrský Sen o rybách Všudypřítomné oko

7 Jindřich Štyrský Souvenir

8 Toyen a Jindřich Štyrský
(Toyen – ze spojení „to je on“ – mluvila o sobě v mužském rodě)

9 František Muzika Velké rekviem

10 Karel Teige Koláž č. 353 Teige nemohl po r veřejně působit. Měl se stát odstrašujícím příkladem pro všechny spisovatele. Hon, který na něj uspořádali komunističtí kritikové, stoupenci budovatelské poezie a socialistického realismu, neunesl a spáchal sebevraždu.

11 Toyen, Brouk, Bretonová, Breton, Nezval, Makovský, Éluard, Teige a Štyrský (dole)

12 Jan Švankmajer Kabinet přírodnin I Možnosti dialogu

13 Jan Švankmajer Otesánek

14 Český surrealismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz


Stáhnout ppt "ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google